Pensia de urmaș 2022: Care este termenul de depunere a adeverințelor sau a declarației pe propria răspundere
Anunț important pentru cei care beneficiază de pensia de urmaș. Până la 25 septembrie 2022 se depun adeverințele sau declarația pe propria răspundere.
Astfel, elevii și studenții care beneficiază de o pensie de urmaș, au timp ca până în data de 25 septembrie să depună declarația pe propria răspundere ori adeverințele. În situația neprezentării până la data menționată, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată:
„Elevii urmaşi, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2022, adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.
În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2022 se reține de la plată.
Studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:
– să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 septembrie 2022, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor (model);
În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2022, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.
– să prezinte caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 octombrie 2022, adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii”, transmite Casa Națională de Pensii Publice.
Cum se calculează pensia de urmaș
Conform normativelor în vigoare, pensia de urmaș se calculează ca procent din pensia de care a beneficiat persoana decedată, indiferent de tipul acesteia:
50%, în cazul în care e un singur urmaș;
75%, în cazul în care sunt doi urmași;
100%, în cazul în care sunt trei sau mai mulți urmași.
Pensia de urmaș poate fi primită de copiii dacă persoana decedată era pensionară sau asigurată în sistemul de pensii de stat și dacă:
au mai puțin de 16 ani;
au între 16 și 26 de ani și își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată;
pe toată durata invalidității de orice grad, dacă această invaliditate a apărut în perioada în care se aflau în una dintre situațiile precedente, respectiv copilul sau copiii aveau mai puțin de 16 ani sau mai mult de 16 ani și urmau cursuri în cadrul unei forme de învățământ acreditate, cu precizarea că pensia de urmaș se acordă acestora și după vârsta de 26 de ani, pe toată durata în care, prin certificat medical, se poate proba invaliditatea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | ACCIDENT rutier în zona Hotel Cetate din Alba Iulia: Trei autoturisme implicate în incident
FOTO | ACCIDENT rutier în zona Hotel Cetate din Alba Iulia: Trei autoturisme implicate în incident Un accident rutier a avut loc vineri, 20 decembrie 2024, în jurul orei 23:25. Potrivit primelor informații transmise de ISU Alba în incident au fost implicate un număr de trei autoturisme. Citește și: FOTO | ACCIDENT rutier pe DN1, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi