Rămâi conectat

Actualitate

OPINIE| Începutul anului școlar 2022-2023: Sub semnul altor experiențe pe seama copiilor, luni aceștia se vor întoarce în bănci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începutul anului școlar 2022-2023: Sub semnul altor experiențe pe seama copiilor, luni aceștia se vor întoarce în bănci

Fiecare ministru dintre zecile care s-au perindat la conducerea Ministerului Educației din 1990 încoace a vrut să-și pună, mai mult sau mai puțin, amprenta pe sistemul de învățământ românesc, indiferent de prețul plătit de generațiile de elevi, profesori și oameni ai școlii, precum și de părinți care au fost obligate să aplice așa-zisele măsuri de reformă.

Luni, 5 septembrie, va începe un nou an școlar, 2022 – 2023, sub semnul altor experiențe pe seama copiilor, pe care ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să le implementeze încă din această toamnă.

Așadar, anul școlar nu va mai avea nici semestrele preluate din facultăți, nici trimestrele asimilate erei comuniste (deși se pare că au fost cele mai eficiente), ci vor fi introduse 5 module (perioade de învățare), care vor alterna cu vacanțe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, cursurile anului şcolar 2022—2023 încep la data de 5 septembrie. Anul școlar va avea 36 de săptămâni, cu unele excepții, astel: a)   pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023; b)   pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023; c)   pentru clasele din învăţământul liceal — filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învăţământul postliceal, cu excepţia calificărilor din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 23 iunie 2023; d)   pentru clasele din învăţământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Cele 5 module de cursuri au fost stabilite astfel: M1: 5 septembrie – 21  octombrie; M2:  31 octombrie – 22  decembrie; M3: 9 ianuarie – 3, 10 sau 17 februarie 2023, la decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba; M4: 13, 20, 27 februarie – 6 aprilie, la decizia IȘJ Alba,  M5: 19 aprilie – 16 iunie. Vacanțele sunt repartizate astfel: V1: 22 – 30 octombrie, V2: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023, V3, o săptămână, la decizia IȘJ Alba, între 6 – 26 februarie, V4: 7 – 18 aprilie; V5: 17 iunie – 3 septembrie.

În 5 octombrie 2022, „Ziua Internaţională a Educaţiei” şi în zilele nelucrătoare și de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri. Pogramul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în 5 zile lucrătoare consecutive din perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în module de învăţare diferite, excepție făcând clasele din învăţământul liceal — filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, care în perioadele respective vor derula activități de instruire practică.

Elevii nu vor mai fi obligați să susțină tezele și nu vor mai avea medii semestriale, ci doar media anuală. Totodată, elevii nu mai pot fi exmatriculați decât de la nivelul învățământului postliceal, care nu mai este obligatoriu.

De asemenea, în baza unui proiect de lege care ar urma să modifice legislația actuală, dacă va intra în vigoare de vara viitoare, repartizarea computerizată a elevilor în licee se va face exclusiv pe baza mediilor ce vor fi fost obținute la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a, în calculul mediei de admitere nemaintrând mediile generale din clasele gimnaziale, care în acest an au avut o pondere de 20%.

Dar până la finalul anului școlar ce stă să înceapă nu se știe cine ce mai visează…

Succes tuturor copiilor în noul an școlar, nervi tari părinților, multă răbdare, tact și performanțe cadrelor didactice și tuturor oamenilor școlii în anul 2022 – 2023!

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de ceață în Alba, până la ora 9:00: Vizibilitate sub 200 m și izolat sub 50 m. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANM a publicat o avertizare meteo de tip COD GALBEN de ceață în județul Alba, valabil în data de 5 octombrie 2022, până la ora 9.00.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Pianu, Șpring, Sântimbru, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Rădești, Cut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România, șanse să adere în sfârșit la spațiul Schengen: Parlamentul European dezbate miercuri aderarea țării noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

România are în sfârșit toate șansele să adere la spațiul Schengen, după 11 ani de așteptare. Europarlamentarii români cer la unison Consiliului Uniunii, indiferent de familia politică din care fac parte, să pună pe agendă și să voteze intrarea României în spațiul Schengen, alături de Bulgaria și Croația.

Suntem destul de aproape de acest moment al intrării în Schengen, având în vedere că în ultimele luni s-au întețit mesajele politice în legătură cu un sprijin pentru intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, a transmis Lucian Pîrvoiu pentru principalul Telejurnal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totul a început la jumătatea anului cu declarația vicepremierului și ministrului de Interne ceh, care a anunțat că repune pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne problema Schengen.

Ulterior, președintele Emmanuel Macron, care fusese rezervat până în acel moment, a declarat la baza Mihail Kogălniceanu că este alături de România în intenția sa de a adera la spațiul Schengen, pentru ca, ulterior – o declarație foarte importantă – cancelarul Olaf Scholz să anunțe sprijinul pentru România.

Ar mai fi o opoziție într-o facțiune din Parlamentul olandez, însă, pe canalele oficiale, olandezii ar fi transmis că, dacă nimeni nu se opune, nu vor avea ei de ce să se opună.

Contextul este absolut favorabil în ceea ce privește o aderare a României la spațiul Schengen, posibil de anul viitor, a precizat, de la Strasbourg, Lucian Pîrvoiu.

Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.

Este doar o propunere în acest moment, însă pentru ca să devină realitate, are loc și această dezbatere.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.

Sursa: stiritvr.ro

Sursa foto: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, administrată în România: Ce spune Ministerul Sănătății

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, administrată în România: Ce spune Ministerul Sănătății

În cursul zilei de luni, 3 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei, la contactul unui pacient diagnosticat cu acest virus, scrie agerpres.ro

Potrivit MS, în ultima săptămână, în România, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuţei.

„INSP ne-a informat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei. Este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală”, afirmă MS.

Elit - Gustul Desăvârșit

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 40 de persoane.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurat în format hibrid, a adoptat, joi, hotărârea privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 de pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecţie Civilă în scopul identificării posibilităţilor de sprijin.

Şedinţa CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătăţii şi în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 23 iulie 2022, a focarului de variola maimuţei ca urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, precizează Guvernul, conform AGERPRES


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea