Rămâi conectat

Ştirea zilei

(P) Restabilirea adevărului: data de 15 octombrie – declarată Ziua municipiului Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Restabilirea adevărului: data de 15 octombrie – declarată Ziua municipiului Alba Iulia

Mircea Trifu01În spriritul campaniei sale de a consulta albaiulienii, Mircea Trifu promovează astăzi o nouă iniţiativă a doi cunoscuţi monarhişti – ing. Radu Urcan şi dr. Cristian Gruiţă, care au următoarea propunere: data de 15 octombrie să devină, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, Ziua municipiului Alba Iulia. „Municipiul Alba Iulia trebuie să aibă parte de restabilirea unui adevăr istoric, acordându-se  importanţa cuvenită zilei de 15 octombrie, aşa cum mi-au cerut albaiulienii cu care m-am întâlnit.

În 15 octombrie 1922, în curtea catedralei a avut loc  ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Radu Urcan, Cristian Gruiţă şi numeroşi albaiulieni susţin restaurarea monarhiei; acest demers este un pas important pentru ca dorinţa albaiulienilor să se împlinească”, a declarat Mircea Trifu. Poate puţini ştiu că la Alba Iulia, Catedrala Încoronării, ce poartă hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, pentru a găzdui marele eveniment.. „Încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, la Alba Iulia, a însemnat un moment de glorie al monarhilor, a fost o sărbătoare de neegalat. La eveniment au participat peste 30.000 de români, deşi în acele vremuri Alba Iulia avea doar 10.000 – 11.000 de locuitori. Au luat parte reprezentanţi ai tuturor caselor regale din Europa, iar la parada militară au participat peste 40.000 de soldaţi, moment urmat de un banchet la Sala Unirii”, a declarat Radu Urcan.

Cu acest prilej, Regele Ferdinand a dat citire proclamaţiei emise cu ocazia acestui moment solemn.
“După anul 1948, lăcaşul de cult a fost numit de comunişti Catedrala Reîntregirii Neamului, pentru a minimiza importanţa evenimentului istoric din anul 1922. În prezent biserica ortodoxă foloseşte des denumirea de Catedrala Încoronării, în semn de respect pentru momentul de glorie al monarhiei”, a declarat Cristian Gruiţă.

Publicitate electorală – candidat independet Mircea Trifu

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea