O pacientă cu cancer obține la Curtea de Apel Alba Iulia tratament gratuit cu un medicament ce costă 5.000 de euro
O pacientă cu cancer obține la Curtea de Apel Alba Iulia tratament gratuit cu un medicament ce costă 5.000 de euro: Medicamentul asigură, asociat cu chimioterapia, o rată de supraviețuire de 80 la sută
O pacientă care suferă de cancer a reușit să obțină în justiție tratament compensat integral de la bugetul asigurărilor de sănătate pentru un tratament cu un medicament care costă 5.000 de euro. Procesul s-a desfășurat în cadrul unei cereri de ordonanță președințială, care a fost admisă la Curtea de Apel Alba Iulia în 30 octombrie 2023. Instanța din Alba Iulia a admis în ultimele luni mai multe cereri de acest gen, marea majoritate formulate de pacienți care suferă de cancer.
Femeia (Monica D.) a cerut instanței de judecată să dispună, pe cale de ordonanță președințială, obligarea pârâţilor (Ministerul Sănătății, CNAS, Guvernul României și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor) la asigurarea, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), a medicamentului Nivolumab (denumire comercială Opdivo). Pacienta suferă de cancer gastric și medicul curant a stabilit începerea tratamentului cu chimioterapie – un tratament cunoscut a fi deosebit de agresiv, însă ca urmare a unor teste s-a descoperit că organismul reclamantei va răspunde foarte bine tratamentului cu imunoterapie, prin utilizarea de Nivolumab.
Stare de sănătate net ameliorată
„Tratamentul afecţiunilor pentru care Nivolumab este indicat, între care și afecţiunea de care reclamanta suferă, doar cu chimioterapie are 20% rata de supravieţuire și asta doar pe perioada cât corpul răspunde la chimioterapie. În schimb, tratamentul asociat chimioterapie + Nivolumab crește rata de supravieţuire la 76/80%.
Este și singurul tratament care poate fi administrat când chimioterapia nu mai poate fi aplicată și funcţionează la fel de bine, fără efecte secundare. Aşadar, la recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, însă cu sacrificii enorme. Iar având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 de euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusa în pericol viața reclamantei”, a susținut femeia în cererea de ordonanță președințială depusă la instanță.
În plus, medicul oncolog care urmărește starea de sănătate a pacientei a constatat că este net ameliorată odată cu folosirea acestui medicament. CNAS a început o anumită procedură de includere a acestui medicament pe lista celor compensate, însă Ministerul Sănătății nu a transmis documentația necesară în vederea finalizării acestei proceduri, de mai bine de șase luni de zile.
Statul, obligat să asigure dreptul la viață
Instanța a aprobat cererea reclamantei, iar magistratul susține că „o soluţie contrară ar constitui o lezare gravă a dreptului la viaţă şi sănătate, imposibil de acceptat într-o societate ce se pretinde protectoare a unor drepturi şi libertăţi fundamentale”. „Atât timp cât reclamanta este asigurată în sistemul public de sănătate şi a dovedit că suferă de o afecţiune gravă, confirmată medical şi de natură să îi pună în pericol viaţa, autorităţilor statului le incumbă obligaţia de a înlătura riscul care îi ameninţă sănătatea reclamantei.
Atât timp cât prescriptorul medicamentului este un medic din specialitatea oncologie medicală și cât timp s-a dovedit ştiinţific eficienţa acestuia şi în alte cazuri, limitarea prin lege a prescrierii medicamentului în vederea rambursării în sistemul de asigurări sociale de sănătate doar pentru anumite indicații terapeutice este o măsură abuzivă a autorităților care nu respectă obligaţiile pozitive care decurg din obligativitatea respectării dreptului la viaţă al fiecărei persoane”, a precizat judecătorul în încheiere.
Potrivite acestuia, „omisiunea nejustificată a autorităţilor de a-i asigura reclamantei acces gratuit la tratamentul prescris de medicul curant pentru indicaţia sa terapeutică şi imposibilitatea reclamantului de a-şi asigura în continuare din fonduri proprii tratamentul ar putea contribui în mod iremediabil la agravarea stării sale de sănătate”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun