// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Părinţii apelează la instanţă pentru menţinerea ciclului gimnazial la şcoala din Miceşti

Părinţii apelează la instanţă pentru menţinerea ciclului gimnazial la şcoala din Miceşti!

Părinţii elevilor Școlii Gimnaziale Miceşti au dat în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Inspectoratul Școlar Judeţean Alba, şi Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, cerând instanţei de contencios administrativ anularea hotărârilor prin care ciclul gimnazial al şcolii menţionate va fi mutat din toamnă la unitatea liceală albaiuliană. Acţiunea în instanţă a fost înregistrată pe 16 aprilie, la Tribunalul Alba, fiind prezentată la reuniunea desfăşurată joi seara, la sala de sport a Școlii Gimnaziale Miceşti, convocată de preşedintele Comitetului de părinţi, Gheorghe Crişan.

Au participat circa 50 de părinţi ai copiilor şi, cu toate că au fost invitaţi din timp, parlamentarii PSD de Alba, deputatul Ioan Dîrzu – preşedintele PSD Alba, şi senatorul Daniel Breaz – rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, au absentat de la dezbateri. „I-am aşteptat, cu respect, poate n-au timp, poate nu suntem pe harta lor, aşa că vă îndrum ca, la viitoarele alegeri, să-i alegeţi cu două mâini şi picioarele”, a spus, ironic,

Gheorghe Crişan, după ce cei doi parlamentari PSD au fost aşteptaţi „sfertul academic”.

„Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ şi CA al IȘJ Alba au apreciat că efectivele clasei a V-a – 13 elevi, a VI-a – 13 elevi, a VII-a – 12 elevi şi a VIII-a – 16 elevi nu reprezintă efectiv mediu. Numărul mediu de elevi din învăţământul gimnazial trebuie să fie de 25, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 30, dar şi ministerul, şi inspectoratul nu se referă decât la mediu (…). Deci nu are importanţă că legea spune între 12 şi 30.

Deci ei se referă la efectivele medii. Medii nu sunt, dar suntem între 12 şi 30, deci suntem în baza legii, dar ei au pus problema banilor. (…) Nu se duc în respectarea legii în integritatea ei, iau doar partea din mijloc: nu sunt 25. Într-adevăr, nu sunt 25, am vrut să le explic astăzi celor pe care i-am chemat, atât senatorului, cât şi deputatului, dar dacă n-ai cu cine discuta, dacă nu vin, ca să-i întreb, ei ce au făcut, că s-au lăudat că fac spitale, şcolii (…) n-au făcut nimic. Faceţi-ne şcoala să putem face 25 de elevi în clasă şi vă aduc 25 de elevi în clasă!”, a spus Crişan.

Citește și: Când se fac înscrierile la grădinița în 2018: Reînscrierea la grădiniță pentru anul preșcolar 2018-2019 va începe din 7 mai, iar înscrierea copiilor nou-veniti se va derula din 21 mai • Criteriile generale și criteriile specifice de departajare

*Părinţii se tem că acesta este doar începutul sfârşitului şcolii din Miceşti

Din discuţii a rezultat că părinţilor le e teamă că, de fapt, acesta este doar începutul şi că, din informaţiile pe care le au, de anul viitor se pare că nu va mai funcţiona nici ciclul primar, ceea ce ar însemna, practic, desfiinţarea şcolii din Miceşti.
„Problema este că ei zic că numai clasele V-VIII, dar nici clasele 0 – IV nu sunt de 25 de elevi. Acum doi ani, dacă ţineţi minte, a fost cu comasarea. Și atunci a fost o luptă grea şi am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ducem încă 2 ani de zile. Ei, acum vin să închidă V-VIII. La anul fiţi convinşi că o închid toată, pentru că vin din urmă iarăşi 15, 16, 17 copii. De ce? Pentru că niciodată nu au fost într-o clasă, nici când am fost eu la şcoală, nu au fost 25, au fost 20, 22, 23…

Deci, comunismul a fost al naibii de rău, adevărul că au fost probleme grele, dar nu le-a închis nimeni şcoala, au ajuns banii la toţi: şi la profesori, şi la directori, şi la… Acum e democraţia lui peşte şi a venit guvernarea şi închide şcolile pentru că nu au bani”, a spus reprezentantul părinţilor. „Eu cer, prin plângere, neînchiderea claselor V-VIII. Iar ei îmi răspund: «Nu aveţi dreptate că noi închidem şcoala! Eu spun că-i marţi, ei îmi spun că-i vineri!». Deci ei îmi spun că nu aveţi dreptate, că noi nu am zis că închidem şcoala. Nu, că aţi zis că închideţi clasele V-VIII. Nici n-am zis în plângere că voi închideţi şcoala, am spus că nu aveţi plan de şcolarizare pentru anul şcolar 2018 – 2019 pentru clasele V-VIII (…) Și inspectoratul, şi ministerul se referă la aceeaşi problemă: legea din mijloc, nici din stânga, nici din dreapta, deci nu luată complet. Luat doar ceea ce-mi convine, ca să pot să fac ce vreau eu”, a menţionat preşedintele Comitetului de părinţi.

În opinia părinţilor copiilor de la Școala Gimnazială Miceşti, „Hotărârea 86/17.01.2018 este «nelegală şi abuzivă», deoarece art. 63, alin. 1 din Legea 1/2001 statuează că în învăţământul preuniversitar formaţiile de studiu cuprind clase/grupe sau ani de studii, după cum urmează: în învăţământul gimnazial: clasa care cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 30. Deci asta e legea, care trebuie respectată. Se constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute privind numărul minim de elevi în baza căreia pot funcţiona clasele V-VIII”, a arătat Gheorghe Crişan, fiind anexat tabelul cu numărul de elevi existent pe fiecare clasă. În opinia părinţilor, singurul criteriu pentru care se cere mutarea copiilor din Miceşti la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia este încadrarea în bugetul alocat, considerând că reducerea cheltuielilor cerută printr-o hotărâre de guvern din decembrie 2017 s-ar fi putut face şi prin aplicarea altor măsuri, dar dintre toate acestea guvernanţii au ales să reducă banii pentru copii.

Părinţii ameninţă că nu-şi vor trimite copiii la Liceul cu Program Sportiv. Dacă problema lor nu va fi rezolvată, ei susţin că îşi rezervă dreptul să recurgă la toate formele legale pentru soluţionarea acesteia, fiind hotărâţi să meargă până în „pânzele albe” pentru ca ciclul gimnazial al şcolii să nu fie mutat la Alba Iulia, mai ales că există şi părinţi care nu-şi permit să suporte costurile navetei copiilor lor, dacă nu li se asigură transportul cu microbuzul şcolar.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419