Rămâi conectat

Ştirea zilei

Opinia publică a fost consultată!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Fără a dori să minimalizăm evenimentele de o importanţă majoră pentru Alba Iulia şi albaiulieni, trebuie să aducem la cunoştinţa celor interesaţi cu adevărat de soarta acestei urbe că până la acest moment (începând cu anul 2009) Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia, sub coordonarea primarului Mircea Hava, au atras în total 104 milioane de euro din fondurile europene puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi peste 19 milioane de euro din fondurile puse la dispoziţie de Guvernul României.
În mod normal, aceste sume impresionante nu puteau fi atrase decât în baza unor proiecte edilitare concrete, realizate prin respectarea transparenţei decizionale, ceea ce înseamnă inclusiv dezbaterea publică. Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local Alba Iulia nu îşi pot asuma însă faptul că la unele dintre consultările iniţiate conform prevederilor legale populaţia s-a prezentat într-un număr foarte mic, la fel cum nici nu putem aprecia pozitiv manipulările pe care unii indivizi ce se cred politicieni le fac în ultima perioadă, simulând din hotelurile luxoase ale Bucureştiului interesul pentru oraşul Alba Iulia. Aceiaşi indivizi care în anul 2008 îşi lingeau rănile unei înfrângeri electorale, se erijează acum în mari agitatori ai maselor în jurul unor cauze false, induse populaţiei.
O parte însemnată dintre consilierii locali PNL care au votat fără nicio ezitare proiectele de modernizare a municipiului Alba Iulia încă din anul 2008 sunt şi acum consilieri locali. Mai mult, aceiaşi consilieri liberali au votat şi susţinut încheierea Contractului nr. 6575 din 18.02.2008 dintre Consiliul Local Alba Iulia şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În baza acestui contract, profesori universitari şi cadre didactice de renume, cu expertiză şi pregătire exemplară în sociologie, management, marketing şi finanţe au realizat o consultare a populaţiei din Alba Iulia pentru a vedea ce îşi doresc de fapt albaiulienii. Dacă nu ar fi lipsit de la şedinţa de prezentare a raportului sau dacă ar fi avut măcar curiozitatea de a-l studia vreme de aproape trei ani pentru a vedea ce îşi doresc albaiulienii cu adevărat, atunci consilierii locali PNL ar fi putut să le transmită colegilor navetişti care mimează interesul faţă de zonele verzi că populaţia şi-a spus deja părerea cu privire la modernizarea şi valorificarea Cetăţii Alba Carolina şi a interiorului ei.
Conform acestui studiu sociologic de anvergură, desfăşurat pe o perioadă de câteva luni, albaiulienii şi-au exprimat punctul de vedere şi au opinat că „obiectivul reprezentativ care trebuie promovat cu prioritate este „Traseul celor trei fortificaţii”, iar pe locurile doi, trei, patru ca obiective ce trebuie promovate sunt menţionate Zidurile Cetăţii Medievale, Catedrala Reîntregirii şi Muzeul Unirii”. Mai mult, încă din anul 2008, albaiulienii „reclamă drept condiţii necesare pentru dezvoltarea turistică curăţenia spaţiului verde, alei şi trasee bine semnalizate, precum şi restricţionarea circulaţiei maşinilor în zonă”. Aceste dorinţe au fost realizate de către Primăria Alba Iulia prin proiectele de reamenajare şi modernizare a spaţiilor din interiorul Cetăţii, pornind de la refacerea infrastructurii şi finalizând cu Parcul din interiorul Şanţurilor Cetăţii sau cu proiectul de reconstituire a laturii de vest a Cetăţii. Este trist să vedem o serie de indivizi cu aere de politicieni că se prezintă abia acum în faţa opiniei publice simulând sau clamând consultări publice deja avute sau care şi-au pierdut utilitatea în condiţiile în care proiectele au fost aprobate şi sunt în curs de execuţie. Poate că dacă în anul 2008 nu ar fi fost atât de ocupaţi de campania electorală ar fi ştiut încă de atunci ce îşi doresc albaiulienii cu adevărat. Din fericire Primăria Alba Iulia a reuşit să răspundă prin proiecte şi contracte de finanţare aprobate nevoilor oamenilor din Alba Iulia, contracte cu bani aduşi din bugetul Uniunii Europene şi Guvernului României. Dacă ar fi fost să realizăm aceste proiecte din buzunarul locuitorilor din Alba Iulia, poate mai treceau 10-15 ani!
Ne cerem scuze pentru deranjul pe care şantierele în care vor fi investiţi aceşti bani îl vor provoca temporar locuitorilor oraşului şi celor care îl tranzitează, însă nu îi scuzăm pe politicienii locali care nu au făcut nimic pentru oraş, iar zilnic nu fac altceva decât să conteste sau să critice fără soluţii.
Putem înţelege că politicianul navetist este un nou concept liberal, însă nu putem accepta discursuri diletante ale unor oameni care nu au făcut nimic pentru oraşul de care îşi amintesc doar în week-end. Aceste discursuri au devenit agasant de plictisitoare pentru oamenii urbei (este drept că pe mulţi îi chiar irită) care încep să vadă tot mai multe nevoi exprimate în trecut, că prind viaţă în prezent şi pentru viitor. În ediţiile viitoare vom prezenta şi numele consilierilor locali care au votat la ordin, împotriva proiectelor de dezvoltare a municipiului. (Biroul de presă al Primăriei municipiului Alba Iulia)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea