O taxă instituită din acest an de Primăria Alba Iulia ÎNDEPĂRTEAZĂ turiștii – ”Mai multe agenţii ne-au informat că în aceste condiţii doresc să se orienteze spre cazarea în alte oraşe”, spune un hotelier

Taxa de promovare turistică instituită, începând din acest an, de administrația din Alba Iulia începe să îndepărteze turiștii. O spune proprietarul unui hotel din municipiu care reuşit să negocieze mai multe contracte cu agenţii şi companii importante pentru a reloca grupuri de turişti în municipiu, primește acum notificări că aceștia doresc să se orienteze spre cazarea în alte oraşe.

Reamintim că taxa de promovare turistică se stabilește, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru fiecare zi de ședere într-o unitate de cazare de pe raza municipiului și este o surpriză destul de neplăcută pentru hotelieri, care trebuie să explice de ce încasează bani în plus, dar mai ales pentru clienții acestora, care sunt puși la plată. Este vorba de 4,70 lei/zi/persoană pentru cei care se cazează la o unitate de 3, 4, 5 stele (margarete), 2,35 lei/zi/persoană pentru cei care se cazează la orice alte tipuri de unități și nu se încasează pentru copiii sub 12 ani.

Pentru a mai salva ceva din pierderea pe care anticipează că o va avea prin instituirea acestei taxe, directorul general al Hotelului Transilvania a trimis administrației următoarea solicitare, care va fi pusă în dezbaterea Consiliului Local Alba Iulia în ședința din 30 ianuarie:

”Stimaţi consilieri locali,

Vă scriem aceste rânduri cu referire la Hotărârea Consiliului Local nr 436 privind taxele şi impozitele pentru anul 2018, mai exact articolul 32, punctul 14 al acestei hotărâri, referitoare la introducerea taxei de promovare turistică.

Apreciem dorinţa de a creşte nivelul investiţiilor în promovarea turistică a oraşului şi suntem întru totul de acord că unităţile de cazare şi implicit turiştii trebuie să îşi aducă propria contribuţie la aceste investiţii. Totuşi, a introduce această taxă la data de 20 decembrie 2017, cu intrare în vigoare de la 01 ianuarie 2018, este o decizie care afectează negativ activitatea hotelului nostru pe mai multe planuri.

Hotel Transilvania este o unitate care, prin politica sa comercială, şi-a propus să crească numărul de turişti din Alba Iulia. în acest context, vă aducem la cunoştinţă că echipa noastră a reuşit să negocieze mai multe contracte cu agenţii şi companii importante pentru a reloca grupurile de turişti la Alba Iulia. Având în vedere că este vorba de congrese internaţionale şi circuite cu turişti străini, aceste contracte au fost negociate cu mult timp înainte, când taxa de promovare turistică nu era în discuţie. La anunţul că tariful negociat va fi crescut cu aproape 5% din cauza acestei taxe, mai multe agenţii ne-au informat că în aceste condiţii doresc să se orienteze spre cazarea în alte oraşe (ex: Mediaş, Sibiu, Sighişoara), păstrând Alba Iulia doar ca o destinaţie de tranzit. Pe lângă afectarea considerabilă a profitului lor, această decizie denotăo administraţie instabilă, în care condiţiile economice se pot schimba „peste noapte”, iar mediul de afaceri este aşadar unul neatractiv, chiar şi pentru piaţa turistică.

Conform articolului mai sus menţionat, turistul este cel care trebuie să suporte această taxă. Totuşi, pentru sejururile contractate şi/sau achitate înaintea acestei hotărâri, clientului nu i se poate imputa această taxă. în acest context, cine va suporta cei 4,7 lei/ persoană/ noapte care se impun?

Mai mult, considerăm că modul în care a fost luată şi comunicată această decizie este unul neetic, având în vedere faptul că agenţii economici au aflat de ea din ziar, nefiind consultaţi sau informaţi înainte. O promovare turistică în adevăratul sens al cuvântului se poate face doar printr-un parteneriat solid între agenţii privaţi şi instituţiile statului, ori modul în care s-a acţionat cu această hotărâre pare împotriva acestei colaborări.

În concluzie, propunem ca data de intrare în vigoare a acestei taxe să fie amânată cu cel puţin 6 luni, pentru a permite tuturor untăţilor hoteliere să îşi alinieze politicile comerciale cu această nouă hotărâre”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

Maricica de la placinte 26 ianuarie 2018 at 16:04

va arde hava ! duce alba in sclavie ! voteaza salarii nesimtite de bari lui si la gasca lui de hotii si dupa va cere taxe si inpozite marii si rade din mustata de voi ca ati pus iar botul si vo dat clanta !

daca voi nu aveti gura sa mergeti la primarie si sa ii cereti demisia …suportati joaca lui de golan parsiv !

Dolfy 26 ianuarie 2018 at 16:06

va arde hava ! duce alba in sclavie ! voteaza salarii nesimtite de bari lui si la gasca lui de hotii si dupa va cere taxe si inpozite marii si rade din mustata de voi ca ati pus iar botul si vo dat clanta !

daca voi nu aveti gura sa mergeti la primarie si sa ii cereti demisia …suportati joaca lui de golan parsiv !!

dolfi 27 ianuarie 2018 at 0:27

Coae, alegeti un nume si un gen! si vezi ca mizeria numita politica nu e fotbal… Jegurile sunt in TOATE PARTIDELE!
Ciaules,Avelo bahtalo!

dolfi 27 ianuarie 2018 at 8:51

vorbeste fain ma mucosule ca faci numele dolfi de catel de rusine ! cine o dat voie sa iti folosesti numele meu de catal ?

Dolfi 27 ianuarie 2018 at 8:52

vorbeste fain ma mucosule ca faci numele dolfi de catel de rusine ! cine o dat voie sa iti folosesti numele meu de catal ?

dolfi 27 ianuarie 2018 at 9:27

mucos esti tu cu tactu coae!
Daca nu te duce capu’ copiezi numele altora! ce sa faci!
Asa e, daca ai fost prost cand ai fost mic, amu mare numa’ te joci!

Dolfi 27 ianuarie 2018 at 13:11

auzi joacate cu prostu meu un pic si da din coada javro !

CIUFU 30 ianuarie 2018 at 16:08

DA SALARII NESIMTITE DAR CONFORM LEGILOR ALESILIO PSD.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...