Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2021: Când NU se mai poate cumpăra vechimea. Cum se cumulează veniturile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii 2021: Când NU se mai poate cumpăra vechimea. Cum se cumulează veniturile

Vârsta de pensionare și stagiul complet pentru pensionare sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o persoană să poată ieși la pensie pentru limită de vârstă.

În ceea ce privește majorarea veniturilor din pensie (adică cumulul pensiei cu alte venituri), vorbim de două situații diferite: de persoane care sunt deja la pensie și pentru care aceasta este singura sursă de venit și de persoane care sunt la pensie, dar mai câștigă bani și din alte activități.

Legea nr. 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de mărimea acestor venituri.

În cazul celorlalte tipuri de pensii (pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș), veniturile în plus pe care legea le permite sunt limitate.

Așadar, pensionarii care obțin venituri suplimentare, în condițiile prevăzute de lege pentru categoria de pensie pe care o primesc, plătesc, oricum, pe lângă celelalte taxe, și contribuția la sistemul public de pensii. Pentru pensionarii care nu au alte venituri, legea nu prevede o astfel de posibilitate.

De altfel, OUG nr. 163/2020, care stabilește modul în care se poate cumpăra vechime în muncă, prevede, printre alte condiții, și pe aceea că pot beneficia de acest tip de contract persoanele care nu au calitatea de pensionar. Deci, pensionarii nu pot face plata contribuției suplimentare prin contract de asigurat.

Continuarea plății contribuției către sistemul public de pensii (dacă ar fi posibilă) de către cei care au doar pensie s-ar face din banii primiți de la acesta, deci suma alocată traiului zilnic s-ar diminua. Care ar fi rațiunea pentru care un om în vârstă și-ar micșora veniturile prezente pentru o ipotetică mărire a lor pe viitor?

Dacă acestea sunt mai mari decât cheltuielile curente, pensionarul poate face economii pe care le are oricând la dispoziție, la nevoie, în vreme ce plata contribuției ar genera câștiguri doar pe viitor, de care nu beneficiază în cazul unor urgențe.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea