Rămâi conectat

Ştirea zilei

O româncă a devenit simbol național în lupta anti-COVID-19 în Marea Britanie: ”Nu sunt nici un erou, doar mi-am făcut munca mea. Sunt un om obișnuit”

Publicat

în

O româncă a devenit simbol național în lupta anti-COVID-19 în Marea Britanie: „Nu sunt nici un erou, doar mi-am făcut munca mea. Sunt un om obișnuit”

În 2013, Claudia Anghel, o româncă de 38 de ani la acea vreme, dintre care 19 i-a lucrat ca moașă la Spitalul Municipal din Călărași, a decis să părăsească România în căutarea unui viitor mai bun pentru copilul ei. După 7 ani de la emigrarea din România, unde munca și profesionalismul nu i-au fost apreciate cum trebuie, Claudia a devenit simbol național în lupta împotriva coronavirusului în Marea Britanie.

„Claudia Anghel, care lucrează la Spitalele Universitare Coventry și Warwickshire (UHCW), va fi prezentată pe panouri publicitare și în stațiile de autobuz din întreaga țară după ce a fost una dintre cele trei persoane alese în Midlands pentru proiectul puternic care marchează 72 de ani de la înființarea NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie – n.r.)”, anunță ziarul britanic Coventry Telegraph.

„În timpul răspunsului NHS la pandemia de coronavirus, Claudia, coordonator al Muncii la UHCW, a fost esențială pentru punerea în aplicare de măsuri vitale noi în secțiile de maternitate pentru a oferi îngrijiri în siguranță mamelor, bebelușilor și familiilor acestora, într-o perioadă care a fost în același timp stresantă și lipsită de certitudini. Șefii ei o descriu ca fiind «un exemplu strălucitor»”, mai scrie sursa citată.

Electrica Furnizare Discount

Când a plecat din România nu vorbea limba engleză fluent, ci doar puțină franceză și mai multă rusă pe care a învățat-o la școală. Astfel, când avea 38 de ani, Claudia și-a pregătit două genți mici cu câteva haine pentru orice sezon și a pornit spre Anglia, în speranța că va putea să-i ofere fiului ei un viitor mai bun.

„Am zburat la Luton și m-am trezit singură în aeroport, la 7 dimineața, ca într-un film. Mi se părea că sunt la televizor. Cineva îmi spusese să ies din aeroport și să mă duc să iau un autobuz, că sigur găsesc, că au un sistem foarte bine pus la punct. Eu, cu engleza mea, mă luptam să-i înțeleg pe britanici. Am luat autobuzul și -am ajuns după-masă la Birmingham, unde vorbisem să stau în chirie. Ori n-am înțeles eu bine înainte să ajung, ori nu știu ce s-a întâmplat, dar doamna la care m-am dus să mă cazez mi-a zis că se eliberează camera doar de la data de 1, luna viitoare. Era 9 martie 2013 când am ajuns la cazare”, a povestit Claudia într-un interviu exclusiv pentru G4MEDIA.

„Și ce fac acum?”, și-a spus Claudia. „Femeia la care mă dusesem a început să dea ea singură telefoane, să mă ajute. A găsit un loc la o mansardă, o cameră cu 200 de lire cu un pat. A fost foarte de treabă, m-a și luat cu mașina și m-a dus să mă cazeze. Nu mă cunoștea, eram doar o străină într-o țară străină, încercând să-și facă o viață nouă la 38 de ani.” Patul însă n-avea nici pernă sau cearceafuri măcar. În prima noaptea s-a învelit doar cu o geacă, iar a doua zi și-a cumpărat o pernă și o pătură.

Ajunsă la spitalul unde urma să lucreze, s-a lovit de primul obstacol, când i s-a cerut permisul de muncă.

„Poftim? Nu știam ce înseamnă asta. Credeam că merg acolo și gata, angajatorul mă ia și-am terminat povestea. Nici vorbă”, își amintește Claudia.

Pentru a putea lucra în spital, ca moașă, românca noastră a fost trimisă la Universitatea din Birmingham să urmeze un curs de moașe recunoscut la nivel internațional.

„M-am trezit și studentă la 38 de ani. Cursul începuse încă din ianuarie și-a trebuit să recuperez primele luni. N-a fost nici o problemă, era meseria mea.”

În timpul cursului și-a îmbunătățit și cunoștințele de limba engleză, apoi a urmat și niște cursuri de perfecționare, dar întâmpina în continuare probleme cu locul de muncă fiindcă actele nu-i soseau.

„Eram frustrată, a fost o perioadă dificilă. Familia mă chema acasă, îți dai seama. Întoarce-te, nu mai sta!, îmi spuneau. N-am renunțat. Aveam ceva bănuți strânși, dar mâncam pâine cu lapte, fiindcă eram supărată și-mi spuneam că nu merit altceva, fiindcă nu am un serviciu. Pâine cu lapte. Plăteam chiria, mergeam la cursuri și umblam tot pe jos. Ore. Peste tot mergeam doar pe jos și-mi doream să muncesc așa cum știu eu s-o fac. Mi-aș fi dorit să pot munci în perioada aceea orice, inclusiv să spăl mese într-un restaurant, orice, doar să-mi vină actele”, mai povestește Claudia pentru G4MEDIA.

Într-un final, după câteva luni de așteptare, i-a sosit permisul de muncă și a început să lucreze. Inițial lucra doar 18 ore pe săptămână, ca ajutor de moașă, fiindcă doar atât îi permitea legislația britanică. Dar apoi i-a crescut norma de ore și, ulterior, a obținut chiar și un loc mai bun de muncă la Spitalul Universitar din Coventry, iar în cele din urmă l-a luat și pe fiul ei în Anglia.

„Copilul meu, care azi e adult, are 23 de ani, era adolescent atunci și-l lăsasem cu mama și cu tata în România și cu sora mea care l-a răsfățat, a avut multă grijă de el. Am făcut tot ce-am putut să-l aduc și pe el. Dar l-am întreabat înainte, mereu i-am oferit această posibilitate de a alege, fiindcă așa cred eu că este normal. A ales să vină și el și iată, ne-am reîntregit”, povestește Claudia.

Cu timpul, românca noastră a devenit una dintre cele mai apreciate angajate din spital, unde într-o lună și-a depășit norma cu 65 de ore lucrate în plus și a ajuns astfel să conducă secția spitalului. Mai mult, a devenit mentorul unei generații și a câștigat diferite premii acordate în serviciul public de sănătate, precum Extra Mile Award for „Outstanndig Care.”

În timpul pandemiei, la fel, Claudia a fost un model pentru toți colegii ei și nu și-a luat nici măcar zi liberă, fiind mereu în prima linie.

„Femeile nasc, ce să facem, să le părăsim? Ce-ar însemna asta? Mi-am pus masca, echipamentul de protecție și acolo am fost zi de zi la fel ca întotdeauna.”

Așa a ajuns Claudia Anghel să fie aleasă aleasă ca unică reprezentantă din rândul moașelor într-o campanie națională care marchează 72 de ani de a înființarea Sistemului de Asistență Medicală de Stat din Regatul Unit.

„Să fac eu poze, să apar eu undeva? Nu prea vreau. Ajută la ceva?”, și-a întrebat nedumirită colegii din spital atunci când cei din conducere i-au spus că va fi simbolul NHS.

„Da, ești a noastră, ești mândria noastră și trebuie să apari. Vei face niște fotografii, atât”, i-au răspuns colegii.

Alături de Claudia, din întreg sistemul public de sănătate din UK au fost aleși încă 11 angajați, între care un paramedic, un dispecer de la serviciul de urgență, o asistentă de pe ATI, un medic specialist ATI, oameni aflați toți în prima linie în lupta anti-Covid.

Sursa: jurnalemigrant.com

Publicitate

Ştirea zilei

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna. Care este procedura

Publicat

în

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna

Începând de astăzi, 2 august, adolescenții cu vârsta între 12 și 17 ani se vor putea vaccina anti-Covid, cu serul produs de Moderna. Este al doilea vaccin care a fost autorizat pentru această grupă e vârstă, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Electrica Furnizare Discount

Care este procedura pentru vaccinare

Există 4 modalități pentru vaccinarea cu Moderna:

1. Prin programare prealabilă în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – programarea este posibilă începând de duminică, 1 august.

2. Prin prezentare directă la un centru de vaccinare unde imunizarea se face cu serul Moderna (lista centrelor unde este folosit vaccinul Moderna este vizibilă tot în platformă).

3. De asemenea, poți întreba medicul tău de familie dacă în cabinetul lui a fost distribuit vaccinul Moderna, iar dacă răspunsul este da, te poți vaccina și la cabinetul medicului de familie.

4. La evenimentele de tip maraton sau drive-trough unde este folosit vaccinul Moderna.

Adolescenții trebuie să fie însoțiți de părinte sau tutorele legal

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Schema de vaccinare cu serul Moderna la adolescenți este aceeași ca la adulți: două doze administrate la interval de 28 de zile

Vaccinul Moderna a fost autorizat pe 24 iulie de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea la grupa de vârstă 12-17 ani.

Este al doilea vaccin autorizat la această categorie de vârstă după vaccinul Pfizer, autorizat la finalul lunii mai și folosit în România, pentru imunizarea adolescenților, de la începutul lunii iunie.

Vaccinul Moderna folosește tehnologia mRNA (ARN mesager), care introduce în corp o secvență mesager ce conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este însă modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi mai scăzute, astfel că a ajuns, în România, inclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la 6 luni păstrat -20°C.

Protecția oferită de cele două vaccinuri în fața infectării cu coronavirus este însă similară – peste 90%.

Vaccinul Moderna, eficiență de 96% în cazul adolescenților

Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficiență de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani, au arătat rezultatele unor studii clinice, prezentate de companie la începutul lunii mai.

Vaccinul „a fost, în general, bine tolerat, fără a fi identificate până acum probleme serioase de siguranţă”, arătau atunci reprezentanții companiei.

Ce efecte secundare poate avea vaccinul Moderna la adolescenți

Cele mai frecvente efecte secundare în cadrul studiilor clinice pe adolescenți efectuate de companie au fost similare cu cele observate la adulţi:

durere la locul injectării
cefalee, oboseală
dureri musculare
frisoane.

Moderna a început, de asemenea, în luna martie, studii clinice privind administrarea vaccinului său anti-COVID-19 și la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 11 ani.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| 15 elevi din Alba au dat distracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Publicat

în

15 elevi din Alba au dat disctracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Pentru unii, ştrandul e soluţia salvatoare într-o zi caniculară şi un mod excelent de a te distra alături de prieteni. Pentru 15 elevi din Aiud a devenit, însă, locul de muncă din aceste luni. Până la începutul noului an şcolar, elevii au ocazia să fie bucătari, ospătari sau chiar salvamari şi, bineînţeles, să câştige bani.

Citește și: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Tinerii au acceptat provocarea verii! Și nu e vorba despre vreo competiţie, ci despre a testa viaţa de adult, într-un loc de muncă care, de obicei, servea drept loc de distracţie pentru ei.

Cătălin Găvraş, elev: Supraveghez să nu se creeze incidente. Sunt atent pe bazine ca să nu se întâmple, Doamne Fereşte, ceva…

Electrica Furnizare Discount

Ionuţ Cantar, elev: E greu, dar învăţăm lucruri. E o experiență nouă și ne ajută să ne formăm.

Fie că vorbim despre munca din bucătărie, despre supravegherea piscinelor sau despre îndatoririle unui ospătar, cu toţii îşi fac treaba ca la carte.

Citește și: Rezultate FINALE Titularizare 2021: Notele după contestații, publicate în 3 august, pe site-ul Ministerului Educației

Liviu Dodoc, manager ştrand: Lucrăm bine pentru că sunt harnici, își dau interesul foarte mult. Pentru ei e o experiență, pentru noi… îi ajutăm, că îi formăm, îi educăm, le explicăm cum se fac…

Elevii lucrează la ştrandul din Aiud până la sfârşitul verii

Petru Muntea, elev: E interesant să lucrezi cu persoane de vârsta ta. Mi se pare mai interesant să faci ceva pe timpul verii decât să stai acasă și să nu primești nimic. Aici capăt, pe lângă experiență, răsplată monetară.

Şi nu doar superiorii sunt mulţumiţi de ceea ce fac copiii la ştrand. Şi clienţii care vin zi de zi acolo apreciază efortul copiilor: „Mi se pare un lucru foarte corect. Sunt de treabă. Decât să stea să piardă vremea aiurea pe străzi, cum fac alţii, mai bine stau şi fac un ban cinstit pentru ei”.

Elevii vor lucra la ştrand pana la finalul verii, iar apoi se vor bucura de o bine meritată vacanță în timpul rămas până la începutul noului an şcolar.

Sursa: observatornews.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Publicat

în

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Marți, 02.08.2021 în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul acuzațiilor de corupție de la Primăria Deva”, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația formulată de DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva încheierii penale din 27.07.2021 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosar nr.1035/97/2021/a2 și a dispus menținerea măsurii arestării preventive luată față de inculpata Sârbu Laura.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă iar conținutul public al minutei hotărârii judecătorești este disponibil pe Portalul instantelor de judecată.

Laura Sârbu, Secretarul general al Primăriei Deva, și soțul ei, angajat în aceeași instituție, reținuți de procurorii DNA Alba Iulia pe 1 aprilie şi ulterior arestaţi, au fost trimişi în judecată sub acuzația de comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată și complicitate la trafic de influență, potrivit unui comunicat al DNA.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea