Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Pe o banală pajiște din județul Alba a demarat o mega-investiție care va crea peste 400 de locuri de muncă în industria auto

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe o banală pajiște din județul Alba a demarat o mega-investiție care va crea peste 400 de locuri de muncă în industria auto • S-a depus la AMP Alba documentația care va permite construirea unei linii de cale ferată ce va deservi Zona Industrială

Societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV demarează mega-investiția de la Decea (Mirăslău) cu construirea unei linii de cale ferată industrială ce va deservi Zona Industrială • Potrivit documentației depuse la APM Alba pentru obținerea acordului de mediu, investiția se cifrează la 2,5 milioane de euro și va fi realizată în 8 luni

Mult-așteptata investiție belgiană, evaluată la circa 30-40 de milioane de euro și care va produce, în următorii 8 ani, peste 400 de locuri de muncă pe o platformă industrială ce va fi construită în comuna Mirăslău, la Decea, începe să prindă contur. Societatea belgiană Industrial and Logistics Developments NV, cea care derulează proiectul de investiții pe o pășune de circa 27 de hectare concesionată de la Primăria Mirăslău, a depus recent la APM Alba solicitare de emitere a acordului de mediu pentru realizarea racordului la infrastructura feroviară publică.

Lungimea liniei de racord c.f. până la intrarea în terminal este de circa 1,6 km, investiția fiind cifrată la 2,5 milioane de euro și cu o durată de realizare de 8 luni. ”Pentru deservirea feroviară a Zonei Industriale se dorește realizarea unui dispozitiv de linii c.f. în incintă racordat la infrastructura feroviară publică în stația CF Unirea, prin intermediul unei linii c.f. de racord amplasată pe partea stângă a magistralei feroviare 300 Teiuș – Războieni.

Linia de racord va urma un traseu paralel amplasat pe partea stângă a liniei c.f. Mirăslău – Unirea fir II până în zona km 423+200 unde va intra în incinta Zonei Industriale Decea și se va lega la dispozitivul de linii de garare care vor deservi viitorul terminal logistic. În incinta zonei industriale se va realiza etapizat un dispozitiv de 6 linii de garare cu lungimi utile de 350 – 400 metri”, se arată în documentația depusă la APM Alba.

Se are în vedere construcția racordului de cale ferată precum și realizarea unei linii de racord până la intrarea în incinta terminalului logistic Decea, începând de la km 424+700 și până în zona km 423+250. La km c.f. 424+150 linia c.f. industrială va intersecta la nivel drumul local de acces la Balastiera Decea, după care traseul liniei c.f. se va continua până în zona peronului fir II Punctul de Oprire Decea.

În această zonă linia ferată industrială se amplasează față de linia existentă la o distanță de circa 8 metri, ceea ce va permite realizarea în cadrul lucrărilor de modernizare a liniei c.f. Teiuș – Cluj Napoca a amenajării corespunzătoare a peronului Punct de Oprire Decea fir II. În etapa de realizare a liniei industriale se va amenaja corespunzător accesul călătorilor la peroanele P.O. Decea, prin amenajarea unei treceri la nivel pietonal și scara de acces pe peronul existent.

”Pe zona cuprinsă între km 423+200 – 423+700 (zonă mlăștinoasă) se vor prevedea lucrări de consolidare a terenului de fundare cu saltea de anrocamente și materiale geosintetice speciale. (…) Aparatele de cale din componența diagonalei de racord vor permite circulația convoaielor feroviare cu viteza maximă de 30 km/h. Amplasarea racordului feroviar pe intervalul de linie curentă Mirăslău – Unirea implică extinderea stației Unirea în capătul X spre stația Mirăslău, cu reamplasarea semnalelor de intrare la o distanță de circa 1.350 metri față de poziția actuală a acestora (…)”, se mai arată în documentație.

Lucrările proiectate necesită ocuparea unei suprafețe totale de 18.600 metri pătrați, teren aparținând CNCFR “CFR” SA și domeniului public al comunei Mirăslău. Aceste lucrări se execută în extravilanul localității Decea. Traseul liniei ferate industriale este paralel cu linia c.f. existentă la o distanță de circa 5 metri față de axul firului II existent.

Primăria Mirăslău, prin primarul Liviu Gigel Alexandru, a semnat la finalul anului trecut un contract privind constituirea dreptului de superficie cu compania belgiană Industrial and Logistics Developments NV. În următorii 49 de ani, Primăria Mirăslău va încasa peste 2,8 milioane de lei doar chirie pentru terenul în suprafață totală de 276.913 metri pătrați pe care l-a concesionat belgienilor la Decea, în vederea dezvoltării și construirii unei platforme industriale.

Astfel, o banală pajiște care se întinde pe aproximativ 27 de hectare, situată în localitatea Decea de pe teritoriul comunei Mirăslău, cu acces din DN1, la 500 de metri de autostrada Sebeș – Turda, este pe cale să schimbe soarta întregii zone. Concesionarea pajiștei investitorului străin va aduce Primăriei Mirăslău în jur de 5000 de euro lunar.

Conform planurilor prezentate de investitor administrației locale din Mirăslău, investiția care se cifrează la 30 – 40 de milioane de euro va fi realizată într-o perioadă de 8-10 ani și până la sfârșitul perioadei se vor crea circa 450 de locuri de muncă. Investiția, care presupune o parte de logistică, dar și ”ceva industrie ușoară nepoluantă”, va însemna o bulă de oxigen nu doar pentru comuna pe care o reprezintă, ci pentru întreaga zonă.

Nu se vor crea toate locurile de muncă odată, ci în funcție de cum se dau în folosință halele de logistică. După construirea acestora, investitorul belgian are dreptul să cumpere pământul aferent.

Ioana PRESECAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Oameni cu inimă mare: Un tânăr frizer din Sebeș a tuns gratis copiii de la două orfelinate Alex Fulea, un tânăr frizer din Sebeș, alături de colegii săi din Sibiu, au tuns mai mulți copilași de la două orfelinate din Sibiu. Gestul nu s-a oprit aici, strângând cu ajutorul cliențiilor mai multe haine, jucării și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea