Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pacient cu trei degete amputate în urma unui accident casnic, operat cu succes la Spitalul din Alba Iulia. Intervenția a durat șase ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Echipa medicală din Alba Iulia, condusă de medicul specialist în chirurgie plastică- microchirurgie reconstructivă  Claudiu Filip, a reuşit să opereze cu suscces un pacient care în urma unui accident casnic şi-a amputat trei degete de la mâna stângă.

claudiu-filip01Pacientul, un bărbat de 57 de ani din Alba Iulia s-a prezentat cu două degete amputate complet şi unul amputat parţial la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, în data de 10 octombrie 2016, în jurul orei 16.00. S-a solicitat consultul de specialitate şi bărbatul a fost pregătit pentru intervenţie chirurgicală de urgenţă.

„Pacientul prezenta amputație completă de police și index la mâna stângă și amputatie parțială a degetului trei. Acest caz a impus o intervenție chirurgicală în care au fost necesare şi procedee de microchirurgie prin care s-au replantat cele două degete şi s-a reconstruit cel de-al treilea deget. Această intervenţie a constat în replantarea degetelor I şi II adică restabilirea continuităţii osoase, reconstrucţie tendionosă flexoare şi extesoare şi de asemenea prin intermediul unor tehnici de microchirurgie restabilirea continuităţii nervilor şi a veselor (artere şi vene) de la nivelul degtelor respective. Aceste tehnici speciale de microchirurgie impun realizarea unor suturi vasculare ale unor vase de 1-1,5 mm prin care sîngele îşi restabileşte fluxul său normal înspre sau dispre capilare, cu ajutorul unor fire de sutură extrem de fine (mai subţiri decât firul de păr), bineînțeles cu ajutorul microscopului operator”, a explicat medicul specialist Claudiu Filip.

Intervenţia chirurgicală care a durat aproximativ 6 ore, până aproape de ora 22.00, a fost posibilă datorită pregătirii deosebite a medicului curant, stagii de pregătire profesională în țară și în străinătate (Cluj, Paris, Martinique), sute de ore ptrecute în fața microscopului operator alături de personalități pe plan mondial în ceea ce privește microchirurgia reconstructivă și de asemenea, dotării de care dispune Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia și a echipei care a rămas alături de medicul specialist pe parcursul intervenției.

„Este important de știut că la Alba Iulia se pot face operații de microchirurgie reconstructivă, deoarece aceste intervenții pot fi realizate în puține centre medicale din țară. Există personal pregătit și exista dotarea necesară și aici mă refer îndeosebi la microscop operator aparatură specială de microchirurgie. De asemenea, în urmă cu doar câteva luni a fost achiziționat și un motor special destinat chirurgiei mâinii, care a costat câteva mii de euro. Se pune mereu întrebarea dacă este importantă și utilă dotarea cu aparatură performantă a unor secții speciale precum chirurgia plastică și reconstructivă. Eu cred că răspunsul îl veți găsi imediat și fără a avea îndoieli. În cazul prezentat aparatura a jucat un rol foarte important. Se justifică investiția și prin faptul că deși există prsonal instruit în proceduri de acest fel, dacă nu exista aparatură specializată pentru acest tip de intervenții chirurgicale pacientul, cel mai probabil, rămâne cu o amputație de degete fară posibilitatea de reconstrucție”, a mai spus medicul specialist.

În contextul unei intervenții chirurgicale complexe la fel de importantă este și echipa.

„În sala de operație nu am fost singur, alături de mine a fost o echipă. A făcut parte medicul specialist în anestezie și terapie intensivă dr. Ovidiu Țuhașu, un medic anestezist deosebit, care m-a ajutat enorm în multe operații pe care le-am desfășurat la Alba Iulia. De asemenea, trebuie menționate asistentele și infirmiera. Toată echipa este foarte importantă, munca lor este foarte valoroasă”, a declarat Claudiu Filip.

Intervenția chirurgicală de care a beneficiat pacientul a fost una de succes dar urmează și alte etape pe drumul spre recuperare.

„Putem spune că, la două săptămâni postoperator, degetele sunt vascularizate, deci au supraviețuit traumei, deși la un moment dat erau într-o pungă departe de  locul lor natural. Au fost replantate cu succes însă rezultatul final depinde foarte mult si de recuperarea  medicală, care în acest caz este de lungă durată. În viitor se va realiza  o altă intervenție pentru înlăturarea broșelor metalice din degete și mai apoi kinetoterapie pentru recuperarea cât mai bună a funcției mâinii deoarece, în chiurgia mâinii funcția reprezintă elementul cel mai important”, a mai precizat medicul Claudiu Filip.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea