Ziarul Unirea

OFICIAL| Alocațiile vor fi MAJORATE în două tranșe. Ce spune Raluca Turcan despre eliminarea pensiilor speciale

La capătul unor dezbateri aprinse, deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri.

După vot, ministrul Raluca Turcan a spus că se aștepta la dezbateri aprinse în comisiile reunite, însă „astăzi, nivelul discuției a fost coborât mult prea jos”.

ELIT

Va mai avea loc o nouă majorare a alocațiilor?

Legea existentă în Parlament prevede două tranșe de majorare a alocațiilor: una la 1 ianuarie și cealaltă la mijlocul anului. În bugetul Ministerului Muncii pe 2021 sunt incluși banii pentru majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie, dar nu și pentru cea de la mijlocul anului. Ministrul Raluca Turcan sugerează că dacă Parlamentul nu va decide cumva altfel, o nouă mărirea a alocațiilor nu va mai avea loc:

„Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativității majorării alocațiilor, legea trebuie respectată”, a spus sâmbătă Raluca Turcan. „Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019. Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți”, a explicat ministrul muncii. „În primul și-n primul rând trebuie să vedem votul din Parlament”, a subliniat Raluca Turcan.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Ea a declarat că problema unei eventuale noi majorări a alocațiilor începând din luna august se discută în coaliția de guvernare, dar personal încă nu a avut discuții pe această temă cu liderii celor trei partide.
Raluca Turcan: Avem câteva variante de eliminare a pensiilor speciale

„Intenționăm, pe partea de salarizare în sistemul public, acolo unde identificăm risipă, să diminuăm risipa. Vom veni cu niște măsuri active care vor aduce economii la buget și bani în plus. Acei bani vom vedea pe ce măsuri îi vom direcționa”, a mai spus ministrul muncii.

Întrebată despre pensiile speciale și dacă s-ar putea găsi bani pentru alocații din economiile făcute cu eliminarea pensiilor speciale, Raluca Turcan a spus din nou că ar vrea să vadă rezultatul votului din Parlament și pentru această problemă. Deocamdată, a fost promulgată legea privind doar indemnizațiile parlamentarilor, care are o contribuție la buget destul de mică, a subliniat ministrul. „E ca un ac în carul de fân”, a comentat Raluca Turcan. „Nu uitați că avem alte șase legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul apărării naționale și de ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică, parlamentară, a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au o pensie medie de aproximativ 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie au o pensie medie de 1.500 de lei. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie de 1.500 de lei”, a arătat Raluca Turcan.

Ministrul a declarat că va pune la dispoziție câteva variante de abordare a legilor speciale, dar decizia ține de votul Parlamentului. „Noi avem deja câteva variante de lucru și voi discuta cu colegii din parlament. Chiar la nivelul coaliției s-a anunțat un grup de lucru pe pensii speciale și vom trimite variantele elaborate de către minister. Nu mă pot hazarda să dau un termen”, a mai spus Turcan.

Întrebată dacă PNL este de acord cu pensiile speciale pentru aleșii locali, ministrul a reamintit că pensiile aleșilor locali au fost prorogate. „Vom vedea decizia politică pe care o vom lua”, a spus ministrul muncii, fără a da detalii.

Ce se întâmplă cu legea salarizării

În ceea ce privește interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, proiectul în acest sens este aproape finalizat, dar mai sunt consultări pentru ca proiectul „să fie constituțional și să nu creeze distorsiuni în economie”, a menționat ministrul.

În privința legii salarizării, din Ministerul Muncii va pleca o variantă cu câteva principii de bază: cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă, a detaliat Raluca Turcan. „După aceea, vom începe o dezbatere cu miniștrii de linie. Nu vreau să avansez termene hazardate, pentru că ne trebuie foarte multă atenție. Nu ascund faptul că intenționăm să apelăm și la consultanță de profil, inclusiv cu Banca Mondială, căutăm parteneri care să ne dea siguranța că varianta cu care vom ieși va fi cea mai echitabilă”, a precizat ministrul muncii.

Bugetul Ministerului Muncii este cu 10% mai mare şi ajunge până la valoarea de 53,77 miliarde lei. Majorarea semnificativă în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale este determinată în principal din subvenţiile care se transferă bugetului de asigurări sociale de stat, de 18,19 miliarde lei, din care 16,77 miliarde lei reprezintă subvenţii pentru pensii şi 1,42 miliarde lei subvenţii pentru şomaj.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Evaluare Națională și Bacalaureat 2021: TESTELE de antrenament setul 7. Modele de SUBIECTE, publicate astăzi de Ministerul Educației

Evaluare Națională și Bacalaureat 2021: TESTELE de antrenament setul 7. Modele de SUBIECTE, publicate astăzi de Ministerul Educației Ministerul Educației… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro