ORA de VARĂ 2018: Când se vor da ceasurile înainte și vom dormi mai puțin cu o oră

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Mai este puțin până când se schimbă ora. Anual, în ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. În 2018, trecerea se va produce în noaptea de 24 spre 25 martie atunci când ceasurile se vor da înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Schimbarea orei se face întotdeauna în preajma echinocțiilor de toamnă și de primăvară, atunci când ziua este egală cu noaptea, și conversia se petrece întotdeauna într-o noapte de sâmbătă către duminică, astfel încât să existe o zi de adaptare a organismului la noua oră.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Schimbarea orei se face cu o unitate orară egală cu 60 de minute, astfel încât, din punctul de vedere al minutelor și secundelor nu se modifică nimic. Se va trece la ora de vară pe data de 25 martie 2018, mai exact în seara de 24 spre 25 martie 2018, atunci când ceasurile vor fi date cu o oră înainte, prin urmare ora 3:00 va deveni ora 4:00. În popor este clasificată aceasta schimbare ca fiind noaptea în care dormim mai puțin cu o oră.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Scopul acestor schimbări este de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, cu alte cuvinte de a adăuga o oră de lumină zilei, deoarece ziua tinde să devină mai mică decât noaptea. Astfel, schimbând ceasurile pe ora de vară se va întuneca mai târziu cu o oră.

Totodată, acest obicei ajută la economisirea energiei electrice deoarece programul de lucru coincide mai mult cu ziua de lumină.

Trecerea la ora de vară a fost folosită pentru prima oară în Europa, iar Germania a fost prima țară care a introdus schimbarea orei în programul ei. România a adoptat această reglementare pentru prima dată în anul 1917.

Reamintim că a fost inițiat un proiect de lege privind renunțarea la trecerea la ora de vară. Acesta a fost depus la Senat

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Medicii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

6 Comentarii

Coco 12 martie 2018 at 20:21

O mare prostie si cu schimbarea orei. Ce are daca ramane asa, fara schimbare.

apoliticul 12 martie 2018 at 22:41

Pai chiar sa votat la UE astazi .Asa ca asta e un articol inutil…

doctorand 13 martie 2018 at 11:33

Oameni buni, sunteti bolnavi. Sunt atatea rautati in lume care au nevoie de atentia si concentratia voastra si voi va axati pe schimbarea orei. Este un fapt benefic, ne bucuram mai mult de lumina zilei, se intuneca mai tarziu, suntem mai energici. Destul ca pe perioada iernii e noaptea mai lunga si toata lumea e obosita si apatica. Lucrul asta e bun, dar voi nu intelegeti. O sa plece din tara toti oamenii competenti si vor ramane numai Gica-contra astia ca voi, impreuna cu netotii din conducere care va fac cum vor ei. Si chiar va meritati soarta!

Jenica Cristea 13 martie 2018 at 15:45

Ar fi foarte bine daca ar ramane asa ceasul

mike 13 martie 2018 at 19:19

Doctorandule — nu a murit nimeni si nu a protestat nimeni iar lumea a decurs -NORMAL- chiar atunci cind nu sa inventat ceasul– Asta e un ciclu -NORMAL- al naturii dat de DUMNEZEU- Dar au venit — IDIOTII- sa schimbe natura –normala — asa cum vor sa schimbe si legea data de DUMNEZEU- casatoria — intre un -BARBAT si o FEMEIE — no astia bade sunt bolnavi la cap — nu arunca vina pe oamenii integrii– boala asta o au– ANORMALII-

danut 13 martie 2018 at 19:50

nu se mai schimba ora s-a votat in parlamentul ue

Comentariile sunt oprite