Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Oana Badea: ”Victorie de etapă. S-a redactat proiectul de HG care prevede bursele pentru învățământul profesional”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii înscriși în învăţământul profesional cu durată de 2 ani vor putea beneficia, lunar, de bursă ca modalitatea de sprijin dar și modalitate de încurajare a acestui gen de profesionalizare.

Acordată atât pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice cât şi în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale, bursa a fost gândită de la început ca un suport pentru o opțiune certă spre dobândirea unei meserii.

Protestele noastre au dat roade. Protestele sau apropierea alegerilor parlamentare? Nici nu mai are importanță. Important este că există șanse reale ca elevii școlilor profesionale să primească bursele în valoare de 200 de lei. Bugetul ministerului prevedea cele 176 de milioane de lei pentru burse încă de anul trecut și de aceea nu am înțeles niciodată întârzierea nepermisă cu care se adoptă această hotărâre de guvern”, a declarat Oana Badea, fost secretar de stat în Ministerul Educației.

Aceasta precizează că proiectul prevede totodată ceea ce era firesc: fără efort această bursă poate fi pierdută. Elevii repetenți nu vor mai primi cei 200 de lei. Există și alte restricții cum ar fi: să nu primească bursa timp de o lună, dacă au mai mult de zece absențe și timp de trei luni, dacă au comis abateri disciplinare grave, sancționate cu scăderea notei la purtare până la 7. Elevul care înregistrează cel puţin 40 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/ modul, cumulate pe an şcolar pierde de asemenea bursa.

Spun că este o victorie de etapă deoarece aplicarea se va realiza doar după adoptarea HG în ședință de guvern și după publicarea sa în monitorul oficial. De asemenea vorbim deja de burse restante pentru acești elevi și este important când și cum își vor primi efectiv banii. Este acum foarte clar că tot ceea ce noi am prevăzut încă din februarie 2012 pentru învățământul profesional era corect și nu putea fi tăiat pur și simplu. Din moment ce USL tocmai a cheltuit echivalentul burselor copiilor pentru grandioasa lansare de candidați la București, privarea de bursa promisă a celor 271 de elevi din județul nostru și a celor aproximativ 12500 din întreaga țară devenea o adevărată piatră de moară în timpul campaniei electorale. Țin să mulțumesc presei locale care, în tot acest interval de timp, a fost interesată să informeze constant și corect cu privire la stadiul în care se află soluționarea problemei în cauză”, a mai spus Oana Badea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea