Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pâinea românilor la mila străinilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Alba şi Consiliul Judeţean Alba au organizat la sediul DAJ Alba, o întâlnire cu reprezentanţii grupurilor de producători agricoli, în scopul revitalizării activităţii acestora în vederea depunerii de proiecte pe Măsura 142 „Înfiinţarea grupurilor de producători”.
Discuţiile au fost conduse de ing. Ioan Stanciu, fostul director al DAJ Alba, în prezent consilier pe probleme de agricultură al preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, dar la dezbateri au participat directorul DAJ Alba, Corneliu Georgescu, Ioan Ursa, şeful Compartimentului Dezvoltare Rurală, alţi factori responsabili în agricultură, precum şi reprezentanţi ai unor producători agricoli din Vinţu de Jos, Berghin, Aiud, Sebeş, Galda de Jos. Din discuţii a reieşit că judeţul Alba are doar 6  grupuri de producători recunoscute, faţă de 11 grupuri – Covasna şi 13 grupuri, judeţul Bihor, iar din cele 50 de proiecte depuse la nivel naţional pe Măsura 142, au fost selectate 38 de proiecte, dar numai 2 depuse de grupuri din Alba – DN Agrar şi Agrolact, în timp ce 24 de proiecte aparţin grupurilor de producători din celelalte două judeţe menţionate.
Ioan Stanciu a prezentat regulile de funcţionare a grupurilor de producători, arătând că acestea pot primi mai uşor credite pentru investiţii decât alţi producători. De asemenea, fiecare grup trebuie să aibă un contabil care să monitorizeze toate tranzacţiile membrilor grupului, adică ale societăţilor agricole componente.
Ca să beneficieze de fonduri nerambursabile pe Măsura 142, sunt recunoscute grupurile de producători care îndeplinesc următoarele condiţii: grupul de producători este format din cel puţin 5 membri; să comercializeze cel puţin 75% din producţia proprie obţinută prin intermediul grupului de producători; dovedeşte prin evidenţa contabilă că are înregistrată o valoare minimă a producţiei comercializate, pentru grupa de produs pentru care solicită recunoaşterea, de cel puţin 10.000 de euro, echivalent în lei; deţine un sistem centralizat de contabilitate, facturare, înregistrare şi urmărire cantitativă, calitativă şi valorică a producţiei membrilor; membrii grupului de producători au obligaţia de a plăti contribuţiile financiare prevăzute în actul constitutiv pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupului de producători.
Cu acest prilej, s-a ridicat şi problema unui grup de producători din care doar 4 din cei 5 membri şi-au vândut producţia de grâu aferentă anului 2011, al cincilea aşteptând să vadă cum evoluează piaţa pentru a obţine un preţ mai bun, recolta vândută neajungând astfel la 75 la sută. În acest caz, participanţii au convenit să ceară lămuriri suplimentare din partea Ministerului Agriculturii.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea