Rămâi conectat

Actualitate

Pantea Gheorghe: am voinţa şi capacitatea de a transforma comuna Arieşeni într-o veritabilă staţiune turistică

Publicat

în

    Cu locuri şi oameni remarcabili, Ţara Moţilor reprezintă fără drept de tăgadă una dintre cele mai vechi vetre ale românismului. Comuna Arieşeni reprezintă de câteva decenii emblema turismului montan, în speţă a sporturilor de iarnă, un loc cunoscut şi recunoscut atât pe plan naţional cât şi european. Perspectivele turistice (pârtii de schi, cascade, peşteri, monumente istorice, drumeţii, etc.) plasează localitatea în topul celor mai atractive regiuni montane ale României. Cu toate aceste nestemate pe care natura le-a oferit cu prisosinţă, constatăm, cu durere în suflet, că în aceste zile ale secolului XXI, din cauza unei administraţii păguboase Arieşeniul este cea mai slab dezvoltată comună de pe întreg arealul văii Arieşului, atât în ceea ce priveşte domeniul edilitar cât mai ales cel socio-cultural.
Este jenant să ajungi să dai explicaţii turiştilor străini ce poposesc pe aceste meleaguri şi sunt impresionaţi de hărnicia oamenilor, de autenticele tradiţii populare, de impozantele pensiuni, case de vacanţă, hoteluri, dar care sunt şocaţi de modul în care arată infrastructura localităţii.
Ca şi consilier local, mi-a fost dat să mă confrunt cu toate problemele locuitorilor şi mai ales cu lipsa de implicare, de pasivitate şi dispreţul domnului primar, care se face principalul vinovat de stagnarea, regresul, şi slaba dezvoltare a comunei Arieşeni. Dezamăgirea electoratului este pe drept temei fundamentată. Degeaba noi, ca  locuitori ai comunei, încercăm să ne adaptăm noilor cerinţe economice, fiecare după posibilităţile materiale, căci mândria aceasta e umbrită de: lipsa unei reţele de canalizare, a unui cămin cultural, existenţa unei primării în paragină, a şcolilor pe jumătate construite sau a celor închise, a burselor şcolare tăiate, a drumurilor comunale greu practicabile, a unui centru de comună insalubru.
Aceste realizări vizibile oricui, ne îndeamnă să ne întrebăm: cu asemenea „realizări” putem fi catalogaţi drept o staţiune turistică de secolul XXI?
Pentru a pune capăt acestui declin şi a scoate comuna dintr-un con de umbră, pe nedrept meritat, alături de echipa de consilieri locali am luat decizia de a ne uni forţele pentru prosperitatea, bunăstarea şi prestigiul comunei Arieşeni. Vrem să readucem în rândul consătenilor noştri mândria de a aparţine celei mai frumoase, mai bogate şi mai vizitate staţiuni turistice din Munţii Apuseni.
Susţinerea pe care localnicii ne-o dovedesc ne onorează şi ne obligă în acelaşi timp la respectarea promisiunilor şi angajamentelor pe care ni le-am asumat.
Cu siguranţă adversarii politici vor găsi nenumărate contra-argumente, însă tuturor le adresăm următoarea întrebare: Stimaţi domni, prim-gospodari ai comunei Arieşeni timp de 8 ani, fiţi oneşti şi recunoaşteţi dacă aţi fi turişti, centrul comunei v-ar stârni admiraţia? Cu siguranţă da, pentru că altfel aţi fi iniţiat demersuri, aţi fi sprijinit proiectul Consiliului Judeţean de construire a unui Domeniu Schiabil, aţi fi amenajat locuri de parcare, aţi fi atras proiecte europene şi multe altele.
Fidel principiului conform căruia „omul sfinţeşte locul”, stimaţi locuitori ai comunei Arieşeni vă solicit ca pe 10 iunie să ne unim forţele, să ne mobilizăm pentru a putea asigura comunei şi fiecărui cetăţean, un gospodar, un om priceput şi un bun administrator.
Cu sprijinul viitorului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel vom demara proiecte ce vor îmbunătăţi atât infrastructura edilitară cât şi cea turistică, în speţă amenajarea Domeniului Schiabil Vârtop, a unui Muzeu Etnografic, a reţelei de canalizare şi reabilitarea Căminului cultural.
Demnitatea umană şi un dram de patriotism local ne obligă să valorificăm şi nu să înstrăinăm (ne referim la schimbul de teren din domeniul public pe care l-a propus domnul primar, cu un teren situat în judeţul Neamţ), să preţuim şi să punem în folosul concetăţenilor resursele naturale pe care încă le mai deţine comuna. Turismul va fi o îndeletnicire aducătoare de profit, lucru vizibil şi în localitatea noastră. Toate eforturile noastre vor fi îndreptate către atragerea unui număr cât mai însemnat de turişti ca oportunitate de asigurare a bunăstării tuturor proprietarilor de pensiuni turistice.
Însă trebuie să fim conştienţi că turistul zilelor noastre are nevoie de condiţii propice unui sejur montan, iar dacă Arieşeni, ca staţiune turistică, nu este capabilă să i le ofere acesta îşi va schimba destinaţia turistică.
Dezvoltarea turismului prin acţiuni menite a pune în valoare oportunităţile turistice ale comunei va reprezenta axa prioritară şi politică a echipei PDL şi a viitorului primar.
Dragi locuitori ai comunei Arieşeni, pe 10 iunie 2012 avem şansa de a schimba destinul localităţii!
Dumnezeu să ne ajute şi să ne dea gândul cel bun!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile

Publicat

în

Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile

Începând cu luna iunie, angajatorii din domeniul agriculturii și industriei alimentare o să plătească un salariu minic de 3.000 de lei și taxe salariale reduse.

Salariu minim brut în domeniul agricol va fi de minimum 3.000 lei lunar. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar aceasta nu este singura veste bună pentru români.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – a precizat ministerul.

De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform unei legi apărute azi în Monitorul Oficial. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.

Măsurile sunt prinse în Legea 135/2022, care a apărut azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489/2022, și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022 și până în decembrie 2028.

Prin document s-a stabilit, mai precis, introducerea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei și pentru cei care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare, așa cum se întâmpla până acum cu cei din domeniul construcțiilor.

În același timp, pentru salariații din agricultură și industria alimentară se aplică și taxe salariale reduse, la fel ca pentru angajații din construcții. Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce de obicei la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).

Ce angajatori sunt vizați? Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:
 • cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
  • 011 cultivarea plantelor nepermanente;
  • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • 014 creșterea animalelor;
  • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
  • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
 • cod CAEN 10: industria alimentară.
Condiții pentru aplicarea facilităților.

În primul rând, angajatorii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală (în lege sunt și reguli detaliate privind îndeplinirea acestei condiții în funcție de unele situații mai speciale). În al doilea rând, facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor, care trebuie emis până pe 16 iunie 2022 (în 30 de zile de la publicarea noii legi).

Clarificări privind asigurările salariaților. Practic, salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care se duce acum la pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Totodată, reducerea contribuției la muncă va însemna că angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj. De precizat că această reducere a contribuției la muncă este inaplicabilă în domeniul construcțiilor, deoarece este nevoie de o schemă de ajutor de stat pentru susținerea sa, așa că aceeași soartă ar putea să o aibă și facilitatea pentru domeniile agriculturii și industriei alimentare.

Context: Decizia luată de autorități, care face parte dintr-un pachet mai mare de măsuri de ajutorare anunțat recent pentru cetățeni și afaceri, este discutabilă, având în vedere că România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că va reduce din facilitățile fiscale aplicabile în prezent, vizate fiind în mod expres cele din domeniul construcțiilor. Astfel, introducerea altor facilități fiscale asemănătoare celor din construcții pare a fi contrară direcției pe care Guvernul și-a asumat-o pentru următorii ani.

Sindicaliștii din agricultură: 10.000 de angajați rămân pe afară

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta au avertizat că proiectul de lege privind majorarea salariului minim în industria alimentară şi agricultură exclude circa 10.000 de angajaţi, din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii. Aceștia nu vor beneficia de prevederile legislative.

Reprezentanții sectorului speră că salariul minim de 3.000 de lei va opri „hemoragia” de forță de muncă

Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, e o măsură cerută și așteptată de jucătorii din sector de multă vreme, conform actorilor din sector consultați de Economedia. Vorbim despre unul dintre marii angajatori din România, un sector deja puternic afectat de creșterile de costuri, cu ferme în mediul rural, salarii mici și hemoragie de forță de muncă, cu oameni plecați în căutare de salarii mai mari în afara țării. Așa că cei 3.000 de lei reprezintă o speranță pentru cei din industrie.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Angajatorii care măresc salariul minim cu 200 de lei, scutiți de taxe: Ordonanța, aprobată de Guvern

Publicat

în

Angajatorii care măresc salariul minim cu 200 de lei, scutiți de taxe: Ordonanța, aprobată de Guvern

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, a anunțat miercuri, că Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

„Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii”, a precizat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

El a precizat că de această măsură vor beneficia şi persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a actului normativ şi până la 31 decembrie 2022 inclusiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Angajaţii pot beneficia astfel de o creştere salarială necesară pentru a putea face faţă acestei perioade marcate de creşterea preţurilor la produsele de bază. Categoria de cetăţeni, categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată, poate chiar mai greu decât alte categorii, de această perioadă complicată.

„Este o măsură care vine în sprijinul angajaţilor, dar, în egală măsură, şi în sprijinul angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaţilor cu salarii micii fără a dubla această responsabilitate asumată şi prin taxe şi impozite suplimentare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Cărbunaru a precizat că măsura nu se aplică personalului plătit din fonduri publice.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Transportatorii vor primi 50 de bani pe fiecare litru de combustibil achiziționat

Publicat

în

Transportatorii vor primi 50 de bani pe fiecare litru de combustibil achiziționat

Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Prin hotărârea de astăzi (miercuri – n.r.) este instituită schema de ajutor de stat pentru a compensa creşterea preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor ca urmare a măsurilor necesare pe fondul conflictului armat din Ucraina, a agresiunii militare ruse de acolo, precum şi modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea de Guvern nr. 370 din 2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Cu toţii am văzut ceea ce s-a întâmplat cu preţul la carburant, ca atare această măsură decisă de Guvern prin hotărâre va operaţionaliza schema de sprijin de ajutor de stat prin care operatorii economici de transport rutier de mărfuri şi persoane vor beneficia de ajutor”, spune Cărbunaru.

El precizează că aproximativ 3.000 de companii vor beneficia de această schemă de ajutor de stat, valoarea fiind de 300 de milioane de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aceşti bani vor compensa creşterea preţurilor la carburant, iar actul normativ aprobat azi de Guvern stabileşte şi modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor, care va consta într-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro pentru fiecare firmă care va beneficia”, a explicat Cărbunaru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare