Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiul Borboratiţa se păstrează cu sfinţenie la Dumitra

Publicat

în

Pentru locuitorii satului Dumitra, ziua de luni a fost una de neuitat. Încă de dimineaţă, sătenii se pregăteau pentru a primi Borboratiţa. Este vorba despre un obicei străvechi  practicat în ziua de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie. La organizarea şi desfăşurarea acestui obicei tradiţional, care simbolizează reînvierea naturii,  au contribuit Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba (ATMA) şi Parohia Ortodoxă Dumitra, ne-a declarat Petruţa Pop, preşedinte Asociaţia ATMA. În ultimii ani, obiceiul aproape s-a stins, satul Dumitra fiind format din populaţie majoritar îmbătrânită. Cu toate acestea, un grup de şase tineri, nepoţi ai dumitrenilor, care locuiesc în Alba Iulia, s-au adunat la casa prietenului lor, Vasile Arion, alături de care au început pregătirile. Au adus din pădure crengi de plop, şi-au pregătit fiecare pari lungi, cu scopul de a se apăra de găleţile de apă aruncate de săteni, dar şi de a apăra Borboratiţa, un tânăr ales dintre ei,  mascat în multă vegetaţie şi uns pe faţă cu cărbuni pentru a nu fi recunoscut de săteni. Unul dintre aceşti tineri, îmbrăcat în portul străvechi dumitrean,  ducea coşul frumos împodobit cu frunze şi flori, în care aduna alimentele primite, în special ouă. Masca verde, apa din belşug şi ouăle asigură prosperitatea colectivităţii, bunăstarea gospodăriilor şi un an mănos. Întregul alai, format din aceşti tineri şi mai mulţi copii, au pornit de la marginea satului, strigând în poarta fiecărui  sătean:  „ Ouă, ouă si slanină să ne ungem pe la splină/ Ouă, ouă şi şoric, să ne ungem la buric/ Ouă, ouă şi untură să ne ungem pe la gură ”. Gazdele i-au întâmpinat cu ouă, unii dintre ei reuşind să ude Borboratiţa cu apă din belşug, spre amuzamentul tuturor, cu toate că ceilalţi tineri au făcut eforturi mari pentru a-l apăra. La ultima casă din sat, spre păşunea vitelor, alaiul a fost întâmpinat de gazde cu o surpriză, un balmoş ciobănesc, preparat în aer liber de către una dintre familiile de crescători de ovine, venită de mai mulţi ani de la Jina Sibiului. Nepoţii dumitrenilor, care au format alaiul Borboratiţei, au putut să savureze această delicatesă ciobănească, în dulcele cântec de fluier al lui badea Constantin. Tinerii au ales să îşi pregătească singuri din ouăle adunate o păpăradă mare cu slănină, după cum era obiceiul din vechime. La finalul zilei, aceştia erau foarte bucuroşi că au reuşit să ţină Borboratiţa, considerând fiecare că este de datoria lor să ducă mai departe această moştenire spirituală a satului părinţilor şi bunicilor lor. 

Robert GHERGU 

 

Electrica Furnizare Discount

 

 

 

Publicitate

Actualitate

STUDIU: Scădere dramatică a speranței de viață în Europa de Vest. Pandemia de COVID-19 a „lovit” mai tare ca cel de-al Doilea Război Mondial

Publicat

în

STUDIU: Scădere dramatică a speranței de viață în Europa de Vest. Pandemia de COVID-19 a „lovit” mai tare ca cel de-al Doilea Război Mondial

Ani de progrese au fost șterși de către pandemia de COVID-19, privind la speranța de viață, arată un studiu al Centrului Leverhulme pentru Științe Demografice din Oxford.

Cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelul din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani).

Electrica Furnizare Discount

„Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranței de viață la naștere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susține dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului.

Constatările sunt cuprinse într-o lucrare publicată în Jurnalul Internațional de Epidemiologie și analizează datele din 29 de țări pentru care au fost publicate înregistrările oficiale de deces pentru anul trecut. Dintre acestea, în 27 s-au înregistrat reduceri ale speranței de viață.

Săptămâna trecută, Office for National Statistics a estimat că speranța de viață a bărbaților din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată în 40 de ani din cauza impactului Covid-19. Se așteaptă ca un băiat născut între 2018 și 2020 să trăiască până la 79 de ani, în scădere de la 79,2 pentru perioada 2015-17, potrivit ONS.

Aburto a spus că amploarea pierderilor speranței de viață a fost puternică în majoritatea țărilor studiate, 22 dintre ele suferind pierderi mai mari decât jumătate de an în 2020.

„Femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste țări să realizeze o creștere cu un an a speranței de viață recent: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de Covid-19”

Bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață decât femeile din majoritatea celor 29 de țări. Cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor oficiale Covid, potrivit ziarului.

Dr. Ridhi Kashyap, un alt autor coproducător, a declarat că cercetătorii sunt conștienți de mai multe probleme legate de numărarea deceselor Covid, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greșită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil Covid-19, arată cât de devastator a fost un șoc pentru multe țări”.

„Cerem urgent publicarea și disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de țări, inclusiv țări cu venituri mici și medii, pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.

Estimările ONS de la începutul acestei luni au arătat variații între diferitele părți ale Regatului Unit în ceea ce privește speranța de viață, care se referă la vârsta medie la care ar trăi un nou-născut dacă ratele actuale de deces ar continua pentru întreaga lor viață.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Actualitate

Moțiunea de CENZURĂ, pe repede înainte: Votul care ar putea trimite acasă Guvernul Cîțu se va da marți, 5 octombrie

Publicat

în

Moțiunea de CENZURĂ, pe repede înainte: Votul care ar putea trimite acasă Guvernul Cîțu se va da marți, 5 octombrie

Calendarul pentru dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură depusă de PSD, a fost stabilit în ședința de marți, 28 septembrie în Birourile Perlamente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului.

Astfel, la propunerea PSD, s-a stabilit în unanimitate ca joi, 30 septembrie, la ora 14.00, să se citească în plenul reunit al celor două camere textul moțiunii de cenzură.

Votul pe moțiunea care ar putea trimite acasă Guvernul Cîțu se va da marți, 5 octombrie, de la ora 12.00.

Electrica Furnizare Discount

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

„Ne așteptăm ca în cel mai scurt timp, așa cum spune Constituția, să fi convocat BPR. Vom propune un program pentru citire și pentru vot astfel încât în cel mai scurt timp acest guvern incompetent să plece acasă”, a spus Grindeanu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Curtea de Apel Cluj ANULEAZĂ hotărârile de guvern care impun certificatul verde și continuarea stării de alertă

Publicat

în

Curtea de Apel Cluj ANULEAZĂ hotărârile de guvern care impun certificatul verde și continuarea stării de alertă

Curtea de Apel Cluj decide că horărârile de guvern care impun certificatul verde și continuarea stării de alertă sunt ilegale. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Acțiunea în instanță a fost inițiată de avocații Mikolt Kapcza și Gabriel Marin.

Dacă anularea devine definitivă, în urma recursului, certificatul verde nu mai poate fi utilizat.

Electrica Furnizare Discount

În această situație, „Camera Deputatilor are obligația, în același context, să respingă abjecția impunerii Certificatului Verde Digital și să redea românilor dreptul să-și exercite libertățile fără condiționări”, scrie pe Facebook Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD.

„Parlamentul are obligația să demită prin moțiune de cenzură acest guvern PNL trădător, condus de Florin Cîțu, guverncare cere a îngrădit abuziv drepturile românilor.”

Sursa: smartradio.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare