Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PEDEPSE și amenzi pentru cei care chinuie animalele: Cum poate fi folosit calul la muncile agricole

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PEDEPSE și amenzi pentru cei care chinuie animalele: Cum poate fi folosit calul la muncile agricole

Daniel Radu, Comisar șef – Direcția pentru Protecția Animalelor, a fost invitat la emisiunea Culisele Justiției, moderată de Laura Duță, unde a vorbit despre amenzile pe care le pot primi cei care chinuie animalele.

„Cea mai mare pedeapsă, ca urmare a unor modificări legislative survenite la sfârșitul anului trecut, este de 7 ani închisoare pentru uciderea cu intenție, fără drept, a unui animal.

Discuția trebuie începută de la faptul că deținerea unui animal de companie poate fi un privilegiu, dar cu siguranță este o obligație, o mare responsabilitate. În momentul în care optezi pentru a avea un animal de companie e clar că îți asumi o mare responsabilitate, atât față de el cât și în fața legiuitorului, după cum bine se vede.

Tu nu ai drept de viață și de moarte, așa cum poate o perioadă de timp s-a împământenit o cutumă, că dacă e câinele tău poți să faci ce vrei cu el. Ai un animal, ești responsabil față de el la fel ca față de oricare membru al familiei și legiuitorul a avut grijă să consfințească acest lucru stabilind pedepse.

Legea este destul de cuprinzătoare, ea este într-o dinamică permanentă pentru că din cazuistică constatăm noi situații cu care ne confruntăm și atunci propunem forurilor abilitate actualizarea în consecință a cadrului normativ.

Dacă vorbim despre infracțiunile cele mai des întâlnire, schingiuire, maltratare, este clar: orice agresiune exercitată asupra animalului conduce la atragerea răspunderii penale adică nu ai voie să îți bați câinele, nu ai voie să lovești calul într-un mod sălbatic cum din păcate vedem de multe ori sau să-l supui la eforturi inutile pentru că și aceasta este o practică a unora dintre deținătorii de animale, de a supune animalul la eforturi inutile pentru a-și arăta ei dibăcia de a le mânui, dar și abilitățile animalului. Abilitățile animalului ar trebui cuantificate altfel, nu prin a-l pune să tragă de bușteni sau bolovani doar ca să arătăm că e puternic.”, a spus Daniel Radu.

„Cum pot folosi oamenii de la țară calul la lucrările agricole așa cum s-au făcut dintotdeauna?”, a întrebat Laura Duță.

„La fel că întotdeauna, dar cu chibzuință și fără să-l supună la eforturi inutile și fără să-l lovească, biciuiască, pentru a trage povara mai ușor. Faptul că îl lovești, nu îi ușurează povara pe care trebuie să o tragă, doar îl determini să-și forțeze niște limite și, ca oricare ființă vie, nu are cum să fie în regulă.”, a spus Daniel Radu.

„Văd că sunt și amenzi destul de mari, până la 12.000 lei, dacă proprietarii acestor animale nu au grijă de ele, nu le dau adăpostul necesar, hrană, exact ca la un copil.”, a completat Laura Duță.

„Lumea trebuie să înțeleagă că nu pot merge în continuare lucrurile așa cum poate funcționau altădată. Suntem în anul 2023, suntem o țară civilizată, ca atare trebuie să ne pliem și noi regulile de conduită pe regulile de civilizație.”, a spus Daniel Radu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea