Proiect de lege privind renunțarea la trecerea la ora de vară, depus la Senat

Paul Voicu - Primar 2020

Proiectul de lege privind renunţarea la trecerea la ora de vară, aparţinând deputatului PMP Marius Paşcan şi susţinută de alţi parlamentari PSD, PNL, USR şi UDMR, a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Iniţiatorul susţine că, potrivit Parlamentului European, această trecere la ora de vară are efecte negative asupra sănătăţii.

„Potenţialele efecte negative inclusiv asupra sănătăţii populaţiei ale modificării bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar o rezoluţie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive.

ELIT

Astfel, se solicită aborgarea Ordonanţei nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare ”în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene.

Mihail David - 2020

Rezoluţia, care a fost adoptată la începutul lunii februarie cu 384 de voturi la 153 şi 12 abţineri, amendează propunerea iniţială a Comisiei Transporturilor din cadrul PE, care cerea în mod direct să se renunţe la ora de vară.

Eurodeputaţii consideră că ”numeroase studii ştiinţifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii finţelor umane”.

Introdusă în anii ’70 de statele membre cu scopul de a face economie de energie după primul şoc petrolier, trecerea la orarul de vară, care adaugă o oră celei de iarnă, a făcut obiectul unei armonizări la nivelul UE începând din 1980.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, iar Germania şi Austro-Ungaria au fost primele ţări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producţiei de război.

Anunţul oficial în acest sens prevedea că ziua 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de 10 aprilie, iar ziua de 30 septembrie se va sfârşi la o oră după miezul nopţii.

Sursa News.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Mitica 4 martie 2018 at 16:50

Eurodeputatii au votat o solicitare catre Comisia Europeana sa analizeze oportunitatea renuntarii la ora de vara. Pana se decide ceva, lucrurile raman exact ca acum. Proiectul de lege romanesc, chiar adoptat nu va intra in vigoare decat daca CE elaboreaza o documentatie pentru renuntarea la ora de vara, apoi prezinta Parlamentului European o propunere. PE trebuie s-o voteze si apoi CE sa faca alte documete pentru implementare. Romanii, sau altii din UE nu pot renunta de capul lor la ora de vara pentru ca ar aduce perturbari bunei functionari a Pietei Comune inclusiv prin diificultati in circulatia trenurilor, avioanelor… etc. Tocmai de acea finlandezii cei de la care a pornit ideea de renuntare s-au adresat Parlamentului European care sa sesizeze Comisia Europeana. Parlamentarul asta roman habar nu are pe ce lume traieste. Dar i se va trece la CV ca activitate parlamentara!!!!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...