Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiuri de Crăciun pe care românii le respectă cu sfințenie: Ce să faci ca să îți meargă bine tot anul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Obiceiuri de Crăciun pe care românii le respectă cu sfințenie: Ce să faci ca să îți meargă bine tot anul

Crăciunul este sărbătoarea din an care adună laolaltă toți membrii familiei. Ajunul Crăciunului este, potrivit tradiției populare, sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun, despre care se spune că este fratele geamăn al lui Moș Crăciun. Ce este bine să pui la fereastră în Ajun de Crăciun, dacă ești fată nemăritată.

Citește și: Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului: Ce obiceiuri sunt păstrate cu sfințenie, în toate regiunile țării

Obiceiuri pe care să le respecți

CITEȘTE ȘI: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Crăciunul este, probabil, una dintre cele mai îndrăgite și emoționante sărbători din an. Mesele sunt îmbelșugate, iar căldura din sufletele oamenilor învinge frigul de afară. Principalele personaje care patronează sărbătorile de iarnă sunt Moș Ajun și Moș Crăciun. Se spune că cei doi erau frați gemeni, semănând precum două picături de apă.

Încă din cele mai vechi timpuri, românii au respectat tradițiile în această perioadă a anului. Indiferent dacă vorbim despre obiceiuri populare sau religioase, unele dintre ele s-au perpetuat chiar până în prezent.

În unele regiuni ale țării noastre, în noaptea de ajun, gospodinele pregătesc mese pentru sufletele morților. Se prepară doar alimente de post, care sunt, ulterior, binecuvântate și gustate de către preot.

În Ajunul Crăciunului, copiii încep să meargă cu colindul. Tradiția populară spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special pentru a ține diavolii departe.

Potrivit obiceiurilor, colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice. În prezent, românii oferă și bani copiilor care merg cu colindatul. În seara de ajun, la scurt timp după ce colindătorii încep să cânte, locuitorii din Moldova aprind un rug din bușteni pentru a ține lumina aprinsă cât mai multă vreme.

Citește și: Mesaje în Ajunul Crăciunului: Felicitări și urări care pot fi trimise în Ajun de Crăciun

Fetele nemăritate respectă un obicei care le ajută să își viseze ursitul. Pentru a afla care bărbat le este destinat, fecioarele pun la fereastră bucăți mici din mâncărurile și deserturile pe care le-au gătit pentru masa de Crăciun. Se spune că, doar procedând astfel în noaptea de ajun, vor putea afla cu cine vor trebui să se căsătorească.

Există câteva lucruri interzise românilor, în noaptea dinspre 23 spre 24 decembrie. Potrivit superstițiilor, în ajun nu se bea rachiu, întrucât acesta este considerat a fi băutura diavolului. Gospodinele nu au voie să arunce gunoiul din casă și nici să împrumute lucruri de la vecinele lor. Dacă se dă ceva cu împrumut, totuși, nu se cere niciodată înapoi. Altfel, vei avea parte de ghinion și mult necaz în următorul an.

Citește și: 24 decembrie, Ajunul Crăciunului: Obiceiuri, tradiții și superstiții pe care creștinii le respectă în această zi

Potrivit tradiției populare, dacă în Ajunul Crăciunului te bați, fie și în glumă, vei fi condamnat să ai probleme de sănătate grave în timpul anului. Pe vremuri, se spunea că oamenii se umpleau de bube, dacă acționau astfel.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea