Rămâi conectat

Actualitate

Operații pentru îndepărtarea tumorilor de la nivelul feței, gurii și gâtului, efectuate la Spitalul din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Operații pentru îndepărtarea tumorilor de la nivelul feței, gurii și gâtului, efectuate la Spitalul din Alba Iulia

Patologia tumorală de la nivelul feței, gurii, maxilarelor, sinusurilor sau gâtului este abordată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde se efectuează operații pentru extirparea chisturilor maligne sau benigne. Astfel de intervenții chirurgicale au loc, fără întrerupere, din anul 2013 când a fost înființat compartimentul de Chirurgie orală și maxilo-facială, condus de către medicul primar Daniel Chișnoiu.

Compartimentul Chirurgie orală şi maxilo-facială funcționează în cadrul secției ORL. În cadrul acestui compartiment sunt abordate diferite tipuri de afecţiuni ale cavităţii orale, capului și gâtului, ce au nevoie de tratament chirurgical, între care: extirpare tumori faciale, tratamentul anomaliilor dento-maxilare, extirparea tumorilor intraorale, nazale, de la nivelul gâtului, variate tipuri de cancere din sfera maxilo-facială, traumatisme cranio-faciale, corectare cicatrici, infecţii în zona capului şi gâtului (abcese şi flegmoane ale gâtului şi feţei), malformaţii congenitale (despicături ale buzei şi gurii) etc.

Intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor canceroase ocupă un loc important în activitatea acestei specialități medicale de la nivelul SJU Alba Iulia. Aceste operații au continuat și în vreme de pandemie. Sunt depistați pacienți care prezintă cancer la nivelul feței, cavității bucale (buze, limbă, planșeu bucal, mucoasă jugală, văl palatin etc.) gâtului sau altor zone ce țin de chirurgia orală maxilo-facială.

Dr. Daniel Chișnoiu atrage atenția asupra importanței prevenției și în acest domeniu. Pacienții trebuie să se adreseze medicului de familie când văd sau simt cele mai mici anomalii sau leziuni la nivelul feței, cavității orale sau gâtului, deoarece depistarea bolilor în faze incipiente salvează vieți.

Un caz depistat din timp va face ca pacientul să beneficieze de o intervenție chirurgicală minim-invazivă, lipsită de riscuri. De asemenea, tratamentele ulterioare vor fi mai puține, iar refacerea va fi mai rapidă. Situația medicală se complică dacă leziunea este mai extinsă, iar boala poate afecta alte organe vitale ale corpului.

”O patologie întâlnită în specialitatea noastră, de chirurgie orală și maxilo-facială, este patologia tumorală, atât tegumentară – tot ceea ce ține de tegumentele feței și gâtului, cât și mai ales patologia endo-orală și aici mă refer la formațiuni tumorale maligne la nivelul planșeului gurii, la nivelul limbii, la nivelul cerului gurii. Ne intersectăm și cu tumori în zona amigdalelor, a pilierilor amigdalieni. Aceste formațiuni, nesesizate la timp, pot duce inclusiv la deces. Din păcate, ne confruntăm și cu situații în care pacienții se prezintă destul de târziu la medic. De ce? În primul rând pentru că formațiunile tumorale maligne sunt, la început, nedureroase și nu creează probleme. Factorii favorizanți care duc la apariția cancerului la nivelul cavității orale, pe lângă fondul genetic, sunt fumatul, consumul de alcool distilat și igiena precară. Astfel, la nivelul gurii pot apărea leziuni ulcerative, ca formă de debut a cancerului. Transmit tuturor să aibă grijă de sănătatea lor și să se adreseze medicilor, inclusiv celor de familie, când au cele mai mici bănuieli privind posibila apariție a unei boli”, a spus medicul primar în chirurgie OMF, Daniel Chișnoiu.

Intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor în chirurgia orală maxilo-facială pot dura de la 20-30 de minute, și până la 12-14 ore, în funcție de complexitatea cazurilor, a explicat dr. Daniel Chișnoiu. În abordarea acestor afecțiuni se formează echipe mixte, din chirurgi OMF, chirurgi plasticieni, medici ORL, neurochirurgi, oncologi, în funcție de situație.

De asemenea, există o colaborare foarte bună cu medici chirurgi OMF din Sibiu, care vin la Alba Iulia, când există cazuri deosebite, în vreme ce dr. Daniel Chișnoiu se deplasează la Sibiu, când situația o impune, pentru cazuri similare.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea