Rămâi conectat

Politică Administrație

PDL: Inspectoratul Școlar Județean Alba ”dator vândut” elevilor și profesorilor

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Democrat-liberalii Oana Badea și Cornel Sandu au afirmat miercuri, într-o conferință de presă, că IȘJ Alba înregistrează restanțe mari arât la plata navetei elevilor cât și la plata profesorilor care au participat la examenele naționale.

Anul școlar 2013/2014 începe din nefericire cu deficite majore în susținerea financiară a procesului didactic. Niciodată nu a existat o asemenea întârziere în decontarea navetei elevilor și atât de puțini bani în visteria sistemului preuniversitar. Culmea, după ce au o datorie neachitată din noiembrie 2012, guvernanții găsesc de cuviință să plafoneze ceea ce niciodată nu a fost plafonat. Rectificarea bugetară a trecut iar banii de navetă tot nu au fost alocați”, a spus Oana Badea.

Aceasta a solicitat din nou Instituției Prefectului să se autosesizeze cu privire la situația discriminatorie creată prin proastă gestionare a problemei de către conducerea ISJ Alba.

În rarele situații în care renunță la tehnica struțului, Inspectorul General demonstrează cu prisosință de ce preferă să stea mereu pitit pe partea stângă. «Fiecare elev în parte a primit în același procent spune domnul general». Fals! Nu știe ce se întâmplă în școli. «Toți elevii au card-uri» mai zice dânsul. Fals și de această dată. «Repet, toată lumea a primit fără nici un fel de părtinire în același procent» adaugă inspectorul pomenind apoi ceva despre abuzuri locale. Îl întreb public: Dacă se dovedește că elevilor din școli diferite li s-a decontat inegal naveta își prezintă demisia de onoare?”, a mai spus Oana Badea.

Fostul secretar de stat în Ministerul Educației a mai vorbit despre măsura prin care Guvernul Ponta vrea să plafoneze deconturile pentru naveta elevilor. Ordonanța Guvernului USL prevede ca „Decontarea abonamentelor de transport emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la alin. 3 al art. 84 din legea Educației Naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se asigură la nivelul acestora dar nu mai mult de 26 lei/ abonament/ lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțe ce depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/ abonament/ lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru”.

Oana Badea consideră că, dacă ordonanța va fi adoptată, suma prevăzută pentru abonamente nu va acoperi integral cheltuielile de transport, iar părinţii elevilor din rural vor fi obligaţi să suporte diferenţa de cost. Pe de altă parte plafonarea va produce discriminare între elevi deoarece nu se precizează clar ”cum se asigură respectarea egalității de tratament a elevilor când unii beneficiază de gratuitate prin transport școlar și alții nu și nu în ultimul rând cum va fi garantat numărul suficient de agenți economici dispuși să presteze serviciul de transport la un preț impus”.

La rândul său, fostul șef al IȘJ Alba, Cornel Sandu, a făcut apel la actuala conducere a inspectoratului să-i plătească pe profesorii care au participat la examenele naționale.

Fac apel la domnul inspector general să plătească profesorii pentru examenele naționale. Acestea s-au terminat de două luni și ceva. Sunt profesori care și-au plătit din propriul buzunar biletele de autobuz ca să participe la bacalaureat și lor nu li s-au plătit aceste examene. Aceștia au dreptul să fie plătiți pentru examenele naționale la care au participat”, a spus Sandu.

N.R.: Precizăm că reprezentanții IȘJ Alba au declarat că profesorii și-au primit banii pentru prima sesiune a bacalaureatului iar în ceea ce privește naveta elevilor au confirmat că există restanțe însă nu au putut preciza care este ultima lună plătită deoarece sumele se virează în procente calculate la suma restantă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea