Ziarul Unirea

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire, sărbătorită de români în 25 martie. Blagovestenia este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbato­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta.

ELIT

Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi caci in caz contrar vei fi somnoros de-a lungul intregului an.

O alta superstitie spune ca nu este bine sa cauti pasarile de oua in aceasta zi sau sa le pui sub closca caci altfel puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi. Totodata, ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.

Evita sa te certi in aceasta zi ori altfel vei avea parte de galcevi de-a lungul intregului an.

In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii 3 farfurioare cu paine si sare spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.

Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani:  2021, 2022, 2023, 2024, 2025

Totodată, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului.

În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.

 Pe de altă parte, dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

Tradiția ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

 În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate.

De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”;

Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;

Gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveștenie, să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare;

La o așa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.

O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.

La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care să se sperie forţele malefice prin tragerea unui clopoţel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor în grădini şi livezi; scoaterea din lăzi a straielor şi ţesăturilor la aerisit.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în 2021, potrivit calendarului creștin

Calendar creștin: Când cade Pastele 2021 ortodox și cel catolic. Florii 2021. Când pică Floriile în anul 2021 • Paste… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Așa zis-a Burebista 25 martie 2015 at 12:40

@Căpșunarul – nu e frumos să-ți bați joc de o minune. Dacă nu crezi în ce s-a întâmplat e treaba ta. Baza creștinismului e învierea lui Isus. Dar începutul a fost cu această minune a Bunei Vestiri. Când te raportezi la Dumnezeu nu mai iei în seamă legile trupești. Omul a fost făcut de Dumnezeu și nu invers. Doar Dumnezeu face minuni. Oamenii, ca și în cazul tău, dacă nu au văzut cu ochii lor nu cred. Viața e plină de minuni. Uită-te în jurul tău.

Capsunarul 25 martie 2015 at 19:32

Nu stiu daca ai observat, „Eu imi bat joc” de escrocheria popilor, cu povestile lor „de adormit copii”, si de distrus caractere, nu am nimic cu Dumnezeu, cum nu are nimeni din popime, si nici o religie, ca totul ii minciuna si escrocherie, si singura legatura dintre popime, religii si Dumnezeu, ii ca popinea doar s-a agatat de poala Lui, fraierand si escrocand prostimea!

Așa zis-a Burebista 25 martie 2015 at 20:11

Ar trebui ca român să știi că dacă greșesc unii din popi nu înseamnă că toți sunt la fel. Știi ce reclamă ne fac englezii, francezii, germanii, etc. doar pentru că unii români s-au dedat la hoții. Au arătat că românii sunt răi știind că putregaiul lor e mai mare. Nu confunda pe unii din preoțime care greșesc cu ceilalți. Sunt destule așezăminte bisericești – biserici, mânăstiri care fac acte de milostenie. Nu poți striga împotriva lor. Doamne ajută.

realist 25 martie 2015 at 15:54

Povesti ptr copii si ptr cei care nu se maturizeaza indif de varsta. de generatii ne mentinem la nivel de trib african si de acest fapt profita barbosii de popi , prostia si tembelismul are un pret pe care noi il platim prin retardarea noastra.

Așa zis-a Burebista 25 martie 2015 at 17:35

@realist – interesează-te în mod direct de acțiunile de binefacere ale bisericii și apoi dă-ți cu părerea despre realitatea pe care nu o cunoști. Acelea sunt fapte, nu vorbe. Pune și tu mâna și fii alături de cei pe care-i crezi profitori.

Capsunarul 26 martie 2015 at 11:50

Desigur ca fac „acte de milostivenie”, dar pe bani bugetari, ca de multe ori cer popii bani, si de la stat de la judet, si de la primarii pentru acelasi serviciu! Avand antecendente in Irlanda si in toata lumea, cu sudomizarea copiilor „infiati” de popi, s-a dus vreo autoritate publica, sa verifice, daca popii nosatrii8 „milostivi”, nu s-au dedat la acesti copii?

realist 25 martie 2016 at 16:25

In tara sant peste 15000 de popi platiti din banii publici , asta=i motivul pe langa faptul ca se dau tunuri masiv si de alti excroci ca nu avem infrastructura , spitale dotate ca in alte tari ca la sate peste 80%din locuinte nu au canalizare, apa potabila etc si ca bietii oameni mai ales de la tara traiesc la nivel de ev mediu .

iulia 25 martie 2018 at 8:46

Ce treaba are plata popii cu obiceiurile, chiar nu te pune nimenie sa ai treba cu ei daca tu crezi in Dumnezeu, sau daca citesti cateva randuri care nu ne rupde radacinile noastre ca popor.
Cat poti face dinproprie initiativa pentru comunitate sau doar astepti sa ai infrastructura, sa ai spitale dotate dar in schimb doar drepturi nu si obligatii nici fata de parinti, nici fata de natura, nici fata de cei de linga noi.

Comentariile sunt oprite