Ziarul Unirea

Operațiunea de salvare din peștera Huda lui Papară: ”Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi”

Cei unsprezece oameni, rămași blocați în peștera Huda lui Papară din Munții Trascăului, au fost ajutați de natură, iar dacă ruperile de nori nu s-ar fi oprit, viitura i-ar fi zburat de pe bolovanul pe care stăteau izolați, declară șeful Salvamont Alba, Lucian Forda, unul dintre coordonatorii intervenției.

huda lui paparaLucian Forda a declarat, marţi, că apelul primit la 112 în privinţa oamenilor blocaţi în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni era ferm, persoana care alertase specialiştii fiind hotărâtă în ce priveşte dispariţia lor.

ELIT

”S-a dat un apel ferm pe 112, nu că e o presupunere. Persoana de afară ştia de acel grup că este înăuntru şi că trebuia să iasă şi nu a ieşit. Între timp apa crescuse enorm, enorm de mult, era prăpăd pe acolo. Era clar că acel grup nu mai poate ieşi. Ei s-au înţeles; <intrăm la ora cutare şi ieşim la ora cutare>, iar persoana respectivă a văzut că a trecut o oră, două şi nu au mai ieşit. Între timp, apa a făcut ravagii pe acolo. I-a fost clar la om că treaba e groasă. A dat apelul pe 112 şi ne-am alertat toţi”, a spus Forda.

Vedeți și VIDEO: 2 adulți și 9 adolescenți blocați în Peștera ”Huda lui Papară” de o viitură, salvați după o intervenție de anvergură cu echipaje din 5 județe

Potrivit acestuia, drumul către Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni a fost blocat în două locuri: „S-a rupt, s-a surpat, abia am trecut o autospecială de intervenţie. Şi aceea a fost o piedică în plus. Ne-am descurcat. Au venit şi colegii în sprijin. Drumurile au fost nivelate cu un buldoexcavator. Înainte să fie această alarmă, cei de la ISU interveneau şi pe naţional şi pe comunal pentru că a fost dezastru drumul. Se ştia că accesul e foarte greu. Colac peste pupăză a venit şi treaba aceasta”

Şeful Salvamont Alba adaugă că în momentul în care reprezentanţii ISU au ajuns la peşteră au crezut că vor petrece acolo cel puţin două zile.

„Din fericire, ne-a ajutat şi natura, a scăzut apa şi am schimbat tactica de strategie de intrare, tehnic mă refer. Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, nu am fi ajuns în timp util la ei şi ar mai fi crescut debitul cu încă un metru, i-ar fi zburat de pe piatra aceea unde au stat ei izolaţi, unde au reuşit să se refugieze. Atunci era o tragedie totală. Atunci cu toate echipamentele din lume nu se mai putea face absolut nimic”, a afirmat Forda.

Potrivit acestuia, cele 11 persoane au reuşit să se refugieze la câteva sute de metri de la intrare, pe o stâncă foarte mare, însă dacă ar mai fi plouat o jumătate de oră apa ar fi ajuns la ele.

„Apa vine cu o forţă de rostogoleşte bolovani. Dacă mai ploua cu rupere de nori nu se mai putea face nimic pentru că ajungeam mult mai târziu şi ei nu mai erau acolo, îi arunca de pe insulă, ajungea apa la ei”, a adăugat şeful Salvamont Alba.

”Nu erau foarte speriaţi pentru că au văzut că scade apa, iar cei doi speologi, fiind experimentaţi, i-au calmat, i-au liniştit. Erau bine, dar în jumătate de oră se putea schimba totul la 180 de grade, dacă natura nu ţinea cu ei… înseamnă că nu au multe păcate (râde)”, a spus Forda.

Salvatorul susţine că turiştii nu ar fi putut ieşi singuri din peşteră, „pentru că acolo e un relief cu cascade, te bagi ca în maşina de spălat, nu ai nicio şansă. Sunt diferenţe mari de nivel, curent, pietre”.

Întrebat cum s-a desfăşurat procedura de salvare, Forda a răspuns că primul a intrat în peşteră un reprezentant al Salvaspeo Cluj. „După care am intrat noi, Salvamont, au intrat băieţii mei, iar eu am coordonat cu cei de la ISU. Băieţii au intrat în mai multe etape, în mai multe echipe, câte doi, cu rucsaci, bormaşini, am montat tiroliana, am dus hamuri şi i-am luat pe fiecare în parte, am pus hamuri şi uşor, pe rând, i-am evacuat. Nu poţi pune doi pe tiroliană. A durat, până am dus echipamentul, până am dat găuri, până am întins corzile, a durat”, spune salvatorul speolog.

Potrivit acestuia, şansa turiştilor a fost că au avut costume bune, pentru că dacă nu ar fi fost echipaţi corespunzător, ar fi fost găsiţi în hipotermie.

„Nu ar fi rezistat atâtea ore. Sunt între două şi patru grade acolo, umezeală şi vânt”, povesteşte salvamontistul.

Cele 11 persoane au rămas blocate luni în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni după ce accesul a fost blocat de o viitură produsă în urma unei ploi puternice, fiind scoase la suprafaţă în circa şapte ore.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

FOTO| Cum arată noile trenuri care vor circula între Cluj-Napoca și Alba Iulia. Au fost aduse din Germania

În aproximativ 3 luni, primele șase automotoare diesel second-hand cumpărate din Germania de compania privată Transferoviar urmează să circule pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| ICOANA Sfinții Petru şi Pavel–COLECȚIA MNUAI, LAZ, SEC–XIX (pictor Ilie Poenaru)

Despre Sfântul Petru se ştie că îl însoţeşte des pe Dumnezeu în drumurile sale pe pământ şi că ţine Cheile… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat Notele obținute de absolvenții ciclului primar la Evaluarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 25 iulie 2021. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 25 iulie 2021. Calendarul examenelor și condițiile de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Coaliţia ar putea amâna înscrierea Roşiei Montane în UNESCO. Cioloş: „Premierul Cîţu ţine foarte mult la această retragere”

Tema ”Roşia Montană pe lista UNESCO” va fi discutată luni după-amiază în coaliţia de guvernare. Dacian Cioloş lasă să se… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Bărbatul care a fost testat POZITIV cu COVID-19 de 42 de ori și internat de 7. A fost bolnav timp de 10 luni

Un cetățean britanic s-a infectat cu coronavirus la începutul primului val din UK, în 2020. Dar, în timp ce majoritatea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOLIU în media din România. Jurnalistul Florin Condurățeanu a MURIT, în urma unui stop cardio-respirator

Jurnalistul Florin Condurăţeanu s-a stins din viaţă. Acesta a suferit un şoc cardio respirator în cursul acestei zile. Doliu uriaş… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Voluntarii ASCOR Alba Iulia, MISIUNE filantropică, în satul din Alba declarat „Muzeu Viu”

ASCOR Alba Iulia, alături de câteva familii cu suflet mare, au organizat o acțiune social-filantropică având ca scop întrajutorarea mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

ilie de la uzina 23 august 2016 at 14:48

o mobilizare exemplara.isu a invatat din greseli.
felicitari!

Comentariile sunt oprite