Ordonanța austerității 2023: Care sunt măsurile de austeritate luate de Guvern
Ordonanța austerității 2023: Care sunt măsurile de austeritate luate de Guvern
Prin Ordonanţa austerităţii Ministerul Finanţelor speră să facă economii de 5,3 miliarde lei, în condiţiile în care gaura bugetară anunţată oficial este de 20 miliarde lei. Printre măsurile din document se află tăieri de la bunuri şi servicii, interzicerea achiziţiilor de maşini, îngheţarea angajărilor la stat, cu câteva excepţii, limitarea membrilor CA la maxim 2 companii şi altele.
Proiectul de act normativ a fost publicat după ce liderii Coaliţiei au convenit asupra măsurilor, într-o şedinţă care a avut loc luni după amiază.
Conform sursei citate, măsurile de austeritate pe care le va lua Guvernul includ:
1. Cheltuielile cu bunuri şi servicii vor trebui reduse cu 10%.
2. Autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv cele care au venituri proprii, nu vor mai putea achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme, precum şi mobilier şi aparatură birotică.
3. Îngheţarea angajărilor la stat.
4. Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.
5. Sumele reţinute, în proporţie de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepţia cheltuielilor de investiţii, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat şi de mobilizare şi cheltuielilor aferente despăgubirilor civile.
6. Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare se va înfiinţa în 2024. Practic, prin ordonanţă este o amânare de 1 an.
7. Pentru o perioadă de 24 luni de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, autorităţile contractante care atribuie contracte de achiziţie publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ.
8. Membru CA la maxim două companii de stat.
9. După intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Guvernul poate adopta proiecte de acte normative/documente de politici publice a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, doar dacă acestea sunt însoţite de fişa financiară.
10. Schimbări în privinţa numărului maxim de posturi din cadrul cabinetului şi cancelariei, printre care amintim nouă posturi pentru cabinetul prim-ministrului sau şase posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului cu portofoliu, ministrului de stat.
Sursa: epochtimes-romania.com
Foto: snppc.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | TRAFIC ÎNCHIS pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza rafalelor puternice de vânt: Mai mulți copaci și indicatoare rutiere au fost rupte
VIDEO | TRAFIC ÎNCHIS pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza rafalelor puternice de vânt: Mai mulți copaci și indicatoare rutiere au fost rupte Traficul rutier va fi închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza condițiilor meteo extreme. Potrivit DRDP Brașov, rafalele de vânt puternic au doborât mai mulți copaci […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan