Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Un copil cu o boală gravă a obținut tratament gratuit cu un medicament care costă 20.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Un copil cu o boală gravă a obținut tratament gratuit cu un medicament care costă 20.000 de lei

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat câștig de cauză în dosarul în care părinții unui minor cu deficiențe grave de vedere au cerut, prin ordonanță președințială, tratament gratuit cu un medicament al cărui cost se ridică la peste 20.000 de lei pentru un flacon.

Hotărârea, pronunțată în data de 5 octombrie 2023 este executorie.

Copilul suferă de o boală genetică gravă (atrofie optică prin varianta patogenă în status heterozigo) care poate duce la pierderea completă a vederii. Tratamentul cu noul medicament prescris de medic nu poate fi suportat de familie, astfel încât, după refuzul de a fi decontat în sistemul de sănătate, au deschis un proces în justiție.

Potrivit legislației în vigoare, copilul nu ar avea dreptul să beneficieze de decontare pentru medicamentul Ibedona (denumire comercială Raxone), acesta fiind inclus în Lista medicamentelor compensate doar pentru alte indicaţii terapeutice, nu şi pentru boala de care suferă acesta.

„Ministerul Sănătăţii recunoaşte situaţia medicamentelor prescrise de medici unor pacienţi pentru indicaţii terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului, aşa zisa prescriere off-label, şi intenţionează să o reglementeze, ceea ce generează cel puţin o speranţă legitimă a asiguraţilor de a beneficia de medicamentele prescrise offlabel în regim compensat”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Termenul „off label” este folosit atunci când un medicament este prescris și pentru alte indicații terapeutice, decât cele aprobate în mod oficial sau pentru care se poate acorda compensare sau gratuitate. Medicii prescriu medicamentul, iar pacienții trebuie, de cel mai multe ori, să îl cumpere pentru a avea o șansă la vindecare. Cazul copilului cu boală de ochi se încadrează exact în acest tipar, motiv pentru care părinții au ales să dea în judecată instituțiile statului pentru a putea beneficia de compensare integral, având în vedere costul foarte ridicat al tratamentului.

Proiect de ordin inițiat în 2018, dar abandonat

„Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect de ordin privind prescripţia «off-label» a medicamentelor dar, până in prezent, acesta nu a fost adoptat şi publicat in Monitorul Oficial”, a mai susținut magistratul care a judecat speța.

În concluzie, judecătorul a hotărât să dispună măsura provizorie de asigurare a tratamentului medicamentos „în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), până la data soluţionării definitive a litigiului”, care „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă, drept consacrat atât de art. 22 din Constituția României, cât şi de art. 2 din Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.

Instanța reţine că, o soluţie contrară „ar constitui o lezare gravă a dreptului la viaţă şi sănătate, imposibil de acceptat într-o societate ce se pretinde protectoare a unor drepturi şi libertăţi fundamentale”.

Guvernul României, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au formulat recurs, dar hotărârea instanței de fond este executorie, astfel încât copilul poate, deja, să obțină medicamentul compensat.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier GRAV la intrare în Meteș, dinspre Alba Iulia: O persoană încarcerată, după coliziunea dintre două mașini

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier GRAV la intrare în Meteș, dinspre Alba Iulia: O persoană încarcerată, după coliziunea dintre două mașini Un accident rutier grav a avut loc joi după-masa, la intrarea în Meteș dinspre Alba Iulia. O persoană este încarcerată, după coliziunea dintre două mașini. Citește și: FOTO | ACCIDENT rutier la Crăciunelu de Jos: Trei persoane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea