Rămâi conectat

Actualitate

Parchetul European va investiga 600 de infracțiuni comise în România! Codruța Kovesi: ,,Nu abandonați, corupția poate fi învinsă!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, a vorbit vineri, în cadrul forumului online Eurosfat, despre provocările create de pandemie asupra statului de drept, despre rolul instituției pe care o conduce, și a declarat că se află în negocieri cu ministrul Justiției privind numărul de procurori europeni din România.

Ea a mai pus că nu există țări „curate” în Uniunea Europeană, ci doar țări în care sunt investigate mai multe sau mai puține cazuri de fraudă, și că, în contextul pandemiei, este posibil că numărul de infracțiuni în sistemul medical să fi crescut.

Întrebată cum a afectat pandemia accesul la justiție, procesul echitabil și respectarea principiului contradictoriu, Kӧvesi a declarat: „Pentru că, pentru prima dată, vom avea mai mulți bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate, mai puțînă rigurozitate în a respectă anumite reguli care până acum au fost implementate, înseamnă un risc mai mare pentru a avea mai multe fraude cu fonduri financiare”.

„Tema statului de drept, mai ales în acest context al pandemiei, este extrem de provocatoare pentru mine”, a subliniat ea.

„Noi suntem acum în mijlocul unei negocieri. A fost făcută public această cifra de 15 procurori. Până în acest moment, eu nu am fost de acord cu această, având în vedere statisticile din ultimii 4 ani de la DNA, dar și modul în care este organizat sistemul judiciar în România. Infracțiunile pe care Parchetul European le va investiga, în cazul în care sunt probe și vor fi trimise în judecată persoane care sunt considerate vinovate, cazurile se vor judecă în instanțele naționale, în limba română. Asta înseamnă că vom avea minim 41 de tribunale și 16 curți de apel care vor judecă aceste dosare. Ori 15 oameni să facă investigații în 600 de dosare și să participe în toate aceste instanțe nu sunt suficienți. Dar suntem în discuții cu ministrul Justiției cu privire la avea un acord asupra numărului care este necesar. Acest număr de procurori europeni, care vor fi plătiți de Parchetul European, trebuie să garanteze că nivelul de protecție a fondurilor europene va crește, nu va scădea”.

Românilor ea le-a transmis în final: „Statul de drept în România a fost supus presiunilor mult timp și nu pot uită acei oameni care au susținut justiția și au ieșit în stradă, foarte mulți, tineri, și îi încurajez să continue pe acest drum. Nu abandonați, corupția poate fi învinsă!”.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea