Pâinea românilor la mila străinilor
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Alba şi Consiliul Judeţean Alba au organizat la sediul DAJ Alba, o întâlnire cu reprezentanţii grupurilor de producători agricoli, în scopul revitalizării activităţii acestora în vederea depunerii de proiecte pe Măsura 142 „Înfiinţarea grupurilor de producători”.
Discuţiile au fost conduse de ing. Ioan Stanciu, fostul director al DAJ Alba, în prezent consilier pe probleme de agricultură al preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, dar la dezbateri au participat directorul DAJ Alba, Corneliu Georgescu, Ioan Ursa, şeful Compartimentului Dezvoltare Rurală, alţi factori responsabili în agricultură, precum şi reprezentanţi ai unor producători agricoli din Vinţu de Jos, Berghin, Aiud, Sebeş, Galda de Jos. Din discuţii a reieşit că judeţul Alba are doar 6 grupuri de producători recunoscute, faţă de 11 grupuri – Covasna şi 13 grupuri, judeţul Bihor, iar din cele 50 de proiecte depuse la nivel naţional pe Măsura 142, au fost selectate 38 de proiecte, dar numai 2 depuse de grupuri din Alba – DN Agrar şi Agrolact, în timp ce 24 de proiecte aparţin grupurilor de producători din celelalte două judeţe menţionate.
Ioan Stanciu a prezentat regulile de funcţionare a grupurilor de producători, arătând că acestea pot primi mai uşor credite pentru investiţii decât alţi producători. De asemenea, fiecare grup trebuie să aibă un contabil care să monitorizeze toate tranzacţiile membrilor grupului, adică ale societăţilor agricole componente.
Ca să beneficieze de fonduri nerambursabile pe Măsura 142, sunt recunoscute grupurile de producători care îndeplinesc următoarele condiţii: grupul de producători este format din cel puţin 5 membri; să comercializeze cel puţin 75% din producţia proprie obţinută prin intermediul grupului de producători; dovedeşte prin evidenţa contabilă că are înregistrată o valoare minimă a producţiei comercializate, pentru grupa de produs pentru care solicită recunoaşterea, de cel puţin 10.000 de euro, echivalent în lei; deţine un sistem centralizat de contabilitate, facturare, înregistrare şi urmărire cantitativă, calitativă şi valorică a producţiei membrilor; membrii grupului de producători au obligaţia de a plăti contribuţiile financiare prevăzute în actul constitutiv pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupului de producători.
Cu acest prilej, s-a ridicat şi problema unui grup de producători din care doar 4 din cei 5 membri şi-au vândut producţia de grâu aferentă anului 2011, al cincilea aşteptând să vadă cum evoluează piaţa pentru a obţine un preţ mai bun, recolta vândută neajungând astfel la 75 la sută. În acest caz, participanţii au convenit să ceară lămuriri suplimentare din partea Ministerului Agriculturii.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun