Rămâi conectat

Curier Județean

O veche localitate din Alba vrea să renască prin turism. Pregătiri pentru amenajarea Domeniului Schiabil Părăginoasa

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Consilierii locali din Zlatna au actualizat în ultima lor ședință indicatorii tehnico – economici ai proiectului “Dezvoltarea Infrastructurii Turistice în Oraşul Zlatna – Amenajarea Domeniului Schiabil, județ Alba”.

Investiţia aprobată, în cuantum de 59.635.210 lei, inclusiv TVA, reprezentând 13.278.800 de euro, se referă la amenajarea unui domeniu schiabil în Munţii Trascău, pe Valea Feneşului. Proiectul ar urma să fie realizat în zona Feneşasa pe un teren forestier şi pajişte în suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, din care suprafaţa ocupată efectiv va fi de 6 hectare.

Proiectul de la Zlatna este cuprins încă din 2013 într-un program guvernamental destinat finanţării unor investiţii în domeniul turismului, aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale. S-a aprobat cu această ocazie contribuţia proprie a oraşului Zlatna, la proiectul “Dezvoltarea Infrastructurii Turistice în oraşul Zlatna – Amenajarea Domeniului Schiabil, județ Alba”, reprezentând costurile neeligibile ale proiectului, în cuantum de 2.915.700 de lei.

S-au aprobat indicatorii tehnico – economici ai proiectului, faza SF, după cum urmează: lvaloarea construcțiilor și montajului este de 29.860.640 de lei, inclusiv TVA, reprezentând 6.667.670 de euro,

– pârtia „Părăginoasa”- lungime 1.752 m, panta medie 21,9%, altitudine 1.270 m, diferenţa de nivel 375 m, primire schiori pe zi – 781 persoane,
– pârtia „Şcoală” – lungime 205 m, altitudine 1.270 m, diferenţa de nivel de 23 m, primire schiori 58 pe zi, ltelescaun Părăginoasa – lungime 1.595 m, capacitatea de transport 900 persoane pe oră în vehicule de 4 locuri, diferenţa de nivel 375 m, viteză maximă 2,6 m/s,
– banda rulantă ”Şcoală” – capacitate de transport de 600 de persoane pe oră, ce se compune dintr-o bandă continuă de cauciuc cu o lăţime de 60 cm, viteza de antrenare a benzii este variabilă, între 0,1 m/s si 0,6 m/s, lungimea benzii rulante va fi de 205,32 m pe o pantă medie de 11,27%.

Pârtia de pe Valea Feneșului va avea și o instalaţie de înzăpezit artificială ce se compune din: l lac de acumulare apă, amplasat în zona de sosire a pârtiei de schi, amonte de confluența dintre pâraiele Larg (Părăginoasa) și Feneșel, plus câte o captare de suprafaţă, realizată pe fiecare pârâu în parte l stație de pompare de înaltă presiune – amplasată lângă lacul de acumulare, în partea din aval al acestuia lconducte de înaltă presiune pentru apă și cabluri electrice de alimentare cămine de racord subterane (hidranți/electranți de alimentare amplasați pe marginile pârtiilor de schi pentru racordarea generatoarelor de zăpadă) l generatoare de tip tun, mobile. Volumul total de apă acumulată în lac va fi de 20.000 mc.

Conform indicatorilor tehnici aprobați de aleșii locali din Zlatna, Pârtia Părăginoasa va ocupa în total 70.080 mp, iar Pârtia Școala Bl – 6150 mp. Proiectul prevede și o parcare de 10.781 mp, drumuri acces și alei carosabile de 14.907 mp, alei pietonale de 8.958 mp, un grup sanitar de 44,28 mp și un garaj de 90 mp. Pârtia de schi de la Ruginoasa este de altfel un obiectiv mai vechi al primarului Zlatnei, Silviu Ponoran, care argumentează această alegere cu faptul că în zonă sunt cel puțin 6 luni cu zăpadă pe an, fiind poziționată spre nord, pârtia fiind prea puțin bătută de soare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea