Ziarul Unirea

Palatul Cultural din Blaj va fi o clădire multifuncţională şi modernă

Juriul concursului de idei lansat în 18 iunie de Asociaţia „Transilvania Fest”, Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean Alba privind  reabilitarea corectă a Palatului Cultural din Blaj a stabilit câştigătorii. Este vorba despre SC Enclava de Arhitectură Braşov, avându-i ca arhitecţi pe Radu Ursoiu şi Iulian Ungureanu, care vor primi fiecare câte 3.000 de euro, ne-a declarat primarul Blajului, Gheorghe Rotar. Clădirea Palatului Cultural a fost inaugurată în 1936, dar nu a mai fost funcţională de la începutul anilor ‘90, când a fost distrusă în proporţie de 40 la sută într-un incendiu. Juriul a decis asupra unui premiu I în valoare de 3000 de euro pentru fiecare arhitect. Faţada clădirii a fost renovată, rămânând de restaurat interiorul afectat de incendiul izbucnit pe vremea când aici funcţiona un cinematograf.
„Proiectul întruneşte criteriile de sustenabilitate într-o măsură mai pregnantă decat celelalte proiecte, integrându-se în contextul urban şi contextul cultural. Prin mijloace minime de intervenţie proiectul reuşeşte să capteze dramatismul şi memoria spaţiului existent rezultat în urma incendiului. Tavanul cu lumina zenitală reglabilă pune în valoare materialitatea zidăriei netencuite. Procedeul stabileşte o scară de valori şi are o mare calitate că este economic şi reţinut. În partea inferioară a peretelui este propus un bandou alb al unei simeze de expunere, care adaugă sălii flexibilitate în utilizare cu mijloace minimale. Juriul recomandă reconfigurarea funcţiunilor din zona de intrare (grupuri sanitare, garderobă etc). Juriul consideră că proiectul căştigător are şi calitatea de a putea fi pus în practică în condiţiile reale de tehnologie şi buget”, a declarat Oana Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei „Transilvania Fest”. Palatul Cultural Blaj va avea acoperişul format dintr-un luminator şi va avea funcţionalitate multiplă, sala putând fi transformată în 4 spaţii diferite, în funcţie de necesităţi. Primarul Gheorghe Rotar a declarat că urmează să fie organizată licitaţia pentru proiectare şi execuţie, care se vor realiza „la pachet”, bugetul total fiind de 2 milioane de euro. Energicul edil blăjean a stabilit de pe acum data inaugurării Palatului Cultural restaurat – 20 septembrie 2014. Printre realizările administraţiei publice locale în domeniul infrastructurii culturale din Blaj se mai află amenajarea noului sediu al Bibliotecii Municipale „Şcoala Ardeleană”, modernizarea Centrului de Cultură „Iacob Mureşianu” şi reabilitarea Muzeului de Istorie „Augustin Bunea”.
Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

vigilante 2 august 2011 at 9:39

Banii pentru renovarea cladirii sunt de la bugetul local? Din cate imi amintesc, cladirea a fost revendicata de catolici si tot de ei lasata in paragina. Ar fi corect ca catolicii sa puna banul jos pentru reabilitarea cladirii care oricum e in patrimoniul lor ca multe alte cladiri revendicate din Blaj si lasate sa se degradeze.

Blaj 2 august 2011 at 11:20

Au zis ca l-au cumparat de la catolici…asa era scris intr-o hotarare postata pe site-ul primariei

vigilante 2 august 2011 at 12:43

In cazul acesta e ok. Cat o fi costat nu stiu dar avand in vedere ca doar renovarea costa 2 milioane de euro inseamna ca primaria in aceasta perioada de criza paradoxal are multi bani destinati investitiilor. Si s-a investit mult in amenajari din cate stiu in Blaj: pavari, arteziene, banci prin oras. Sunt curios ce firma o sa castige licitatia pentru renovarea palatului cultural. Prietenii stiu de ce.

qui prodest? 2 august 2011 at 13:15

Nu cunosc nici un detaliu despre aceasta afacere cu exceptia unuia laudabil. Refacerea palatului culturii, del putin aparent, a fost un proiect public, concurs anuntat din timp si nu tinut in secret ca la Alba Iulia unde lucrarile se proiecteaxza in secret si informatii devin publice abia cind aproape nimeni nu mai poate schimba nimic.

Comentariile sunt oprite