Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Opozanţii proiectului minier nu cunosc valorile roşienilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Opozanţii proiectului minier Roşia Montană nu cunosc viaţa, valorile şi cultura roşienilor, crede doctorul Andrei Jurcă, locuitor al comunei şi preşedintele ProRoşia, ONG înfiinţat în 2000 şi care militează pentru un trai mai bun al locuitorilor. Acesta a explicat, în cadrul unei dezbateri Hotnews (www.hotnews.ro) desfăşurate săptămâna trecută la Roşia Montană, de ce proiectul minier reprezintă singura soluţie reală de dezvoltare a zonei, cine sunt de fapt opozanţii şi care este relaţia dintre minerit şi cultura locală.
Potrivit organizatorilor, au fost invitaţi să îşi expună punctul de vedere Sorin şi Gabriela Jurcă de la Fundaţia Culturală Roşia Montană, Eugen David şi Călin Copros de la Asociaţia Alburnus Maior, precum şi Eugen (Zeno) Cornea, localnic şi fost topograf din Roşia Montană, dar toţi au refuzat să participe la dezbaterea de la Căminul Cultural din localitate.
lGura de oxigen necesară localităţii
„A accepta această investiţie în Roşia Montană este o gură de oxigen. Spiritul este cel al omului simplu: avem nevoie de locuri de muncă. Fără ele, Roşia Montană va muri încet. La ora actuală, 85% din oamenii tineri şi dintre oamenii care pot lucra nu au locuri de muncă. Dacă nu ar fi venit Roşia Montană Gold Corporation, ar fi fost o tragedie”, a declarat doctorul Jurcă.
Potrivit acestuia, proiectul este susţinut de majoritatea oamenilor din Roşia, iar opozanţii locali sunt minoritari. „Este bizară treaba cu opozanţii. Aproape toţi sunt pensionari din minerit. Să lupţi cu mineritul cât tu trăieşti din pensie de miner este incorect”, a spus el.
l”Nici nu ştiau unde e Roşia Montană”
Cei mai mulţi opozanţi sunt din alte zone ale ţării şi nu numai că nu cunosc proiectul minier, dar nu ştiu nici măcar zona: „O serie întreagă de oameni care s-au considerat opozanţi nici nu ştiau unde e Roşia Montană. Când au venit sus în piaţă au zis „asta e Roşia Montană?” Ei zic că sunt opozanţi, dar nu cunosc realitatea şi proiectul”.
În plus, prin acţiunile lor îi ofensează pe locuitori. „Nu e nimic în legătură cu cultura minieră din Roşia Montană. Au venit protestatari să joace samba şi strigau „Noi salvăm Roşia Montană!”. Nu. Roşia Montană va fi salvată de oamenii care trăiesc aici, care au o rădăcină istorică aici, nu de neaveniţi care vin din toate părţile şi zic că ei sunt salvatorii”, a completat preşedintele ProRoşia.
l”Noi lucrăm în întuneric, iar casele noastre trebuie să fie albe”
Artist plastic şi un om de cultură pasionat, actor principal în viaţa culturală a comunităţii, dr. Andrei Jurcă (foto) a explicat că Roşia Montană trăieşte din minerit, iar cultura roşienilor s-a format şi s-a dezvoltat pe parcursul a două milenii pe valorile şi principiile acestei industrii. „Această cultură ţine de viaţa grea a omului de la mină. Cultura pentru un om simplu înseamnă şi cum îţi aranjezi casa, şi cum faci o estetică pentru peisajul din jur. I-am întrebat pe oameni: de ce casele voastre sunt doar albe? Un bătrân mi-a răspuns: „Noi lucrăm în întuneric, iar casele noastre trebuie să fie albe”. Este cultură a mediului în care trăieşti”, a adăugat doctorul, concluzionând: „Roşienii sunt oameni deosebiţi”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Unirea Ziarul

Publicat

în

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești După cum se știe,  afinul este un arbust îndrăgit pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât și prelucrată sub formă de suc, sirop, dulceața, vin sau afinată. Acestea sunt bine cunoscute pentru valoarea terapeutică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea