Partidele, federaţiile sportive şi ONG-urile finanţate de la bugetul de stat intră sub incidența Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege prin care toate partidele, federaţiile sportive şi ONG-urile de utilitate publică finanţate de la bugetul de stat vor cădea sub incidenţa Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi vor trebui să răspundă solicitărilor de transparenţă din partea cetăţenilor.

legea 544Legea a fost iniţiată de 49 de parlamentari PNL, UDMR şi ai minorităţilor şi a fost aprobată de Parlament pe 22 iunie, după ce iniţial a fost respinsă de Senat.

ELIT

Prin acest proiect a fost modificată definiţia autorităţii şi a instituţiei publice care intră sub incidenţa legii, pentru a include şi partidele, federaţiile sportive şi ONG-urile care folosesc bani publici.

„Astfel de instituţii devin canale de scurgere a banului public către diverse clientele politice şi/sau economice, fără ca publicul să aibă acces la tabloul de cheltuieli, la modul / schemele de contractare şi unde ajung, în definitiv, banii contribuabililor”, se arată în expunerea de motive a legii.

Prin noile modificări, toate aceste instituţii vor trebui să se supună normelor şi criteriilor de transparenţă prevăzute de Legea 544, dar şi să răspundă solicitărilor cetăţenilor cu privire la informaţiile de interes public.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...