Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Pensii 2022: O nouă categorie de angajați români poate ieși la pensie mai devreme

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Pensii 2022: O nouă categorie de angajați români poate ieși la pensie mai devreme

Salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune vor putea beneficia de o reducere a vârstei aplicată grupei de muncă, conform unei legi publicate în Monitorul Oficial.

Legea 74/2022, ce va intra în vigoare duminică, e menită să completeze Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul recunoașterii grupelor de muncă pentru cei care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Citește și: Scade vârsta de pensionare pentru o categorie de angajați: Legea, promulgată de Klaus Iohannis

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) (cele menționate mai sus, n.red.) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă” este prevederea care îi va ajuta pe cei care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune să iasă mai repede la pensie.

Citește și: Pensii 2022: Cum se transferă dosarul de pensie în cazul schimbării domiciliului

De aceste prevederi vor beneficia, la cerere, și cei care sunt deja pensionari. Pentru aceștia, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Dacă, în urma recalculării, va reieși o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.

Citește și: Pensii 2022: Ce modificări importante vor apărea la pensiile ocupaţionale, facultative și la Pilonul II

Această lege apare după ce, în iulie 2021, Legea pensiilor a fost modificată pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale, potrivit avocatnet.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea