Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

VIDEO/ UPDATE: 2 adulți și 9 adolescenți blocați în Peștera ”Huda lui Papară” de o viitură, salvați după o intervenție de anvergură cu echipaje din 5 județe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Un echipaj de la Salvamont Aiud, împreună cu o echipă de la Salvaspeo Cluj au pornit de urgență, luni după-amiază, către Sălciua, pentru salvarea a 11 persoane blocate de o viitură, în Peștera ”Huda lui Papară”.

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un grup de turiști din Franța (adolescenți între 15 și 17 ani), însoțiți de speologi din Cluj şi Bucureşti. Aceștia nu sunt în pericol deoarece, în zonă, nivelul apei este în scădere, în peșteră există locuri în care se pot adăposti iar cei doi însoțitori sunt speologi cu experiență.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe lângă salvamontiști și speologi, pentru salvarea celor 11 persoane au mai intervenit pompieri, polițiști și jandarmi din alba și alte 4 județe.

UPDATE: Echipele de salvare au comunicat că toate cele 11 persoane sunt în afara pericolului. Prima persoană a fost scoasă din peșteră la ora 20.50. Acțiunea de recuperare a turiștilor s-a finalizat în jurul orei 22.00.

”În data de 22 august a.c., în jurul orei 15.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba a fost anunțat, printr-un apel pe numărul unic 112, despre faptul că doi speologi și alte nouă persoane au intrat în Peștera Huda lui Papară, dar nu au mai ieșit.

Din informațiile furnizate de către apelant, persoanele au rămas blocate în interiorul galeriei în urma unei viituri cauzată de ploile torențiale căzute în zonă. Amintim faptul că în cursul acestei zile, județul Alba s-a aflat sub atenționări Cod Portocaliu de ploi torențiale, care pe alocuri au ajuns până la 35-40 l/mp, scurgeri de pe versanți și descărcări electrice.

La locul indicat, au fost trimise echipaje de la ISU Alba – Pichetul de pompieri Câmpeni, Salvaspeo Cluj, Salvamont Alba, precum și echipaje din cadrul IPJ Alba și IJJ Alba. Totodată, a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba, care s-a deplasat în zonă, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție de la suprafață.

Pentru asigurarea unui răspuns integrat al misiunii, la sediul ISU Alba s-a convocat de urgență Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, fiind desemnat de către domnul secretar de stat dr. Raed Arafat comandant al acțiunii inspectorul șef al ISU Alba, colonel Dorel Sofica, care a coordonat acțiunile de intervenție în afara mediului subteran.

Pentru eficientizarea misiunii de salvare, din ordinul inspectorului general al IGSU, au fost suplimentate echipaje de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.

Totodată, echipajelor de la fața locului li s-au alăturat și forțe suplimentare ale serviciilor Salvaspeo din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.

Comandantul intervenției a fost desemnat domnul Frățilă Gheorghe de la Salvaspeo Cluj, care a coordonat acțiunile de intervenție în mediu subteran speologic.

Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peșteră, au fost angrenate următoarele forțe și mijloace de intervenție:

ISU Alba – 19 pompieri, un medic și un asistent medical (de la UPU Alba) cu 9 autospeciale;

ISU Mureș – 3 pompieri cu 2 autospeciale ( 1 autospecială de transport pentru victime multiple și autospeciala – Punct Mobil de Comanda);

ISU Bihor – 3 pompieri cu 2 autospecială (1 autospecială de transport pentru victime multiple și 1 autospecială de intervenție);

ISU Arad – 2 pompieri cu 1 autospecială;

ISU Hunedoara – 2 pompieri cu 1 autospecială de transport pentru victime multiple;

Salvaspeo Mureș – 2 persoane cu 1 autoturisme;

Salvaspeo Cluj – 2 persoane cu 1 autoturisme;

Salvaspeo Arad – 4 persoane cu 1 autoturisme;

Salvaspeo Hunedoara – 4 persoane cu 1 autoturism;

Salvaspeo Bihor – 5 persoane cu 2 autoturisme;

Salvamont Alba – 12 salvamontiști cu 2 autoturisme;

IJJ Alba – 2 jandarmi cu 1 autospecială;

IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 autoturisme.

Intervenția de salvare a fost îngreunată din cauza nivelului mare al apei care a inundat peștera, precum și a zonei greu accesibile din interiorul acesteia. După mai multe ore de intervenție, salvatorii au reușit să ajungă la grupul de turiști, unde au constatat că interior se aflau 11 persoane (doi adulți și nouă adolescenți cu vârste cuprinse între 15-17 ani).

Prin eforturi susținute, în jurul orei 20.50, salvatorii au reușit să recupereze una dintre persoanele aflate în dificultate, în conitnuare acționându-se pentru aducerea la suprafața a întregului grup.

În jurul orei 22.00, salvatorii au reusit să recupereze și ultima persoană aflată în peșteră.

Echipajele SMURD prezente la fața locului au evaluat starea medicală a persoanelor, nefiind nevoie de transportul acestora la unități medicale”, precizează reprezentantul ISU Alba.


ISU Alba a mai anunțat că după furtuna din Apuseni a fost blocat cu aluviuni și DN 75, la Sălciua, unde s-a acționat cu un buldoexcavator pentru degajarea drumului, astfel încât echipele de salvare să poată interveni la peșteră. Drumul a fost curățat parțial în jurul orei 16.00, iar circulația a început să se desfășoare pe un fir.

Peştera de mare atracţie de la Sălciua, ”Huda lui Papară”, a fost închisă în anul 2012. Ea atrage, totuși, vizitatori, atât din pricina periculozităţii ei  odată cu creşterea bruscă a nivelului apei subterane, dar şi din pricina uluitoarei ei frumuseţi şi a faptului că este populată de mari colonii de lilieci. Peștera nu a putut fi străbătută niciodată integral şi au mai fost grupuri de turişti blocaţi în interiorul ei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.

ziua-internationala-a-eradicarii-saraciei001.jpg

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de 15 august, în localitatea Câmpeni, pe strada Gării.

Din primele informații este vorba despre deșeuri nepericuloase, care ard pe o suprafață de 60 de metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stația de pompieri Câmpeni a intervit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele

Detașamentul de pompieri Alba Iulia în cooperare cu SVSU Ighiu intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ighiu.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

UPDATE: Incendiu lichidat. A ars o porțiune din acoperiș locuinței, aceasta fiind lovită de fulger.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea