Rămâi conectat

Actualitate

Oana Badea: Iau în calcul dezvoltarea protestului. Elevii merită acest lucru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Vreau să elaborăm Hotărârea de Guvern privind acea bursa pe care o au elevii. Sperăm să intre miercuri în ședința de Guvern, însă suntem încă în stadiul de muncă”, afirma Liviu Pop în 25 iunie 2012. 

Și în stadiul de muncă au rămas. Câte ședințe de guvern să fi trecut de atunci? Știe domnul Liviu  Pop pentru că este membru al Guvernului Ponta. Îl ajut totuși: au trecut cel puțin 25 de ședințe de guvern.

2 octombrie 2012, este ziua în care doamna ministru Ecaterina Andronescu, în timpul dezbaterii moțiunii ce o viza, a promis că va redacta Hotărârea de Guvern, aceeași pentru care muncea la epuizare, Liviu Pop, în iunie.

Rezultatul promisiunilor este nul. Bursele pentru elevii din învățământul profesional, reînființat prin Ordinul de Ministru 3168/ 03.02. 2012, nu se pot acorda nici azi. O promisiune uitată, un subiect mascat cu declarații pline de preocupare până trec alegerile sau pur și simplu nepăsare?

Câte zile îi sunt necesare unui ministru din Guvernul Ponta pentru a redacta o Hotărâre de Guvern? Mai ales că, nu ministrul redactează documentul ci aparatul tehnic. Cu o condiție: să i se ceară acest lucru.

Din 5 octombrie sunt în grevă japoneză. Mulțumesc celor care mă încurajează și se interesează de subiect. Chiar și celor care mă critică, le mulțumesc. Înseamnă că au aflat despre acest subiect și au o părere. E oricum mai mult decât nepăsarea guvernanților. Din 8 octombrie, o colegă de breaslă din Buzău este și ea în grevă japoneză. Acolo, ca în toată țara,  alți peste 300 de elevi nu-și primesc bursele promise.

Și totuși de ce Guvernul nu are timp pentru cei aproximativ 12500 de elevi și familiile lor? Ministrul meteoric de la educație, inegalabilul Liviu Pop a avut și are timp pentru interviuri. Paralel cu munca pentru necesara Hotărârea de Guvern care nu a mai apărut niciodată, i-a uimit prin ignoranța sa pe cei din domeniu spunând că reintroduce învățământul profesional și tehnic. Nu poți reintroduce ceva ce există de ani buni!

„Ne mobilizăm în momentul de față să reintroducem învățământul profesional și tehnic, învățământ care ar trebui să completeze foarte mult acea lipsă pe care o are sistemul în momentul de față, în ceea ce privește instruirea de persoane care să ocupe această nișă de piață, cea a micilor meseriași” spunea Liviu Pop.

Ordinul de ministru care prevedea reînființarea învățământului profesional, cel desființat de doamna ministru Andronescu( a nu se confundă conceptual cu ” profesional și tehnic” existent!)  producea deja efecte din februarie 2012. Domnul Liviu Pop n-a auzit încă despre programele cu fonduri nerambursabile PHARE VET RO și PHARE TVET? Devine util să mai învețe. Sau măcar să îl întrebe pe domnul ministru Marga despre transformarea în domeniu, propusă în mandatul său și construită remarcabil de doamna director general Madlen Șerban prin CNDIPT( Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic). Madlen Șerban conduce din 2009, Fundaţia Europeană pentru Educaţie şi Formare Profesională (FEF) ce acţionează în numele Uniunii Europene. A fost selectată din 124 de can­didaţi ai mai multor ţări pentru a conduce Fundaţia Europeană pentru Educaţie şi For­mare Profesională din cadrul Comisiei Europene. Ce-ar putea ști Liviu Pop în materie și să nu fi știut această doamnă care a condus CNDIPT indiferent de culoarea politică a miniștrilor?

12451 elevi la nivel național, 271 din județul nostru, s-au înscris în învățământul profesional dar nu pot beneficia de bursele promise.  Au trecut mai bine de 170 de zile. Din aprilie până în octombrie 2012, Guvernul Ponta nu a găsit încă timpul necesar rezolvării situației. Incapacitate, dezinteres sau și una și alta?

Dacă nu există reacție într-un termen rezonabil, iau în calcul dezvoltarea protestului. Elevii merită acest lucru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea