Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Pas cu pas ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi un teren agricol în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Oricine poate cumpara terenuri agricole extravilane în România, însă tranzacțiile ar putea fi anulate dacă ofertele nu vor fi făcute în primul rand preemptorilor, se subliniază în legea publicată acum o lună în Monitorul Oficial. În plus, dacă preemptorii nu vor dori să cumpere terenurile, vânzarea la liber se va putea face doar dacă prețurile vor fi mai mari decât cele solicitate preemptorilor, conform acestui act normativ.

Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 178 din data de 12 martie, dar a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare, respectiv incepand cu 11 aprilie2014.

Potrivit Legii nr. 17/2014, pot cumpara teren agricol extravilan in tara noastra, incepand din 11 aprilie:

Elit - Gustul Desăvârșit

– cetatenii romani;
– cetatenii unui stat din Uniunea Europeana;
– cetatenii statelor care fac parte din Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE; cuprinde Norvegia, Liechtenstein si Islanda) sau ai Confederatiei Elvetiene;
– apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat din UE, intr-un stat din ASEE sau in Confederatia Elvetiana;
– persoanele juridice de nationalitatea romana;
– persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte a ASEE sau a Confederatiei Elvetiene.

In plus, cetatenii si persoanele juridice dintr-un stat membru al UE sau din statele care sunt parte a ASEE sau a Confederatiei Elvetiane pot achizitiona teren agricol in Romania in conditii de reciprocitate.

De asemenea, cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert, precum si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilan in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, in conditiile prezentei legi, se subliniaza in actul normativ care a intrat in vigoare la inceputul lunii aprilie. Astfel, daca o tara din UE are un tratat international cu o tara din afara Europei, cetatenii si persoanele juridice din acea tara au dreptul sa cumpere teren agricol din tara noastra.

Toate aceste persoane nu pot cumpara insa teren agricol extravilan in tara noastra oricum, conform noului noilor reglementari. Mai exact, ele trebuie sa respecte dreptul de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, reprezentat prin Agentia Domeniilor Statului (ADS), in aceasta ordine. De asemenea, trebuie respectat dreptul de preemptiune si in ceea ce priveste pretul, precum si conditiile egale. Preemptiunea reprezinta dreptul de a cumpara cu prioritate un bun, care, in cazul acestei legi, este unul imobil, potrivit Codului civil.

“Arendasul care doreste sa cumpere terenul agricol situat in extravilan trebuie sa detina aceasta calitate pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda valabil incheiat si inregistrat potrivit dispozitiilor legale, la momentul afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei”, se subliniaza in Legea nr. 17/2014.

Atentie! Prevederile acestei legi nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune care au fost autentificate la notariat inainte de intrarea ei in vigoare si nici instrainarilor intre rude pana la gradul al treilea, inclusiv.

Potrivit Legii nr 17/2014, tranzactiile cu terenuri agricole extravilane se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Codul civil.

Totusi, vanzarea terenurilor agricole extravilane pe care se afla situri arheologice clasate trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

De asemenea, terenurile agricole situate in extravilan, pe care se afla situri arheologice, unde au fost instituite zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, pot fi vandute, doar cu avizul specific al Ministerului Culturii, respectiv al serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, dupa caz.

In plus, conform noii legi, urmatoarele tipuri de terenuri pot fi vandute doar cu avizul Ministerului Apararii Nationale (MApN), eliberat in urma consultarii cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE), Serviciul de Protectie si Paza (SPP), Ministerul de Interne (MI) si Ministerul Justitiei (MJ), prin structurile interne specializate:

– terenurile agricole din extravilan, pe o adancime de 30 km fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre, catre interior, situate la o distanta de pana la 2400 m fata de obiectivele speciale

Pentru comercializare, vanzatorul trebuie sa inregistreze, la primaria din raza localitatii unde este terenul, o cerere prin care solicita sa fie afisata oferta de vanzare a parcelei agricole din extravilan, potrivit Legii nr. 17/2014. Aceasta cerere se depune pentru ca oferta sa fie adusa la cunostinta preemptorilor.

De asemenea, cererea depusa la primarie de proprietarul terenului este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol si de documentele doveditoare. In plus, oferta de vanzare va cuprinde informatii despre teren – pret, amplasament, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, precum si documentele cadastrale – si despre vanzator – numele si prenumele, adresa completa si copia documentului de proprietar.

La cateva zile de la depunerea si inregistrarea cererii si, implicit, a ofertei de vanzare a terenului agricol extravilan, aceasta urmeaza sa fie publicata pe mai multe site-uri al autoritatilor.

Astfel, in termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze oferta de vanzare la sediul sau si, dupa caz, pe pagina sa de internet, timp de 30 de zile.

Apoi, in termen de 3 zile lucratoare de la inregistrarea cererii, primaria trebuie sa transmita structurii din aparatul central al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), respectiv ADS-ului, si structurilor teritoriale ale acesteia un dosar, se mai scrie in actul normativ care a intrat in vigoare pe 11 aprilie. Aceste dosar trebuie sa cuprinda lista preemptorilor, copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare. Dupa inregistrarea dosarului, ADS si structurile acesteia, in termen de alte 3 zile lucratoare, respectiv la maximum o saptamana de la depunerea cererii la primaria in raza careia se afla terenul, trebuie sa afiseze pe site-urile proprii oferta de vanzare, timp de 15 zile.

Cumparatorul este ales in functie de rangul la preemptiune si de pret.

Conform Legii nr. 17/2014, preemptorii trebuie ca, in termenul de 30 de zile de la afisarea ofertei, sa isi manifeste, in scris, intentia de cumparare, sa comunice acceptarea ofertei vanzatorului si sa o inregistreze la sediul primariei unde aceasta a fost afisata.

La sfarsitul perioada de 30 de zile de la afisarea ofertei la primarie, dupa ce primeste intentiile de achizitie, vanzatorul trebuie sa aleaga un potential cumparator si sa comunice numele acestuia primariei in raza careia se afla terenul, se subliniaza in recentul act normativ.

Mai exact, alegerea cumparatorului se va face in functie de rangul preemptorului si de pret, conform Codului civil.

Daca in cele 30 de zile, mai multi preemptori de rang diferit isi manifesta, in scris, intentia de cumparare, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul trebuie sa aleaga potentialul cumparator, in urmatoarea ordine: coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini si ADS-ul. Apoi, vanzatorul trebuie sa comunice numele acestuia primariei.

In plus, daca in cele 30 de zile, mai multi preemptori de acelasi rang isi manifesta in scris intentia de cumparare si niciun preemptor de rang superior nu accepta oferta, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul trebuie sa aleaga dintre primii preemptori si sa comunice numele potentialului cumparator primariei.

In termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea de catre vanzator a potentialului cumparator, primaria are obligatia sa transmita ADS-ului si structurilor sale teritoriale, datele de identificare ale potentialului cumparator, pentru a fi verificat daca acesta indeplineste conditiile legale, conform nolilor reguli de cumparare a terenurilor agricole extravilane.

Daca un preemtor inferior ofera un pret mai mare, se reia procedura.

Daca in cele 30 de zile de la afisarea ofertei de vanzare la primarie, un preemptor de rang inferior ofera un pret superior celui din oferta de vanzare sau celui oferit de ceilalti preemptori de rang superior lui care accepta oferta, vanzatorul poate relua vanzarea, se precizeaza in Legea nr. 17/2014.

Concret, vanzatorul va inregistra noua oferta de vanzare, cea cu pretul oferit de preemptorul inferior, respectiv mai mare decat cel din oferta initiala, la primaria in raza careia este terenul. In plus, vanzatorul trebuie sa inainteze noua oferta de vanzare mai intai catre preemptorii de rang superior.

Fata de procedura standard, intr-o astfel de situatie, vanzatorul trebuie sa aleaga un potential cumparator intr-un termen de trei ori mai scurt, respectiv in 10 zile de la afisare ofertei.

Vanzarea libera a terenului nu poate avea un pret mai mic decat in oferta initiala.

Daca, in cele 30 de zile de la afisarea ofertei, niciun preemptor nu isi manifesta intentia sa cumpere terenul, tranzactionarea este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris primaria ca a luat aceasta decizie, potrivit Legii nr. 17/2014.

Cu toate acestea, vanzarea libera a terenului la un pret mai mic decat cel cerut in oferta de vanzare ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in aceasta atrage nulitatea absoluta, conform documentului normativ mentionat.

Mai mult, potrivit Legii nr. 17/2014, daca in perioada cat preemptorul trebuie sa-si manifeste intentia de cumparare, vanzatorul modifica datele din oferta de vanzare, el poate relua procedura de inregistrare a cererii de cumparare de catre preemptori.

ADS-ul trebuie sa-si dea avizul pentru preemptor.

In ciuda faptului ca si-a ales un potential cumparator, procedura de cumparare a terenului agricol extravilan nu s-a incheiat.

Potrivit Legii nr. 17/2014, daca terenul este cumparat de un preemptor, este nevoie de un aviz final, ca sa fie incheiat contractul de vanzare. Acest aviz il emit structurile teritoriale ale ADS-ului pentru terenurile cu o suprafata de pana la 30 de hectare inclusiv si ADS-ul pentru terenurile cu suprafata de peste 30 de hectare.

Mai exact, ADS-ul verifica daca preemptorul indeplineste conditiile legale, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea datelor si documentelor despre vanzare, conform noului act normativ. Daca indeplinesc conditiile legale de vanzare, in termen de 2 zile lucratoare de la expirarea termenului pentru verificare, ADS-ul sau structurile teritoriale emit avizul necesar incheierii contractului de vanzare-cumparare.

“In situatia in care, in urma verificarilor de catre structura centrala, respectiv structurile teritoriale, dupa caz, se constata ca preemptorul ales nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege, se va emite un aviz negativ, in termen de 2 zile lucratoare de la expirarea termenului pentru verificare”, se subliniaza in Legea nr. 17/2014.

av. Coltuc Marius
www.coltuc.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Prognoza METEO pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria: Vreme în general instabilă, cu șanse de averse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prognoza METEO pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria: Vreme în general instabilă, cu șanse de averse

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie, prognozează o vreme în general instabilă, cu averse atât în regiunile montane, cât şi în zona Litoralului, dar şi în Capitală, pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Urări și felicitări de Sfânta Maria

Conform datelor furnizate AGERPRES de către meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Marina Antonescu, în zona Litoralului, regimul termic va fi unul oscilant, cu episoade în care pot apărea averse şi intensificări temporare ale vântului, iar valorile termice vor fi mai scăzute decât în zilele anterioare.

Astfel, în cursul după-amiezei de sâmbătă, 13 august, şi pe parcursul zilei de duminică, 14 august, vremea va fi în general închisă. Va ploua în reprize, iar temperaturile maxime vor oscila, în tot intervalul, între 27 şi 30 de grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 20 şi 22 de grade Celsius. De asemenea, apa mării va avea 24 – 26 de grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: nume sărbătorite de Sfânta Maria

„În cursul zilei de vineri, vremea va fi însorită, dar începând de sâmbătă după-amiaza îşi vor face apariţia aversele, la fel şi în cursul zilei de duminică. Luni, în prima parte a zilei, la mare cerul va fi noros, cu şanse crescute de ploaie. În zona Litoralului, vântul se va domoli faţă de zilele trecute când am avut intensificări şi de 65 km/h”, a precizat specialistul ANM.

În ceea ce priveşte prognoza pentru zona montană, estimările arată o vreme mai rece, cu înnorări şi ploi izolate, fenomene care se vor semnala începând de vineri. Totodată, sâmbătă şi duminică se vor semnala averse şi descărcări electrice în cea mai mare parte a regiunii montane.

„Aversele şi descărcările electrice vor fi pe parcursul întregii zile de duminică, dar şi luni. Valorile termice de peste zi se vor încadra, în general, între 15 şi 23 de grade Celsius, iar pe timpul nopţilor nu vor depăşi 12 grade Celsius. Deci, sunt puţine şanse să vedem soarele la munte, în următoarele trei zile. Înnorările vor apărea de vineri după-amiaza şi vom avea ploi, în primă fază izolate”, a spus Antonescu.

În Bucureşti, weekendul prelungit începe cu vreme frumoasă, vineri, şi valori termice maxime de 32 – 33 de grade Celsius. Ulterior, sâmbătă după-amiaza, spre seară, există condiţii de apariţie a averselor, cu temperaturi de cel mult 31 de grade Celsius, la fel şi duminică.

„Pentru luni, de Sfânta Maria, în Capitală, vom avea maxime de 28 – 29 de grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vremea va fi, în general, plăcută, dar cerul va fi în mare parte înnorat şi vor fi ceva şanse de ploaie, în special către orele serii”, a punctat reprezentanta ANM.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce trebuie să știe românii care vor să își facă un credit în această perioadă: „În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce trebuie să știe românii care vor să își facă un credit în această perioadă: „În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți”

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a explicat de ce ar trebui să țină cont românii care intenționează să își facă un credit în această perioadă.

Adrian Vasilescu a fost întrebat dacă mai este un moment oportun, în prezent, ca românii să facă credite. În acest sens, consilierul guvernatorului BNR a vorbit despre nevoile românilor și cât se pot întinde aceștia atunci când vor să facă un credit:

„Oamenii s-au decis să recurgă la bănci în condițiile în care au avut probleme cu susținerea consumului casnic sau anumite nevoi, pentru copii la școală, în condițiile în care au trebuit să le cumpere calculatoare pentru școala de acasă, dar și pentru multe alte situații și s-au împrumutat la bănci, chiar și pentru case. Asta înseamnă că cei care au venit și au luat creditul și-au făcut niște previziuni și au ajuns la concluzia că e mai bine să se împrumute, să-și completeze veniturile din alte surse decât să se teamă de credit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bineînțeles că această pază bună trebuie să existe, pentru că inclusiv băncile au directivă în societatea românească să nu cumva să împingă spre o suprasaturare a populației. Din cauza asta, băncile sunt foarte atente la credite.

Pe de altă parte, sunt oameni care au nevoie de o casă. Li s-a mărit familia și au nevoie de o casă. În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți. Creditul este o soluție pentru cei cumpătați, nu pentru cei care se avântă și nu îi interesează cum îl plătesc“, a spus Adrian Vasilescu, conform dcnews.ro.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A fost descoperită cea mai „tânără” planetă din galaxie. Astronom: „Este ca şi cum am privi la propriul nostru trecut”

Ziarul Unirea

Publicat

în

A fost descoperită cea mai „tânără” planetă din galaxie. Astronom: „Este ca şi cum am privi la propriul nostru trecut”

Cea .mai „tânără” planetă din galaxie a fost descoperită de către oamenii de știință. În curând, telescopul Webb va ajuta la măsurarea planetei, care ar putea oferi date privind modul în care s-au transformat și Pământul.

În revista The Astrophysical Journal Letters, oamenii de ştiinţă au anunţat dovezi convingătoare privind existenţa unei lumi cu o vârstă de doar 1,5 milioane de ani, ceea ce o face una dintre cele mai tinere planete descoperite vreodată, poate chiar cea mai tânără.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această lume, aflată la 395 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Ophiuchus, este atât de tânără încât elementele sale constitutive de gaz şi praf încă se formează, potrivit New York Times, conform Mediafax.

„Este ca şi cum am privi la propriul nostru trecut”, a declarat Myriam Benisty, astronom la Institutul de Planetologie şi Astrofizică din Grenoble, Franţa, şi coautor al studiului.

Deoarece planeta suspectă este învăluită de materia care o formează, vor fi necesare observaţii telescopice suplimentare pentru a-i confirma existenţa. Presupunând că nu este un detritus stâncos care se deghizează în planetă, oamenii de ştiinţă o pot folosi pentru a înţelege mai bine cum se formează lumile.

Torentul de exoplanete nou descoperite a complicat sau a infirmat teoriile de lungă durată privind formarea planetelor. Dar locaţia acestei planete mici, bine fixată în discul de materie primordială din jurul stelei sale, susţine ideea că majoritatea planetelor îşi petrec o mare parte din timp crescând într-un fel de creşă similară.

Descoperirea sugerează că „toate sistemele planetare au un proces comun de formare”, a declarat Anders Johansen, astronom la Universitatea Lund din Suedia, care nu a fost implicat în acest studiu. În ciuda haosului din cosmos, a spus el, „există, de fapt, multă ordine” atunci când vine vorba de crearea planetelor.

Echipa de oameni de ştiinţă a folosit Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), o colecţie de 66 de antene care acţionează la unison în Chile, pentru a aduna dovezi ale acestei lumi extrem de tinere. Gazul şi praful orbitează în jurul anumitor stele în aşa-numitele discuri circumstelare. Acest material, care se adună pentru a forma planete în aceste discuri, emite unde radio pe care ALMA le poate detecta.

Anul trecut, Dr. Benisty şi colegii ei au folosit ALMA pentru a face prima detecţie fără echivoc a unui halou de gaz şi praf care orbitează în jurul unei exoplanete: o turnătorie circumplanetară care încă mai face lumea pe care o învăluia, şi poate şi câteva luni.

Pentru cel mai recent studiu, ei au îndreptat ALMA spre AS 209, o stea doar un pic mai grea decât soarele. Cu o vârstă de doar 1,5 milioane de ani, aceasta a început de curând să ardă hidrogen, echivalentul stelar al unui copil mic care rosteşte primele cuvinte.

S-a constatat că discul circumstelar al lui AS 209 are mai multe lacune. Iar într-unul dintre aceste goluri, ALMA a detectat semnătura de unde radio a unei furtuni de creare a unei planete, gaz care, probabil, înfăşura o lume asemănătoare lui Jupiter încă în construcţie.

Vârsta exactă a planetei nu va fi stabilită în curând, dar este probabil ca aceasta să fie foarte asemănătoare cu steaua sa în formare. Dar tinereţea sa nu este singurul lucru care stârneşte interesul astronomilor. Este, de asemenea, uimitor de departe de steaua sa. Neptun, cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar, se află la o distanţă de aproximativ 2,8 miliarde de mile de Soare. Această exoplanetă se află la o distanţă de aproape 19 miliarde de mile de propria stea.

Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la planeta noastră.

Dimensiunea discului de resturi care a forjat Pământul şi celelalte planete este incertă. „Poate că discul a fost doar puţin mai mare decât orbita lui Neptun şi de aceea Neptun este cea mai îndepărtată planetă”, a declarat Dr. Johansen. Dar poate că centrul nostru de materie creatoare de planete a fost mai mult asemănător cu cel al lui AS 209. Dacă este aşa, „nu putem exclude, de asemenea, că propriul nostru sistem solar are o planetă dincolo de Neptun”, a spus el, poate ipotetica Planetă 9 pe care unii astronomi o suspectează că zăboveşte în întunericul îndepărtat.

În zilele următoare, telescopul spaţial James Webb va determina masa nou-născutului planetar şi îi va studia chimia atmosferică. Şi prin realizarea unui portret detaliat al uneia dintre cele mai tinere lumi cunoscute de ştiinţă, aceste observaţii ne vor apropia pe toţi de răspunsul la întrebarea supremă, a declarat Jaehan Bae, astronom la Universitatea din Florida şi unul dintre autorii studiului: „De unde am venit?”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea