Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Oana Badea, PDL Alba: ”Asigurarea manualelor nu respectă legea în vigoare nici în anul şcolar 2013-2014”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Elevii claselor a XI-a şi a XII-a și cei ai claselor a IX-a și a X-a, profil economic, au dreptul la manuale gratuite

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată la PDL Alba, democrat-liberala Oana Badea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, a solicitat public responsabililor de la Inspectoratul Școlar Județean Alba, să aducă lămuriri cu privire la demersurile întreprinse în vederea respectării gratuităţii manualelor școlare pentru ciclul superior al liceului, respective pentru clasele XI și XII și pentru clasele IX și X profil economic.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În conformitate cu declaraţiile oficiale ale ministerului, “În baza principiului descentralizării, inspectoratele şcolare sunt împuternicite să încheie contracte de retipărire a manualelor şcolare cu editurile interesate, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate de către Ministerul Educaţiei.” Informez pe această cale elevii claselor a XI-a şi a XII-a că au dreptul la manuale gratuite. Totodată, am convingerea că s-a înţeles pe deplin conţinutul articolului 16 alin. (3) din Legea Educaţiei Naţionale care prevede explicit faptul că “ În scopul realizării finalităților educației și a formarii profesionale prin sistemul național de învățământ, învățământul liceal de stat este generalizat şi gratuit”. Ce demersuri au întreprins în favoarea elevilor claselor a IX-a şi a X- a învăţământ obligatoriu, profil economic, care nu au acces la gratuitatea manualelor deoarece titlurile cuprinse în lista ministerului nu au fost actualizate? Când au cerut actualizarea şi care a fost răspunsul ministerului?”, a întrebat Oana Badea.

De asemenea, aceasta a observat că apariţia planurilor cadru, programelor şcolare şi a noilor manuale ”bate pasul pe loc”, reamintind că potrivit prevederilor Legii Educației Naționale nr.1/2011 referitoare la conţinutul şi structura curriculumului din sistemul de învăţământ preuniversitar a fost conceput un calendar pentru perioada 2012 – 2020, al cărui etape trebuiau respectate.

Începând de la inegalabilul şi irepetabilul Liviu Pop, împotmolit definitiv în rezolvarea problemei de matematică de la subiectul examenelor naţionale de anul trecut, procesul apariţiei noilor manuale este mult întârziat. În martie 2012, prezentam public calendarul necesar pentru ca elevii noştri să beneficieze cât mai eficient de înnoirea manualelor. După implementarea unui nou plan de învăţământ şi unei noi programe şcolare la clasa pregătitoare urma lansarea concursurilor de manuale, în conformitate cu planurile-cadru de învăţământ dar meteoricul Liviu Pop a preferat să schimbe managementul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, a preferat să  dezinforma public şi să încurce definitiv lucrurile. Dacă echipa nu ar fi fost înlocuită, ar fi trebuit să se fi desfăşurat deja concursuri de manuale pentru ciclul curricular al achiziţiilor fundamentale: clasele I şi a II-a, ciclul curricular de dezvoltare: clasele a V-a şi a VI-a şi pentru şcoala profesională: clasa a X-a”, a mai spus democrat-liberala din Alba.

Potrivit calendarului, anul şcolar 2013-2014 ar fi trebuit să aducă următoarele beneficii elevilor, profesorilor şi părinţilor: muncă la clasă conform unui nou plan de învăţământ şi unor noi programe şcolare pentru CP, clasa I, clasa a II-a, clasa a V-a şi anul I al şcolii profesionale dar mai ales manuale noi şi ghiduri pentru profesori; pentru clasa a III-a materiale de informare ale părinţilor şi ghiduri pentru profesori, în scopul familiarizării cu filosofia noului curriculum, toate pe platforma şcolară de e-learning şi în Biblioteca şcolară virtuală; concursuri de manuale, în conformitate cu planurile-cadru de învăţământ, pentru: ciclul curricular al achiziţiilor fundamentale: clasele a III-a şi a IV-a şi şcoala profesională: clasa a XI-a.

Apoi, în anul şcolar 2014-2015 urma a fi lansat  concursul de manuale, în conformitate cu planurile-cadru de învăţământ,  pentru ciclul curricular de observare-orientare: clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi ciclului curricular de aprofundare: clasele a X-a, a XI-a, a XII-a (a XIII-a).

Reamintesc faptul că acest calendar a fost dezbătut cu ONG- urile şi asociaţiile profesionale la sediul ministerului. Las opinia publică să decidă cât de mult le-a folosit gargara ieftină de vara trecută raportat la alternativa rezolvării unei probleme precum cea a manualelor de calitate. În fond, Liviu Pop si-a atins scopul, e senator USL. Elevii şi profesorii încă nu au manualele aşteptate”, a mai spus Oana Badea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

13 microbuze electrice achiziţionate pentru elevii din Alba cu bani provenind din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Unirea Ziarul

Publicat

în

13 microbuze electrice achiziţionate pentru elevii din Alba cu bani provenind din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră Administraţia Fondului pentru Mediu acordă UAT – Judeţul Alba o finanţare în valoare de 15 milioane de lei, inclusiv TVA, pentru achiziţionarea a 13 microbuze electrice. Contractul de finanţare a fost încheiat în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea