Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O pacientă cu CANCER obține în justiție decontarea tratamentului prescris de medic: Un flacon costă peste 1.500 de lei. Decizia Curții de Apel Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O pacientă cu CANCER obține în justiție decontarea tratamentului prescris de medic: Un flacon costă peste 1.500 de lei. Decizia Curții de Apel Alba Iulia

O femeie diagnosticată cu o formă gravă de cancer la sân a obținut în instanță tratament gratuit cu un medicament recomandat de medicul oncolog.

Femeia suferă de o formă agresivă de cancer. La fel ca în alte procese de acest tip, pacienta a solicitat, prin ordonanță președințială, obligarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului României, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale la asigurarea, pe bază de prescripţie medicală și în regim de compensare 100% a medicamentului Eribulin (denumire comercială Halaven), până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond.

Reprezentanţii acestor instituţii au cerut, fiecare, în întâmpinările depuse la instanță respingerea acțiunii femeii, motivând că nu există date medicale care să arate că tratamentul ar fi benefic.

„Datele medicale furnizate sunt insuficiente în aceste sens, iar decizia finală este de competenţa Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii”, a susținut reprezentantul ministerului.

Medicamentul respectiv este inclus pe lista celor compensate, iar pacienţii beneficiază de compensare integrală pentru tratamentul neoplasmului mamar, dar nu și pentru forma de care suferă pacienta – liposarcom.

„Acest medicament are un preţ deosebit de ridicat – 1.505 lei/flacon, fapt ce mă pune în imposibilitatea de a-l achiziţiona din resurse proprii având drept consecinţă imposibilitatea de a urma tratamentul prescris de medic”, a susținut femeia în acțiunea din instanță.

Bolnava susține că suferă de o formă gravă şi agresivă de cancer, iar medicul oncolog i-a prescris tratamentul care ar putea avea un rezultat benefic.

Protejarea dreptului la viață prevăzută de Constituția României

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 8 august 2023, acțiunea femeii și a dispus ca instituțiile statului să îi asigure tratementul cu medicamentul compensate integral.

„Instanța constată că raportat la afecțiunea de care suferă reclamanta, de natură a-i pune însăși viața în pericol și ținând seama de prețul medicamentelor, există riscul ca, în lipsa compensării totale, să nu beneficieze de resursele bănești necesare, ceea ce ar determina posibilitatea întreruperii tratamentului care i-a fost prescris, cu consecințe previzibil negative asupra stării sale de sănătate”, a precizat magistratul în hotărâre.

Judecătorul a mai considerat că, dispunerea măsurii de asigurare a tratamentului „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantei, drept consacrat atât de Constituția României, cât și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea