Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Ordonanța austerității 2023: Care sunt măsurile de austeritate luate de Guvern

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ordonanța austerității 2023: Care sunt măsurile de austeritate luate de Guvern

Prin Ordonanţa austerităţii Ministerul Finanţelor speră să facă economii de 5,3 miliarde lei, în condiţiile în care gaura bugetară anunţată oficial este de 20 miliarde lei. Printre măsurile din document se află tăieri de la bunuri şi servicii, interzicerea achiziţiilor de maşini, îngheţarea angajărilor la stat, cu câteva excepţii, limitarea membrilor CA la maxim 2 companii şi altele.

Proiectul de act normativ a fost publicat după ce liderii Coaliţiei au convenit asupra măsurilor, într-o şedinţă care a avut loc luni după amiază.

Citește și: Ce prevede Ordonanța austerității 2023: Angajări la stat suspendate, reducerea posturilor de la cabinetele demnitarilor și scăderea cu 10% a cheltuielilor instituțiilor

Conform sursei citate, măsurile de austeritate pe care le va lua Guvernul includ:

1. Cheltuielile cu bunuri şi servicii vor trebui reduse cu 10%.

2. Autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv cele care au venituri proprii, nu vor mai putea achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme, precum şi mobilier şi aparatură birotică.

3. Îngheţarea angajărilor la stat.

4. Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Citește și: S-a publicat „Ordonanța Austerității”! Se îngheață salariile bugetarilor și se reduc cheltuielile instituțiilor

5. Sumele reţinute, în proporţie de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepţia cheltuielilor de investiţii, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat şi de mobilizare şi cheltuielilor aferente despăgubirilor civile.

6. Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare se va înfiinţa în 2024. Practic, prin ordonanţă este o amânare de 1 an.

7. Pentru o perioadă de 24 luni de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, autorităţile contractante care atribuie contracte de achiziţie publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ.

8. Membru CA la maxim două companii de stat.

9. După intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Guvernul poate adopta proiecte de acte normative/documente de politici publice a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, doar dacă acestea sunt însoţite de fişa financiară.

10. Schimbări în privinţa numărului maxim de posturi din cadrul cabinetului şi cancelariei, printre care amintim nouă posturi pentru cabinetul prim-ministrului sau şase posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului cu portofoliu, ministrului de stat.

Sursa: epochtimes-romania.com

Foto: snppc.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea