Rămâi conectat

Actualitate

PENSII 2022: Vârsta standard și condiții de pensionare pentru bărbați

FURDUI Alexandru

Publicat

în

PENSII 2022: Vârsta standard și condiții de pensionare pentru bărbați

Principalele condiții pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă sunt îndeplinirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și atingerea vârstei standard

Vârsta standard de pensionare diferă la femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii. Deocamdată, toate pensiile sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ ar fi trebuit să fie de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.

Prin urmare, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare (cel minim este de 15 ani, stagiul complet fiind de 35 de ani), persoanele care îndeplinesc, în 2022, vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.

În cazul bărbaților, lucrurile sunt relativ simple. Astfel, se vor putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare – cel puțin 15 ani munciți legal.

Cazuri speciale

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Excepție de la regulă

La fel de important de știut este și faptul că, prin excepție de la regula pensionării la împlinirea vârstei de 65 de ani, prevăzută în proiectul de lege ce va reglementa, separat de învățământul preuniversitar, pe cel superior, profesorii și cercetătorii vor putea solicita să le fie “menținută calitatea de titular până la împlinirea vârstei de 70 ani”.

În cazul unei astfel de decizii, universitatea va trebui să încheie cu angajatul căruia i s–a aprobat menținerea calității de titular peste vârsta de 70 de ani, în fiecare an, un contract individual de muncă pe durată determinată. Cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, vor putea fi plătite și în regim de plată cu ora.

Cum este în prezent

În prezent, Legea nr. 1/2011 a educației prevede că, în cazul învățământului superior, personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, dar și că, în cazul în care universitățile nu pot acoperi normele cu titulari, pot decide menținerea calității de titular în învățământ și/ sau în cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice, fără să stabilească limita propusă acum, de 70 de ani.

În cazul învățământului preuniversitar, legislația actuală stabilește că personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care dovedește competență profesională deosebită, poate fi menținut ca titular în funcția didactică până la trei ani peste vârsta standard de pensionare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Controale ITM pentru verificarea măsurilor luate pe timp de caniculă, pentru protecția angajaților: Reglementări și amenzi pentru cei care nu respectă legea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Controale ITM pentru verificarea măsurilor luate pe timp de caniculă, pentru protecția angajaților: Reglementări și amenzi pentru cei care nu respectă legea Inspecția Muncii verifică măsurile care trebuie întreprinse de angajatori pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în perioada în care se manifestă temperaturi extreme ridicate Inspecția Muncii verifică modul de respectare a prevederilor O.U.G. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea