Rămâi conectat

Actualitate

Ora de iarnă 2019: Efecte negative şi beneficii. De când nu se va mai schimba ora

Ziarul Unirea

Publicat

în

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, la sfârşitul săptămânii viitoare, România trece pentru antepenultima oară la ora de iarnă. Mai exact, ora 04.00 va deveni ora 03.00 şi, deşi vom dormi mai mult, organismul uman va resimţi din plin această trecere.

Tocmai de aceea, statele Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă şi din anul 2021 decizia trebuie pusă în practică.

Conform unor studii, efectele aceste tranziţii pot fi chiar periculoase, unele persoane confruntându-se cu o creştere a riscului de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. Totodată, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale, se mai arată în studiul realizat de Universitatea din Colorado.

Psihologul Keren Rosner susţine că orice schimbare a fusului orar este mare consumatoare de energie. „Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice, la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute, în care îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner.

Psihologul are şi câteva sfaturi pentru cei care vor să scape cât mai repede de această stare. „Încă din timp, indivizii trebuie să-şi programeze activităţi plăcute pentru zilele care urmează după trecerea la ora de iarnă. Lucruri care le fac plăcere, în general. Să meargă la un teatru, la un film, la un festival sau la o întâlnire cu prietenii. Acea stare de bine creată artificial face trecerea mai uşoară”, precizează Keren Rosner. Conform specialiştilor, de obicei organismul uman se adaptează la ora de iarnă în circa 15 zile. La rândul lui, psihologul Cătălin Valentin Călin susţine că cei mai afectaţi sunt cei care sunt, în general, mai sensibili, care se adaptează mai greu unor schimbări de orar. „Chiar dacă dorm mai mult, respectivii indivizi au o problemă cu ora de trezire. Din aceste motive devin morocănoşi, au pulsul mărit şi toată ziua vor percepe cele mai banale lucruri ca fiind stresante”, a mai spus Cătălin Valentin Călin.

În acest context trebuie spus că efectele trecerii la ora de iarnă sunt oarecum asemănătoare cu cele ale tranziţiei la ora de vară. Astfel, studiile recente arată că adoptarea orei de vară şi implicit pierderea unei ore de somn creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20 la sută. „De fapt, din cauza acelei ore de somn pierdute o serie de afecţiuni cronice se pot agrava”, a spus doctorul Amneet Sandhu, când şi-a prezentat concluziile într-o reuniune a Colegiului American de Cardiologie din Washington. Drept urmare, experţii consideră că ambele schimbări orare, trecerea la ora de vară, dar şi la cea de iarnă sunt stresante pentru organism şi trebuie să renunţăm la ele. „Important este să alegem una dintre ele şi să rămânem pe ea”, a precizat psihologul Cătălin Valentin Călin.

BENEFICIILE OREI DE VARĂ

De altfel, România, la fel ca şi restul statelor Uniunii Europene, trebuie să decidă dacă va rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă şi din anul 2021 decizia trebuie pusă în practică. Astfel, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Iar cei care decid să adopte ora de iarnă vor schimba ultima oară ceasurile în ultima duminică a lunii octombrie din 2021.

În acest context, marea majoritate a experţilor în politici publice susţin adoptarea orei de vară pe motiv că e de preferat pentru că se majorează timpul de lumină după-amiaza şi seara. Conform unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară va conduce la scăderea numărului de accidente rutiere. „Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, se arată în document.

Mai mult, alte studii arată că vor fi ceva ramuri economice care vor prospera dacă se adoptă ora de vară. Cei din industria HORECA, de exemplu, susţin că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi. Apoi, experţi în energie susţin că ora de vară reduce consumul de energie cu 31 de kilowaţi/oră pe cap de locuitor. În fine, o parte dintre specialişti subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

PROPUNEREA LEGISLATIVĂ DE RENUNŢARE LA ORA DE VARĂ

Câţiva parlamentari au anticipat oarecum decizia luată la Bruxelles şi au introdus o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României. Concret, dacă va fi aprobată această modificare depusă la iniţiativa deputatului Emil-Marius Paşcan, România va rămâne tot anul la ora de iarnă. „Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei. (…) Se impune abrogarea OG nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României şi pe cale de consecinţă stabilirea orei oficiale a României ca fiind +2 UTC pe tot parcursul anului”, se arată în expunerea de motive. Depus în anul 2018, proiectul nu a înaintat prea mult în Camera Deputaţilor. El figurează şi în prezent ca fiind „pe ordinea de zi a plenului”.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger

Ioana Neag

Publicat

în

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger Primăvara se lasă așteptată, conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie. Se anunță ploi, vânt, vreme extrem de rece pentru această perioadă, ger și ninsori la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Specialiștii de la Administrația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea