Pensii 2022 | Cumpărarea de vechime în munca: Cât costă să cumperi un an de vechime pentru pensie
Pensii 2022 | Cumpărarea de vechime în munca: Cât costă să cumperi un an de vechime pentru pensie
Până la sfârșitul lunii august 2023, angajații români care vor să-şi completeze perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii au posibilitatea să-şi „cumpere” vechime în muncă.
Citește și: Pensii 2022| Problema majorării pensiilor. Ministrul Muncii: „Cineva și-a dorit românii săraci”
OUG 163/2020 prevede că până la data de 1 septembrie 2023, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Citește și: Pensii 2022: Ce este certificatul de viață și când trebuie transmis la casa de pensii
Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.
Începând cu 1 ianuarie 2022:
– Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată);
– Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei, informează Casa de Pensii.
Ceea ce înseamnă că pentru un an de vechime, românii trebuie să plătească circa 7.650 lei. Cei interesați pot alege să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.
Citește și: Pensii 2022: Ce trebuie să facă românii care nu au avut cartea de muncă scanată
Plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.
Marius Budăi a venit cu noi informaţii despre pensii, într-o conferinţă de presă organizată la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.
„Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important aici în sistemul de pensii şi i-am explicat domnului comisar de ce sunt atât de imperativ când solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4%. Aşa va fi pe viitor, acest procent de 9,4% va fi flexibilizat, din mai multe motive. Am fost amândoi de acord că sustenabilitatea sistemului public de pensii este foarte importantă, şi aşa trebuie să fie, şi susţinem acest lucru.
Citește și: Pensii militare 2022: Ce facilități noi apar pentru pensionarii din apărare
Însă sustenabilitatea sistemului de pensii, atât timp cât noi avem între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi de România şi care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizarea, şi vom obţine această flexibilizare de la Comisia Europeană”, a afirmat Marius Budăi.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii