Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Pensii 2023| Interzicerea cumulului pensiei cu salariul: coaliția de guvernare scoate proiectul la lumină

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Pensii 2023| Interzicerea cumulului pensiei cu salariul: coaliția de guvernare scoate proiectul la lumină

Coaliția de guvernare nu renunță la ideea interzicerii cumulului pensiei cu salariul în sectorul bugetar și va depune în Parlament un proiect de lege în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2023: Când se va finaliza recalcularea celor 5 milioane de dosare

Surse din coaliție au declarat că proiectul ar putea să fie discutat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, convocată în timpul vacanței. Din calculele estimative, proiectul ar afecta 20.000 de persoane, cu o economie bugetară de 200 de milioane de lei pe an.

În paralel, coaliția intenționează să stabilească săptămâna viitoare varianta finală a legii de tăiere a pensiilor speciale, în urma observațiilor primite de la Comisia Europeană. Proiectul așteaptă votul final în Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI: Pensie 2023: În cât timp pot fi contestate deciziile emise de casele teritoriale de pensii

Semnalul premierului Noul premier Marcel Ciolacu a declarat joi, la discursul din ședința de plen dedicată învestirii noului cabinet, că „acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat”. „Înainte de a-mi da votul vă anunț: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”, a adăugat premierul social-democrat.

Fostul guvern Nicolae Ciucă nu a dorit să adopte prin OUG prevederea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat și a decis că modificarea se va face prin act normativ la nivel de lege

CITEȘTE ȘI: Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive

Variante discutate În coaliție s-au discutat două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.

CITEȘTE ȘI: Noua lege a pensiilor 2023: Cum vor fi afectate pensiile militarilor și celor din cadrul MAI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 MAI 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea