Rămâi conectat

Actualitate

Pănade (Galerie foto): Costumul popular tradiţional reconstituit după două secole

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marţi după-amiază, în comuna Sâncel, micuţul Cămin Cultural Pănade a găzduit ultima activitate din cadrul proiectului „Reconstituirea portului tradiţional din Pănade – restituire parţială a patrimoniului imaterial local”, iniţiat de Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba (ATMA) şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Parteneri în acest proiect au fost Asociaţia Timotei Cipariu ASTRA Blaj, Primăria comunei Sâncel, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană Lucian Blaga Alba, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii.

Pe lângă locuitorii satului Pănade, în frunte cu primarul comunei Sâncel, Ilie Frăţilă, au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, senatorul Nicolae Dobra, deputatul Radu Coclici şi preşedintele PP-DD Alba, Cornel Comşa.

Ideea reconstituirii costumului a aparţinut lui Ioan Mihălţan, un înflăcărat iubitor şi promotor al folclorului de pe zona Târnavelor, iar proiectul a fost elaborat şi implementat de o echipă condusă de Petruţa Pop, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba. De altfel, ea este autoarea cărţii „Portul tradiţional din Pănade” (cu DVD), împreună cu etnografa Olivia Bărbuţă, cea care a supervizat înfiinţarea expoziţiilor etnografice din judeţul Alba, la iniţiativa preşedintelui CJ, Ion Dumitrel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai importante articole ale cărţii tratează aspecte privind materiile prime utilizate în industria casnică locală şi manoperele care trebuie executate pentru realizarea costumului tradiţional femeiesc şi bărbătesc: cânepa, lâna, torsul lânii, urzitul, învălitul, năvăditul, înălbitul, ţestul la război etc. Costumul femeiesc se compunea din ie sau cămaşă, şurţă, cătrinţă, pieptar sau cojoc, femeile erau încălţate cu opinici, care ulterior au fost înlocuite cu papuci sau ghete femeieşti, iar pe cap purtau chindeu. Bărbaţii se îmbrăcau cu cămaşă şi cioareci albi, laibăr, şerpar de piele, iar pe cap purtau pălărie sau căciulă din blană de miel. În picioare aveau opinici, iar mai târziu, cizme.

*Muncă migăloasă şi de durată

Acasă la familia Gheorghe şi Maria Zereş, s-au instalat 4 războaie de ţesut şi, timp de două luni de zile, s-au urzit, s-au învălit, s-au năvădit şi s-au ţesut cele două costume tradiţionale din sec. XIX: unul femeiesc şi unul bărbătesc. Pentru reconstituirea lor, îmbrăcate în actual port popular pănăzean preluat în trecut din zona Sibiului, au lucrat 4 femei ţesătoare cu vârste de aproximativ 60 – 70 de ani, care au moştenit de la bunicele şi străbunicele lor meşteşugul tradiţional al ţesutului la război: Maria Zereş, Maria Cucui, Maria Şandor şi Ana Poşa, împletindu-şi munca migăloasă, care a presupus multă răbdare, cu cântecul jocul, doina, strigăturile şi jocul, toate acestea putând fi văzute în filmul documentar lansat cu acest prilej.

Din echipa de proiect au mai făcut parte, pe lângă cei amintiţi, Monica Jorj, Ludmila şi Viorel Cioflică şi pr. Genu Pop. Au subliniat meritul acestor femei harnice şi al echipei de proiect primarul Ilie Frăţilă, scriitorul şi folcloristul Ioan Popa, preşedinta ASTRA Blaj, Silvia Pop, etnograful Olivia Bărbuţă şi Maria Orian.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, le-a decernat diplome de merit pentru contribuţia adusă la reconstituirea portului popular din Pănade următorilor pănăzeni: Maria Şandor, Maria Cucui, Maria Borcea, Ana Poşa, Vasile Bucur, Iuliana Zereş, soţii Maria şi Gheorghe Zereş, Ioan Mihălţan şi Ioan Păcurar, şeful administraţiei judeţene subliniind că acum este datoria locuitorilor să poarte cu mândrie costumul popular.

În încheiere, a avut loc un spectacol folcloric prezentat de Angela Chelaru, pe scena Căminului Cultural Pănade evoluând ansamblul folcloric al judeţului Alba, dirijat de Alexandru Pal, cu solistul vocal Nicolae Tuhuţ, grupul vocal bărbătesc „Sâncelenii”, condus de Nicolae Laţiu, şi grupul folcloric „Dorul Chicuiului” Pănade, iar după masa cu bucate tradiţionale, sătenii s-au încins la joc şi voie bună, aceasta fiind ultima petrecere înaintea începerii postului Crăciunului. (R.G.)

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de VÂNT puternic în Alba și alte județe. Rafale între 50-70 km/h

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANM a emis duminică, 2 octombrie 2022, o atenționare cod galben de vânt puternic valabilă în Alba și alte județe din țară până la ora 13.15.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10.15-13.15, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h și izolat de peste 70 km/h. În Alba este vizată zona joasă a județului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Începând din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

Executivul de la București a adoptat în cursul zilei de joi, 29 septembrie, un act normativ care spunce că instituţiile administraţiei publice centrale vor fi obligate să publice online modele de formulare sau cereri aferente serviciilor pe care le oferă cetăţenilor, documentele trebuind să fie într-un format care să permită descărcarea şi editarea pe computer, potrivit news.ro.

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice.

”Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor avea obligaţia să publice din oficiu informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor categoriilor de servicii publice pe care le furnizează, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic în varianta actualizată, într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea, pentru ca beneficiarii să poată completa pe calculator aceste date”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

BONTEA Alexandru

Publicat

în

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, eurodeputatul liberal a declarat faptul că este mâhnit de gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, care a fost deja contractată de grupul Engie pe trei ani, ceea ce, în opinia acestuia, este o problema ce contravine legii în România.

Rareș Bogdan spune că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză, atunci gazul respectiv poate intra pe piața internațională.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea