Ore întregi de muncă, în spatele unui mărțișor hand-made, vândut cu 3,5 lei la Alba Iulia – FOTO

Între 10 minute și cinci ore de muncă, multă pasiune și dăruire, stau în spatele unor mărțișoare hand-made, care sunt din ce în ce mai puține la Alba Iulia, comercianții orientându-se spre cele clasice.

Cristina Oneț este unul dintre puținii vânzători, din Alba Iulia, care produc mărțișoare hand-made, din ceramică, felii de lemn, hârtie, flori naturale, fluturași obținuți prin tehnica traforajului sau pânză de iută.

În total, ea oferă 15 tipuri de mărțișoare, fiecare la prețul de 3,5 lei. Unele le produce în 10 minute, iar altele în trei, patru și până la cinci ore. Spre exemplu, pentru mărțișoarele cu Mickey și Minnie, făcute din ceramică cu uscare la aer, alocă cinci ore. Citește și: mesaje de Mărțișor

”Se întinde o foaie de ceramică, exact cum  întinzi aluatul pentru o plăcintă, iar apoi folosesc diferite modele de decupat. Pe acestea cu capetele lui Mickey și Minnie le-am obținut din două tipuri de cercuri, unul mai mare și altul mai mic. Cu ajutorul cercului mai mare am făcut capul, iar urechiușele le-am obținut cu ajutorul unei matrițe de decupat ceva mai mică. După decupare, se lasă câteva ore la uscat, la aer, iar apoi se asamblează și se lipesc urechiușele de cap. Apoi se pictează, iar la final dăm un strat de lac, punem șnurulețul și cartonașul”, a spus, luni, Cristina Oneț.

Oamenii care trec pe lângă taraba ei, mai greu de observat deoarece este micuță, se bucură că văd ”în sfârșit ceva care nu e kitskh”.

”Am văzut multe mărțișoare de prost gust, care efectiv nu vestesc în niciun fel venirea primăverii. Când văd un astfel de mărțișor (n.r. unul croșetat) mă gândesc la munca ce a stat în spatele lui”, a spus un bărbat între două vârste.  

Cristina Oneț a început să lucreze la mărțișoare cu două săptămâni de a-și aduce taraba pe Bulevardul Transilvaniei, principalul loc din Alba Iulia de comercializare, și susține că rămâne în total, trei zile, de dimineața până seara, deoarece nu are foarte multe, în jur de 500.

La Alba Iulia se observă cum, clasicele mărțișoare au luat locul celor hand-made, deoarece reduc mult truda comercianților.

”Am avut acum patru ani mărțișoare hand-made. Nu știu dacă mai găsiți anul acesta undeva în Alba Iulia. Eu nu am mai făcut deoarece e mult de lucru și nu merită. Peste două zile poate găsiți să cumpărați, că vin educatoarele cu copii de la grădinițe”, a spus o vânzătoare, întrebată dacă se mai găsesc astfel de produse.

În schimb, o altă femeie care vindea felicitări și mărțișoare clasice, majoritatea la 1-2 lei bucata, a fost deranjată de o astfel de întrebare: ”Ce vrei? Astea nu-ți plac?”. Citește și: mesaje de ziua femeii

La Alba Iulia au fost stabilite două locuri de vânzare a mărțișoarelor, în centrul municipiului și în cartierul Cetate, iar prețurile variază între un lei și depășesc 50 de lei, dacă sunt suflate cu aur sau argint.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...