Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Pensii militare 2022: Ce facilități noi apar pentru pensionarii din apărare

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Pensii militare 2022: Ce facilități noi apar pentru pensionarii din apărare

Un proiectul de lege care a trecut deja de Senat ajunge pe masa deputaților pentru a fi dezbătut și supus votutului vine să normalizeze o situație cu care se confruntau militarii. Concret, de mai multă vreme, pensionarii din sistemul public de pensii al România beneficiază de posibilitatea de a primi talonul de pensie pe diferite mijloace electronice.

Citește și: Pensii 2022: Ce trebuie să facă românii care nu au avut cartea de muncă scanată

O facilitate care nu era însă prevăzută și pentru pensionarii militari. Această nepotrivire, ca să zicem așa, va fi corectată, dacă proiectul de act normativ despre care vorbim va ajunge să fi aplicat în practică.

Astfel, proiectul de lege ce merge acum la votul decisiv din Parlament, cel al deputaților, vizează modificarea legislației privind pensiile militare de stat, respectiv a Legii 223/2015.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Concret, pentru a uniformiza modul în care li se transmit pensionarilor din țara noastră taloanele de pensie, se propune ca, alături de pensionarii din sistemul public de pensii, așa cum stabilește acum Legea pensiilor nr. 263/2010, și pensionarii militari să poată primi talonul de pensie la reședință, nu doar la domiciliu, ca în prezent.

Citește și: Cumulul PENSIEI cu salariul sau alte venituri. În ce condiții pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri

De fapt, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat stabilește acum că taloanele de pensii se transmit lunar doar “la domiciliul beneficiarilor din România”.

Codul civil (Legea nr. 287/2009) stabilește că „domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”, în timp ce „reședința persoanei fizice este în locul unde își are locuința secundară”.

În plus, așa cum se propune prin același proiect, pensionarii militari vor putea cere ca taloanele de pensie să le fie transmise și prin mijloace electronice de comunicare. Adică cei ce primesc pensia în cont curent sau în cont de card vor putea opta pentru transmiterea talonului de pensie “pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale”.

Citește și: Pensii 2022 | Punctul de pensie ar putea crește în 2022. Discuții pentru o nouă majorare a pensiilor

Talonul de pensie transmis în format electronic urmează să aibă aceleași efecte juridice precum talonul tipărit, transmis la domiciliu sau reședință. De asemenea, talonul electronic va trebui să fie acceptat “ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice”, acestea neputând să condiționeze furnizarea de informații sau servicii de prezentarea talonului de pensie în format tipărit, precizează Avocatnet.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

24 mai 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Averse, descărcări electrice, vânt și grindină până la ora 21.00

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 mai 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Averse, descărcări electrice, vânt și grindină până la ora 21.00 Meteorologii ANM au emis vineri, 24 mai 2024, o nouă atenționare cod galben de furtună, valabilă în Alba și alte județe din țară, până la ora 21.00. Citește și: Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea