Rămâi conectat

Politică Administrație

ORA de VARĂ 2018: Când se vor da ceasurile înainte și vom dormi mai puțin cu o oră

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Mai este puțin până când se schimbă ora. Anual, în ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. În 2018, trecerea se va produce în noaptea de 24 spre 25 martie atunci când ceasurile se vor da înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Schimbarea orei se face întotdeauna în preajma echinocțiilor de toamnă și de primăvară, atunci când ziua este egală cu noaptea, și conversia se petrece întotdeauna într-o noapte de sâmbătă către duminică, astfel încât să existe o zi de adaptare a organismului la noua oră.

Schimbarea orei se face cu o unitate orară egală cu 60 de minute, astfel încât, din punctul de vedere al minutelor și secundelor nu se modifică nimic. Se va trece la ora de vară pe data de 25 martie 2018, mai exact în seara de 24 spre 25 martie 2018, atunci când ceasurile vor fi date cu o oră înainte, prin urmare ora 3:00 va deveni ora 4:00. În popor este clasificată aceasta schimbare ca fiind noaptea în care dormim mai puțin cu o oră.

Scopul acestor schimbări este de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, cu alte cuvinte de a adăuga o oră de lumină zilei, deoarece ziua tinde să devină mai mică decât noaptea. Astfel, schimbând ceasurile pe ora de vară se va întuneca mai târziu cu o oră.

Totodată, acest obicei ajută la economisirea energiei electrice deoarece programul de lucru coincide mai mult cu ziua de lumină.

Trecerea la ora de vară a fost folosită pentru prima oară în Europa, iar Germania a fost prima țară care a introdus schimbarea orei în programul ei. România a adoptat această reglementare pentru prima dată în anul 1917.

Reamintim că a fost inițiat un proiect de lege privind renunțarea la trecerea la ora de vară. Acesta a fost depus la Senat

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Medicii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea