Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

Operațiunea de salvare din peștera Huda lui Papară: ”Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, apa i-ar fi zburat de pe piatra pe care stăteau izolaţi”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cei unsprezece oameni, rămași blocați în peștera Huda lui Papară din Munții Trascăului, au fost ajutați de natură, iar dacă ruperile de nori nu s-ar fi oprit, viitura i-ar fi zburat de pe bolovanul pe care stăteau izolați, declară șeful Salvamont Alba, Lucian Forda, unul dintre coordonatorii intervenției.

huda lui paparaLucian Forda a declarat, marţi, că apelul primit la 112 în privinţa oamenilor blocaţi în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni era ferm, persoana care alertase specialiştii fiind hotărâtă în ce priveşte dispariţia lor.

”S-a dat un apel ferm pe 112, nu că e o presupunere. Persoana de afară ştia de acel grup că este înăuntru şi că trebuia să iasă şi nu a ieşit. Între timp apa crescuse enorm, enorm de mult, era prăpăd pe acolo. Era clar că acel grup nu mai poate ieşi. Ei s-au înţeles; <intrăm la ora cutare şi ieşim la ora cutare>, iar persoana respectivă a văzut că a trecut o oră, două şi nu au mai ieşit. Între timp, apa a făcut ravagii pe acolo. I-a fost clar la om că treaba e groasă. A dat apelul pe 112 şi ne-am alertat toţi”, a spus Forda.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vedeți și VIDEO: 2 adulți și 9 adolescenți blocați în Peștera ”Huda lui Papară” de o viitură, salvați după o intervenție de anvergură cu echipaje din 5 județe

Potrivit acestuia, drumul către Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni a fost blocat în două locuri: „S-a rupt, s-a surpat, abia am trecut o autospecială de intervenţie. Şi aceea a fost o piedică în plus. Ne-am descurcat. Au venit şi colegii în sprijin. Drumurile au fost nivelate cu un buldoexcavator. Înainte să fie această alarmă, cei de la ISU interveneau şi pe naţional şi pe comunal pentru că a fost dezastru drumul. Se ştia că accesul e foarte greu. Colac peste pupăză a venit şi treaba aceasta”

Şeful Salvamont Alba adaugă că în momentul în care reprezentanţii ISU au ajuns la peşteră au crezut că vor petrece acolo cel puţin două zile.

„Din fericire, ne-a ajutat şi natura, a scăzut apa şi am schimbat tactica de strategie de intrare, tehnic mă refer. Dacă nu s-ar fi oprit ruperile de nori, nu am fi ajuns în timp util la ei şi ar mai fi crescut debitul cu încă un metru, i-ar fi zburat de pe piatra aceea unde au stat ei izolaţi, unde au reuşit să se refugieze. Atunci era o tragedie totală. Atunci cu toate echipamentele din lume nu se mai putea face absolut nimic”, a afirmat Forda.

Potrivit acestuia, cele 11 persoane au reuşit să se refugieze la câteva sute de metri de la intrare, pe o stâncă foarte mare, însă dacă ar mai fi plouat o jumătate de oră apa ar fi ajuns la ele.

„Apa vine cu o forţă de rostogoleşte bolovani. Dacă mai ploua cu rupere de nori nu se mai putea face nimic pentru că ajungeam mult mai târziu şi ei nu mai erau acolo, îi arunca de pe insulă, ajungea apa la ei”, a adăugat şeful Salvamont Alba.

”Nu erau foarte speriaţi pentru că au văzut că scade apa, iar cei doi speologi, fiind experimentaţi, i-au calmat, i-au liniştit. Erau bine, dar în jumătate de oră se putea schimba totul la 180 de grade, dacă natura nu ţinea cu ei… înseamnă că nu au multe păcate (râde)”, a spus Forda.

Salvatorul susţine că turiştii nu ar fi putut ieşi singuri din peşteră, „pentru că acolo e un relief cu cascade, te bagi ca în maşina de spălat, nu ai nicio şansă. Sunt diferenţe mari de nivel, curent, pietre”.

Întrebat cum s-a desfăşurat procedura de salvare, Forda a răspuns că primul a intrat în peşteră un reprezentant al Salvaspeo Cluj. „După care am intrat noi, Salvamont, au intrat băieţii mei, iar eu am coordonat cu cei de la ISU. Băieţii au intrat în mai multe etape, în mai multe echipe, câte doi, cu rucsaci, bormaşini, am montat tiroliana, am dus hamuri şi i-am luat pe fiecare în parte, am pus hamuri şi uşor, pe rând, i-am evacuat. Nu poţi pune doi pe tiroliană. A durat, până am dus echipamentul, până am dat găuri, până am întins corzile, a durat”, spune salvatorul speolog.

Potrivit acestuia, şansa turiştilor a fost că au avut costume bune, pentru că dacă nu ar fi fost echipaţi corespunzător, ar fi fost găsiţi în hipotermie.

„Nu ar fi rezistat atâtea ore. Sunt între două şi patru grade acolo, umezeală şi vânt”, povesteşte salvamontistul.

Cele 11 persoane au rămas blocate luni în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni după ce accesul a fost blocat de o viitură produsă în urma unei ploi puternice, fiind scoase la suprafaţă în circa şapte ore.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| PERCHEZIȚII la Sebeș: Trei tineri, reținuți pentru furt de catalizatoare și metale prețioase. Ce au descoperit polițiștii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| PERCHEZIȚII la Sebeș: Trei tineri, reținuți pentru furt de catalizatoare și metale prețioase. Ce au descoperit polițiștii

În urma efectuării, la data de 16 august a.c., a 11 percheziții domiciliare, în municipiul Sebeș, la persoane bănuite de furt și tăinuire, polițiștii din Sebeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, au reținut, pentru 24 de ore, 3 tineri, de 21, 28 și 38 de ani, toți din municipiul Sebeș.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie – iulie 2022, aceștia ar fi săvârșit mai multe furturi, în municipiul Sebeș și ar fi sustras, în principal, catalizatoare, cabluri de cupru, metale prețioase, diverse scule, dar și sume de bani.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite componente auto și scule, în valoare de 20.000 de lei, precum și obiecte vestimentare care ar fi fost folosite la săvârșirea furturilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ancheta vizează și alte persoane, care sunt bănuite de furt și tăinuire.

În cursul zilei de astăzi, 17 august, cele 3 persoane reținute vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

La activități au participat și polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, precum și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri, 17 august, o avertizare cod galben instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului

Miercuri, 17 august, are loc proba obligatorie a profilului în cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie. Absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Conform metodologiei, accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit
Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare