Rămâi conectat

Politică Administrație

Oana Badea: ”În Alba, banii pentru naveta elevilor au fost repartizați discreționarși netransparent”

Publicat

în

Oana BadeaFostul secretar de stat în Ministerul Educației, Oana Badea, a semnalat astăzi, într-o conferință de presă desfășurată la sediul PDL Alba, că în județ există încă mari restanțe la plata navetei elevilor. Din cauză că restanțele nu sunt uniforme aceasta consideră că banii publici au fost repartizați discreționar, netransparent, fără a fi cunoscute criteriile pentru care unui liceu i s-a decontat mai mult decât altuia.

Vorbim foarte tranșant despre încălcarea legii, despre discriminare între același tip de beneficiari în raport cu un drept prevăzut echitabil. Astfel sunt situații în care unor elevi li s-au decontat doar 2 luni din acest an școlar, în timp ce altora decontul s-a li s-a asigurat integral. Fiind vorba despre bani publici, prevederile legale încălcate dispun cu siguranță sancțiuni pe măsură, sancțiuni pe care le cerem a fi aplicate celor vinovați. Cerem astfel prefectului să se autosesizeze și în cel mai scurt timp să lămurească opinia publică cu privire la această discriminare grosolană practicată de ISJ Alba”, a declarat Oana Badea.

Mai mult, democrat-liberala din Alba prognozează că din toamnă nu se va mai deconta integral naveta elevilor și că prin modificarea Legii Educației Naționale se propune în în fapt discriminarea elevilor în funcție de mediul de proveniență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În contextul crizei create prin nedecontarea navetei elevilor, Remus Pricopie a declarat că Legea educaţiei „a fost scrisă cu generozitate”, neavând o plafonare a tarifelor. Părea chiar trist că prin lege ministerul este obligat să deconteze aceste tarife. De aceea, va modifica legea, decontările urmând să se facă prin metodologie aprobată de Guvern. Altfel spus vă dăm mai puțini bani numai să știți că noi vă dăm”, spune Oana Badea.

Aceasta consideră că art. 85 alin. (2) – „Statul subvenţionează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din mediul rural sau din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum şi pentru cei care frecventează şcolile profesionale. Modalitatea de subvenţionare şi criteriile de acordare a subvenţiei se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului” trebuie să se modifice deoarece: ”Nu e suficient să enunți principii trebuie să prevezi mecanismul și să finanțezi punerea lui în practică. Limitarea accesului la educație pentru o categorie de elevi din România este automat neconstituțională. USL este darnic la enunțatul principiilor și zgârcit când vine vremea să dea banii”.

În ceea ce privește restanțele la plata navetei elevilor, Oana Badea a recunoscut că și în timpul guvernării PDL au existat întârzieri, dar doar de maxim 2-3 luni (nu 7-8 luni câte sunt în prezent), dovadă fiind faptul că ministerul nu s-a confruntat cu proteste.

Potrivit inspectorului general al ISJ Alba, Dorin Sandea, toate unitățile de învățământ din Alba au primit bani în același procent, proporțional cu necesarul transmis.

Toate instituțiile de învățământ unde elevii navetiști beneficiază de decontarea transportului au primit în același procent din necesarul pe care îl au. Majoritatea cred că au acoperit integral sau aproape integral, în funcție de numărul de navetiști, necesarul pentru anul 2012.  Nu au existat unități privilegiate din acest punct de vedere. Din procentul general, necesar județului, defalcat, fiecare instituție cu cei peste 5.000 de elevi navetiști au primit bani în același procent și, sigur, fiecare elev navetist a primit banii în același procent. A fost o tranșă importantă dar vor urma și alți bani, așteptăm să-i primim după rectificări. Toți elevii au carduri deci chiar dacă este vacanță vor putea accesa banii în orice moment”, a declarat Dorin Sandea precizând că este greu de spus când se vor acoperi restanțele integral și că se caută în permanență resurse pentru ca această problemă să fie rezolvată cât mai repede.

Șeful ISJ Alba a mai spus că fiecărei unități de învățământ i s-a recomandat să impartă banii egal tuturor copiilor.

Dacă doamna Oana Badea cunoaște cazuri în care această recomandare nu s-a respectat, să ne dea nume, vom face acolo o verificare și vom vedea despre ce este vorba. Ca procedură, ca mod de lucru de la nivelul județului aceste sume au plecat în același procent și cu recomandare unitară pentru toate unitățile de învățământ, tpocmai pentru a nu fi privilegiați unii copii din diverse motive”, a mai spus Sandea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Publicat

în

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat o măsura istorica de a anula hotărârea din 1973 cazul Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort.

Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA!

Curtea Suprema din SUA și-a corectat Decizia prin care a susținut timp de jumătate de secol avortul.
Mișcarea de apărare a vieții (pro-life) din SUA a obținut pana la urma o victorie istorică. După mai bine de 50 ani, iată ca decizia se muta de la Washington la popor.Prin urmare, fiecare stat, va decide in privința avortului. Probabil ca vor fi state unde avortul va fi interzis, iar in alte state avortul va fi permis!

Elit - Gustul Desăvârșit

Lupta nu se va incheia aici, sunt deja multe conflicte si nemultumiri, pareri pro si contra, dar Decizia Curții Supreme trebuie respectata!

Fostul vicepreședinte republican al Statelor Unite, Mike Pence, a salutat vineri decizia Curții Supreme de revocare a dreptului constituțional la avort. El a scris pe retelele de socializare urmatorul mesaj: „Prin lăsarea acestei probleme la latitudinea statelor și a oamenilor, Curtea Supremă a corectat o eroare istorică”
Apropo, stiati ca România se afla pe locul II in lume, și locul I in Europa, in ceea ce privește rata avorturilor, conform Institutului Allan Guttmacher? Doar Rusia ne intrece la numarul de avorturi… In fiecare zi se avorteaza 400 bebeluși, si aprox 100.000 / an.

Din 1958 pana in prezent in România au fost uciși prin avort peste 22 Milioane bebeluși.

O cifra uriasa, care pune in pericol viitorul tarii noastre.

Efectele au inceput sa se văda prin scăderea drastică a populației, iar peste câțiva ani, exista riscul ca sistemul de pensii sa se prăbușească. De asemenea ducem lipsa de forta de munca. Nu mai avem cine sa ne înlocuiască…

Cred ca a venit vremea sa discutam și in România despre aceasta problema și sa căutam soluții! Instituriile centrale, judetene si locale se pot apleca mai mult spre a sprijini FAMILIA.

In tara noastra avem un Minister al Familiei insa mare lucru nu s-a intamplat de la infiintarea acestui nou minister.

Iata cum procedeaza alte state, unde exista un Minister al Familiei:

-In Germania familiile se pot baza pe o gamă largă de beneficii de la stat. Acestea includ o alocație de stat consistenta pentru copii, precum și alte prestații legate de familie, cum ar fi alocația parentală, suplimentul pentru copii și alocația scutită de impozit pentru părinții singuri – care sunt legate de circumstanțe sau nevoi specifice. Deasemenea se acorda sprijin substantial pentru achizitionarea unei locuinte pentru tinerii casatoriti.
-În Finlanda se ocupă de bunăstarea socială, protecția copilului, asistența socială și servicii pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv servicii de interpret, servicii pentru persoanele în vârstă, servicii de sănătate, asistență medicală școlară și servicii pentru elevi, cu politici împotriva violenței domestice
-În Norvegia, cea mai mare parte a bugetului merge pe beneficiile (în bani) pentru familiile cu copii
Emigratia masiva, saracia extrema, si avorturile au adus Romania pe locul III in lume in ceea ce priveste declinul demografic (dupa Syria si Ucraina, tari implicate in razboi) Guvernul Romaniei trebuie sa investeasca urgent in masuri de sprijin pentru FAMILIE, daca ne dorim sa avem viitor!
Ciprian Bogdan


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Scutirea cetățenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare le rețelele de energie este o inițiativă pe care o promovez de mai mulți ani, iar astăzi am reușit să o văd materializată într-un text de lege adoptat și de către Camera Deputaților. Amendamentele aduse de mine Ordonanței de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, au fost adoptate astăzi de Camera Deputaților, după ce trecuseră anterior de Senat, actul normativ mergând acum la promulgare și apoi la publicare în Monitorul Oficial.

După publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contuarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contuare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur că am reușit să trecem această lege în sesiunea actuală a Parlamentului, înainte de vacanța parlamentară și le mulțumesc colegilor deputați pentru celeritate și pentru votul acordat atât în plen cât și în comisiile de specialitate. Este o lege bună pentru oameni și mă bucur că argumentele mele au fost ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Publicat

în

Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, dl Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subventii, nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Aries vor deveni puncte de lucru, in care singurul lucru care dispare este funcția de conducere.

Din punct de vedere al documentației, procedura rămână aceeași, iar oamenii nu vor fi puși pe drumuri la Cîmpeni sau Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apreciez deschiderea la dialog și pentru gasirea celor mai bune soluții, din partea directorului general al APIA, dl Adrian Pintea. Mulțumesc totodata și primarilor liberali care au tras un semnal de alarma.

Deputat Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare