Pământul românesc, vândut la cele mai mici preţuri din Europa. România nu are o lege care să reglementeze vânzarea terenurilor către străini

Pământul e văzut în România, de mulţi proprietari, ca un bun uşor de tranzacţionat şi atât. După ce l-au lăsat pârloagă, l-au şi vândut străinilor care au ştiut cum să-l exploateze. Sute de hectare de terenuri arabile au fost date la cele mai mici preţuri din Europa. De zeci de ori mai ieftin decât în Olanda, de exemplu.

Mulţi săteni şi-au înstrăinat terenurile, moştenite sau retrocedate. Acum regretă. Iar dacă vor să îşi răscumpere pământul trebuie să plătească mult mai mult, chiar şi 8.000 de euro hectarul.

La nivel naţional ponderea terenurilor deținute de străini este de 40%, conform unui studiu realizat pentru Comisia Europeană. Pământul românesc a fost vândut la cele mai mici preţuri din Europa. 2000 de euro, în medie, pentru un hectar, în 2016. În Olanda, preţul a fost de 63.000 de euro, potrivit Eurostat.

Iar România este încă de vânzare. De curând, un grup de investitori din Emiratele Arabe Unite şi-a manifestat interesul pentru Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă de cereale din România, cu peste 56.000 de hectare. Şi chinezii vor să cumpere suprafeţe mari de terenuri arabile.

România nu are o lege care să reglementeze vânzarea terenurilor către străini. Au existat doar tentative de-a lungul anilor. Şi acum există un proiect în parlament.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...