Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Pensia de urmaș 2022: Care este termenul de depunere a adeverințelor sau a declarației pe propria răspundere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensia de urmaș 2022: Care este termenul de depunere a adeverințelor sau a declarației pe propria răspundere

Anunț important pentru cei care beneficiază de pensia de urmaș. Până la 25 septembrie 2022 se depun adeverințele sau declarația pe propria răspundere.

Astfel, elevii și studenții care beneficiază de o pensie de urmaș, au timp ca până în data de 25 septembrie să depună declarația pe propria răspundere ori adeverințele. În situația neprezentării până la data menționată, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată:

„Elevii urmaşi, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2022, adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2022 se reține de la plată.

Studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:

– să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 septembrie 2022, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor (model);

În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2022, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

– să prezinte caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 octombrie 2022, adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii”, transmite Casa Națională de Pensii Publice.
Cum se calculează pensia de urmaș

Conform normativelor în vigoare, pensia de urmaș se calculează ca procent din pensia de care a beneficiat persoana decedată, indiferent de tipul acesteia:

50%, în cazul în care e un singur urmaș;
75%, în cazul în care sunt doi urmași;
100%, în cazul în care sunt trei sau mai mulți urmași.

Pensia de urmaș poate fi primită de copiii dacă persoana decedată era pensionară sau asigurată în sistemul de pensii de stat și dacă:

au mai puțin de 16 ani;
au între 16 și 26 de ani și își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată;
pe toată durata invalidității de orice grad, dacă această invaliditate a apărut în perioada în care se aflau în una dintre situațiile precedente, respectiv copilul sau copiii aveau mai puțin de 16 ani sau mai mult de 16 ani și urmau cursuri în cadrul unei forme de învățământ acreditate, cu precizarea că pensia de urmaș se acordă acestora și după vârsta de 26 de ani, pe toată durata în care, prin certificat medical, se poate proba invaliditatea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea